Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

15 Kasım '18

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Poşet Postalanıyor

Poşet Postalanıyor
 

Poşet Devri Bitiyor, Torba Devri Başlıyor.


GAYRI GIDALARI POŞETLERE KOYMAYACAĞIZ, POŞETLER KALDIRILIYOR. 
İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLIYMIŞ.YARIM ASIR SONRA BUNUN FARKINA VARILMIŞ.
YA ÇÖP POŞETLERİ NE OLACAK? ONLAR DÜNYAYI KİRLETMİYORLAR MI?
 
Gündelik yaşamımızda bir dönem sona eriyor. 1 Ocak tarihinden itibaren yaptığımız alış verişleri doldurduğumuz poşetler tedavülden kaldırılıyor. Yerine torba dönemi giriyor. 
Bilindiği gibi naylon poşet uzun yıllar marketlerin kasalarında ücretsiz olarak dağıtılıyordu. Hatta bazılarımız yedek olsun gibisine fazladan poşetleri, poşedimize tıkıyorduk. Şimdilerde ihtiyacımız kadarını veriyor kasiyerler. Kasalarının altından her iki yüzünde marketin markası basılı poşetleri gıdım gıdım çıkarıyorlar. Bir daha poşet bulundurmayacaklarını, bu yüzden eldeki stoklar tükenene kadar idareli kullanacaklarını söylüyorlar. Bundan böyle torba kullanacakmışız. lakin torbalar da parayla satılacakmış. Yani marketin markalı torbasına para verip, elimizde taşırken üstüne bir de reklamlarını yapacağız.
Poşetsiz hayatımızla  Avrupa'ya uyum sağlayacakmışız, bu duruma alışmalıymışız. 
Alış verişlerimizde de Avrupalı gibi olursak, iyi mi olur ki?
 
Avrupa Birliği Ülkelerinde naylon poşetler insan sağlığına zararlı bulunmuş ve kaldırılmasına karar kılınmış. Yerine bez torbalar getirilmiş, insanlar az bir fiyata bu bez torbalardan ediniyorlarmış. Bundan böyle bizim ülkemizde de naylon poşet kullanılmayacak. Marketten veya pazardan yaptığınız alış verişlerimize satıcıdan bez torbayı ayrıca satın alarak aldıklarımızı taşıma kolaylığı sağlayabilecekmişiz. Tabi isteyen kendi torbasını kendi diker, eli marifetliler bu torba dikme işini iş bile edinir, para kazanır.
 
Pazar yerlerinde meyve sebze satıcıları aldığımız ürünleri incecik renkli poşetlere koyuyorlardı ve bazı satıcılar meyve sebze fiyatlarındaki artışı, poşet pazarının pahalılığına bağlıyorlardı. poşet kullanmaz olursak, pahalılık ucuzlar mı, poşet bahanesi olmaz mı?
 
İyi de bize poşeti alıştıranlar yine Avrupalılar değiller mi? Bizde ne güzel eskiden file vardı, hasırdan örülme sepetler vardı. Kese kağıtlarımız vardı. Avrupalı istedi, bir anda sağlıklı ürünlerimiz yok oldular. Yerine naylon asrını koydular. Hiç geçmez bir moda oldu, naylon tüm hanelere kuruldu.
Naylonun başlangıcı çok eskidir. Benim bildiğim 60 yıl öncesine dayanıyor. Çocukluğumda üzerinden bağlamalı naylon ayakkabılar vardı. Yıllarca pek çok çocuk giydi onları, sonrasında naylon eşyalar görüldü. Kullanılması kolaylık bilindi.
Pek çok alanda kullanılmış olan naylonlar, şimdi acaba niye zararlı bulundu? Yarım asır öncesinden bu yana naylonla haşır neşir olan insanların ölüm sebebi naylon mu sanıldı? Şu Avrupalının cinliğine yetişilemiyor velhasıl.
 
Adamlar durmuşlar durmuşlar 50 yıldan sonra bunu akıl etmişler. Dünyanın dört bir yanı poşetle kaplandı. Toprak ana üzerine atılan poşetlerden nefes alamaz oldu, naylon poşetler denizleri kirletti, gölleri, ormanları boğdu, insanlar bunun yeni farkına vardı. 
 
Biz poşet nedir bilmiyorduk, naylon maddesini tanımıyorduk. Bulup çıkarıyorlar ortaya, sonra özendirip yaygınlaştırıyorlar. Elde ettikleri kârdan kasaları taşınca, çokluktan bıkıp usanıp başka bir buluşa bakıyorlar. 
 
Bundan sonra pazar arabalarında, eski tip sele sepetlerde artış olursa hiç şaşırmayalım. Bazı insanlarımızın  alternatif bulmakta üstüne yoktur. Yeni uygulamadan  köşe olacaklar eminim pek çoktur. 
 
Marketlerden poşetler kaldırılıyor da, ya her gün evlerimizde kullanılan çöp poşetleri ne olacak? Maalesef dünya bir şekil kirlenmeye devam edecek. İnsanoğlu bu, hele Avrupalısı işine geleni yapar. İnsanları kandırıp paraları kapar.
Ne diyelim, torba devrimiz hayırlı olsun. Yeni uygulamaya alışmaya bakalım.
 
Ayfer AYTAÇ - ayferaytac.com
 
 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..