Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ağustos '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Mucize meyve kamkatıın faydaları…

Mucize meyve kamkatıın faydaları…
 

Ülke halkımızın yarıya yakını portakal ağacını görmemişken, Kamkat diye bilinen ve kabuğuyla birlikte tüketilen tek narenciye türü olan meyveyi nereden bilecekler?

Ülkemizde çok bilinmeyen ama tam bir şifa kaynağı olan Kamkat nedir, faydaları nelerdir ve nasıl kullanılır?

Bu soruların cevabını bundan dört yıl önce araştırdım ve faydalarını öğrendikten sonra bahçeme bir adet Kamkat ağacı diktim.

Şimdi gelelim bu meyvenin faydalarına?

Dünya halkları arasında da "kumquat ya da komquot" adlarıyla anılan meyveye "altın portakal" diyenler de var. Doğu Asya ve Çin'de doğal olarak yayılış gösteren çalı biçimindeki Kamkat; portakal, mandalina, bergamot ve limon gibi turunçgiller ailesinin bir meyvesidir.

Biçimi tıpkı limona, rengi ise portakala benzer. Ama limon ve portakalın kabuğunu soyarak yersiniz; Kamkatın kabuğunu soymanıza gerek yoktur.

Kokusu bergamotu andırır ve elinizde tuttuğunuz Kamkatın kokusu uzun süre gitmiyor. Ayrıca tadı da çok tatlıdır.

Kamkatın faydaları

- C vitamini bakımından zengin olan Kamkat, kabuğu ile beraber yenildiğinde vücuda güç verir.

- İştah açıcıdır. Sindirimi kolaylaştırır ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir.

İdrar söktürücüdür.

- Damar sertliğini ve tıkanıklığını önler. Kanı temizler ve kan dolaşımını kolaylaştırır.

Soğuk algınlığı, nezle, grip ve öksürük şikâyetlerini azaltır. Mikrop öldürücüdür. Besin zehirlenmelerinde ve böcek ısırıklarında faydalıdır.

- Rahatlatıcı etkisi ile vücuttaki ağrıları hafifletir, ateşi ve tansiyonu düşürür. Mide bulantısını ve baş dönmesini giderir. Kansızlığa karşı etkilidir.

Diş ve diş etlerini kuvvetlendirir ve dişleri beyazlatır. Sivilceleri ve nasırı azaltır.

- A, B1, B2, B3 ve kalsiyum da ihtiva eden Kamkat, sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.

Kamkat nasıl kullanılır

Kamkat, çiğ olarak tüketilebildiği gibi, reçel, marmelat, meyve suyu, şekerleme, kek, pasta yapımında da kullanılıyor. Çin lokantalarında yemeğin sonunda yenen bir tatlı çeşididir.

Kamkat C vitamini yönünden çok zengin bir bitki. 100 gramında 151 miligram C vitamini var. Kas ve doku oluşumu için gerekli olan bu vitamin diğer mineral ve vitaminlerin daha iyi kullanılmasına da yardım ediyor. C vitaminine günlük gereksinimiz ise 30 miligram. Yani günlük 20 gram kamkat, günlük C vitamini ihtiyacımızı karşılıyor.

Kamkat, artık pazarlarda da satılmaya başlandı. Güz aylarının sonuna doğru yetiştiriciler az da olsa Kamkat’ı pazara getirip satıyorlar.

 

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..