Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '17

 
Kategori
Dünya
 

Körfez Birliği Neden Bozuldu?

Körfez Birliği Neden Bozuldu?
 

Körfezde neler oldu..

Son zamanlarda yapılan körfez ülkelerinin Katar'a ambargo koymasının sebebi , ambargo sırasında yaşananlar , Türkiye'nin verdiği tepki ve yaptırımları nelerdir? Gelin hep birlikte bir gözden geçirelim..

Hepimizin bildiği üzere Suudi Arabistan'ın başını çektiği 6 Arap ülkesi Katar'a karşı birleşip ambargo koydu. Peki ya sebebi Arap Ülkeleri' nin yaptığı açıklamalara göre terör örgütlerine maddi destek vermesi ve terör örgütlerine fidye vermesiymiş. Doğru mu acaba cidden sebep buymu ne tesadüftürki kısa bir süre önce ABD ve İran karşı karşıya gelmiş ve Katar İranı savunuştu,diğer Arap ülkeleri ise ABD'yi savunmuşlardı aynı zamanda Katar harici Arap ülkelerinin İran'ın bölgede güçlenip çoğalmasını istemediklerini belirtmişlerdi. Katar ise hepsine karşı İran 'ı savunmuştu. Bide Müslüman Kardeşler var... Arap Ülkeleri'nin karşı çıktığı Müslüman Kardeşlere Katar ve İran destek çıkmıştı. Fidye meselesi terör örgütü tarafından geçen sene kaçırılan aralarında Katar Emir'inin akranbaları olduğu bilenen rehineleri terör örgütü geri bırakmıştı,terör örgütünün genel olarak hiçbir işi karşılıksız yapmadığı bilindiğinden akılllarda fidye şüphesini doğurmuştu.Unutmadan bir de fiber sardırılar var mayıs ayında okul mezuniyet töreninde konuşan Katar Emir Şeyh Tamim Bin Hamid es-Sani'nin konuşması Katar resmi haber ajansı QNA 'nın haber sitesinde yayınlandı,konuşmada körfez ülkelerinin İran üzerine fazla yüklendiğini ve yine ABD İran ilişkilerinde İran'ın haklı olduğunu, ABD Başkan'ı Donald Trump'un başkanlıkta fazla kalmıyacagını yazıyordu. Katar Emir'i her ne kadar yalanlayıp fiber sardırı altında olduklarını söylese de Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri Katar'a ait tüm yayın organlarını ülkelerinde yasakladılar. Aynı gece''Katar'daki Suudi Arabistan, Mısır, Kuveyt, Bahreyn ve BAE büyükelçiliklerinin ülkeyi terk etmeleri istendi'' Twitter üzerinden yalanlayan Emir bunun Katar üzerinde oynanan bir oyun olduğunu söyledi. Bunun ardından Mısır ve Bahreyn de kendi ülkelerinde Katar yayın organlarına iletişimi engelledi. ABD ise açıklama yaparak Katar siyasi çizgisini değistirmezse Katar' daki askeri üssünü kapatacagını dile getirdi.

Gördüğünüz üzere birçok tetikleyen olay var sizce asıl sebep hangisi?

Ve ABD ile Suudi Arabistan arasında 110 Milyar dolarlık (390 milyar TL) silah anlaşması imzalandı. Yine ne tesadüftür ki birkaç gün  sonra 6 Arap Ülkesi Katar' a karşı ambargo koydu. Ambargo Katar'ı hem ekonomi hemde güç  açısından  kötü etkiledi kötü zamanlar geçiren Katar'a Türkiye Cumhuriyeti olarak ilk baştan beri destek çıktık hem güç anlamında ordaki asker ve silah sayımızı yükseltik ve  gıda başta olmak üzere birçok yardımda bulunduk. Katar Emiri ve halkı farkında olup birçok kez teşekkür ettiler. İşte tam burda ABD yine devreye girerek bu sefer de Katar'a 12 Milyar dolarlık savaş uçağı sattı. (Bu satış aklıma Donald Trump'un seçim vaadi olan ABD borcunu Körfez Ülkelerine ödetecem lafını hatırlattı nedense...)

Arap Ülkeleri ne istiyor? Ardan bir süre geçtikten sonra Arap Ülkeleri ambargonun kalkması için Katar'dan 13 maddelik talep listesini gönderdi. O 13 maddede resmen Katar'ı kendilerin bağlıcak gibi maddeler yer alıyordu. Örneğin İran ile ilişkilerini kesmesi , Türkiyenin  Katar'daki askeri varlığını sonlandırması ve düzenli denetimlere tabii olması gibi ağır maddelerin olduğu 13 maddelik talep listesini reddedip böyle birşeyin Katar'ın bagımsızlıgını bitireceğinin altını çizdi.

Son gelişmelerden sonra bölgede sessizlik sağlanırken sessizliği Suudi Arabistan bozdu ve Katar'lı hacı adaylarının hac görevlerini yerine getirmek için izin almaları gerektiren yazıyı değiştirilerek izinsiz bir şekilde hac görevlerini yerine getirmelerine izin verip tüm masrafları üstlendi. Suudi Arabistan' ın bu hamlesi yumuşama sinyalleri verdi. İleride neler olacagını merakla bekliyoruz...

 
Toplam blog
: 8
: 321
Kayıt tarihi
: 25.05.17
 
 

Ben Adem, Hemşireyim. Düşüncelerimi payraşmak için burdayım... ..