Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ekim '16

 
Kategori
Güncel
 

Mürted nedir? Saygı Öztürk'ün 15 Temmuz'a ışık tutan kitabı "Kod adı Mürdet"

Mürted nedir? Saygı Öztürk'ün 15 Temmuz'a ışık tutan kitabı "Kod adı Mürdet"
 

Saygı Öztürk’ün son kitabı “Kod adı Mürted” isimli kitabını okurken, “Mürted!i de araştırma hissine kapıldım.

Önce tarihimizden bir örnekle Mürted’i açıklamaya çalışalım.

Darbe girişiminin en önemli merkezlerinden birisi Akıncı Hava Üssü'ydü. Bu Üssün adı geçmişte “Mürted” idi. Yıldırım Bayazıt ile Timur'un ordusu burada karşılaşmıştı. Yıldırım Bayazıt'ın yanında yer alan bazı komutanların ihanet edip, Timur'un yanına geçmesi üzerine savaşın kaderi de değişti. Timur, yanında kalan komutanlara “Mürtedi unutmayın” diyordu. İşte o yüzden oranın adı “Mürted” yani “ihanet” kaldı.

Peki, İslam dinine göre mürted nedir?

İslam dininden ayrılan, dinden dönen, dini reddeden. Müslüman iken kâfir olan kimse Arapça bir kelime olan “red” (geri çevirmek) kelimesinden türeyen “irtidad” kelimesi, lügatte “geri dönmek, ayrılmak, bir işten rücu' etmek” manalarında kullanılır. 

Dini, bir tabir olarak irtidad, “İslam dininden dönmek” manasındadır. “Riddet” de aynı manadadır. Mürted, İslam dininden dönen kimse demektir. 

İslam dinine göre, yeryüzünde bulunan bütün insanlar Müslüman veya kâfir olmak üzere ikiye ayrılır. Müslüman, Allahü tealaya iman edip, her sözünde ve her işinde O'nun gönderdiği Peygamberine uyan kimsedir. Kâfir, Allahü tealanın varlığını ve dinini inkâr eden, Peygamberlerine tabi olmayan veya O'nların bildirdiklerinden birini veya birkaçını beğenmeyen kimsedir.

Kâfir olan insanlar, inkârları bakımından birkaç sınıfa ayrılırlar. Mürted de bunlardan biridir. Mürted demek, akil ve baliğ olan kimselerin, Müslüman evladı oldukları halde, Müslümanlıktan haberleri olmadığından ve hiçbir din âliminin kitabını okuyup anlamadıklarından, yalnız bir lütuf ve ihsana veya bir dünyalığa kavuşmak için ve yaşadığı ortamın içindeki bozuk akıntıya kapılmış olmak için, kendi iradesiyle Müslümanlığı beğenmeyenler ve İslamiyet’e hakaret edenlerdir. 

Müslüman ana ve babanın çocuğu küçükken ana ve babasına tabi olarak Müslümandır. Akil ve baliğ olunca yani dinin emirlerini yapmakla sorumlu olduğu yaşa ulaşınca ana ve babasına tabi olması devam etmez. İslamiyet’ten kendisine lazım olan esasları öğrenmesi mutlaka lazımdır. İmanın şartlarını öğrenip inanmadıkça ve İslamiyet’e uymak lazım olduğuna inanmadıkça Müslümanlığı devam etmez, mürted olur. 

Allahü teala, mürtedler hakkında Kur'an-ı kerimde buyuruyor ki: 

Sizden her kim, dinden döner de kâfir olarak ölürse bu gibilerin yaptığı iyi işler, dünyada da, ahirette de boşa gitmişler ve kendileri de cehennem ehli olup, orada, ebedi (sonsuz) olarak kalırlar. (Bakara suresi: 217) 

Kim İslamiyet’in hükümlerini tanımaz, imanı inkar ederse, bütün yaptıkları boşa gitmiştir ve ahirette hüsrana uğrayanlardandır. (Maide suresi: 5) 

Ey iman edenler!

Sizden her kim dininden dönerse, (biliniz ki) Allah onun yerine öyle bir kavim getirecek ki, Allah onları sever, onlar da (Allah'ı) severler. Müminlere karşı son derece mütevazi (alçak gönüllü), kafirlere karşı izzetli (şerefli)dirler. Allah yolunda cihad (harp) ederler ve kınayanın (hiçbir) kınamasından korkmazlar. Bu, Allah'ın bir lütfudur. Onu dilediğine verir. Allah, lütfu bol ve ilmi sonsuz olandır. (Mide suresi: 54) 

Mürted olan kimsenin canı, malı, ibadetleri ve nikâhı ile ilgili hükümler fıkıh (ilmihal) kitaplarında açık ve geniş olarak bildirilmektedir.

Mürted olanın, ömrü boyunca yaptığı bütün ibadetleri, iyi işleri, yok olur, geçersiz sayılır. Evli ise dinen nikâhı ortadan kalkar. Kazandığı malı kendisinin sayılmaz, fey (düşmanla muharebe bittikten sonra, İslamiyet’i kabul etmeyenlerden sulh yoluyla veya zorla alınan mallar.) olur.

Müslüman ile mürted birbirine mirasçı olamaz. Hadis-i şerifte; “İki ayrı dinde olanlar, birbirine varis olamazlar.” buyruldu.

İslam ceza hukukuna göre, mürted olanın İslam ülkesinde yaşama hakkı yoktur.

Tekrar Müslüman olması için zorlanır, yoksa cezalandırılır. 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..