Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Haziran '12

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Sağlıkta dönüşüm diye başlatılan sağlıkta neoliberal uygulamalar sıkıntı vermeye devam ediyor

Sağlıkta dönüşüm diye başlatılan sağlıkta neoliberal uygulamalar sıkıntı vermeye devam ediyor
 

Burdur Aile Hekimleri Derneği


Sağlıkta Dönüşüm Diye Başlatılan Sağlıkta Neoliberal Uygulamalar Sıkıntı Vermeye Devam Ediyor

Burdur Aile Hekimleri Derneği yazılı bir basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurduğu Genel Merkezleri -Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu’nun yayınladığı basın açıklamasına göre, Sağlık Bakanlığı tarafından gebe izlemleri acilen hukuki bir zemine oturtulmadan gönüllü başvuranlar dışında gebe izlemi yapmayacak.

Son dönemde Sağlık Bakanlığı’nın yanlış uygulamaları ve Sağlıkta Dönüşüm adıyla sürdürülen sağlığın piyasalaştırılması kapsamda başlatılan Aile Hekimliği uygulaması zemininde sağlık alanında sıkıntıların sonu gelmiyor. Gerek Başbakan’ın gerekse Sağlık Bakanı’nın hekimleri hedef gösterircesine demeçler vermeleri sonucu doktorlara karşı gelişen şiddet olayları olsun, gerekse sağlıkçıların özlük hakları konusunda olsun sağlıkçıları alanlara çıkaran gelişmelerin ardı arkası kesilmiyor. Şimdi de Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu tarafından, basında “kadınların gebelikleriyle ilgili fişleme ve ailelerine hamile olduğunun bildirilmesi” gündeme gelmiş, “sorunun kaynağı olarak tüm suç aile hekimlerine yıkılarak bir meslek grubuna karşı linç girişiminde bulunulduğu” iddia edildi.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu tarafından yapılan yazılı açıklamada, “bizler sahada özveri ile çalışan 22.000 aile hekimi adına haklı kaygılarımızı, sorunlarımızı, çözüm önerilerimizi dile getirmek ve gerçeği kamuoyunun gözleri önüne sermek istiyoruz.” Denerek şu görüşler ileri sürüldü.

Aile hekimlerine sözleşmeyle verilen gebe izlem görevi ile birlikte ciddi cezalar da getirilmiştir. Her bir aile hekimine bir sözleşme döneminde ortalama 480 gebe izlemi gelmekte ve bu izlemlerden sadece 5’inin aile hekimi tarafından takip edilememesi durumunda sözleşmesi feshedilme, görevden el çektirme tehlikesi ile karşı karşıya gelmektedir. Ayrıca anayasal hak ve hürriyetleri ile başka hekimlere gebelik takiplerini yaptıran anne adaylarından bile kayıtlı olduğu aile hekimi sorumlu ve zorunlu tutulmaktadır. Bu dayatma altında aile hekimleri gebeleri tespit edebilmek için özveri ile çalışmakta, ama yasal olmayan hiç bir sistemi, cep telefonu ile mesaj gönderme dâhil, kullanmamaktadırlar.

‘Halk Sağlığı Kurumu, Kamuoyu önünde aile hekimlerini hedef gösterdi.’

Kişilerin sağlık verilerinin izinleri olmadan üçüncü kişiler ve kurumlarla paylaşılması anayasal olarak da 07.10.205 tarih ve 2005/153 sayılı Kişisel Sağlık Kayıtlarının Gizliliği Politikası’nda belirtildiği gibi suçtur. İlgili yasa ve yönetmeliklere aykırı hareket edenler ve çalışanları buna zorlayan idareler ve idareciler hakkında sayın kamuoyun önünde suç duyurusunda bulunuyoruz.  Yönetmelikler ve cezalar ile zorunlu ve sorumlu tutulan aile hekimlerini kamuoyu önünde, Halk Sağlığı Kurumunun konuyla ilgili yöneticisi, "Bizim bu şekilde bir uygulamamız yoktur bu konu bizden kaynaklanmamaktadır, konuyla ilgili aile hekimi cezalandırılacaktır." şeklinde hedef göstermiştir. Bu, dayatılmış sözleşme şartları altında çalışan aile hekimleri için bardağı taşıran son damla olmuştur.

‘Cezai uygulamalar ve baskıya rağmen izlem yapmayacağız.’

Her zaman kamuoyunun yanında yer alan, yaş, cinsiyet ve hastalık ayırmadan kişisel sağlık koruyucusu ve savunucusu olan aile hekimleri olarak bizler; yasalara aykırı zorunlu düzenlemelerin yerine, çağdaş, mantıklı, akılcı ve denenmiş uygulama, yönetmelikler ve yasal düzenlemeler çıkana değin, aile hekimliği merkezlerine gönüllü olarak başvuran ve sunulan koruyucu sağlık hizmeti kapsamında sağlıklı bir bebek için sağlıklı gebelik geçirmek isteyen anne adayları dışında, bize kişilerin izinleri alınmadan iletilen gebelikleri her türlü cezai uygulamaya ve baskıya rağmen izleme almayacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.

Kamuoyuna saygılarımızla bildiririz. 

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu

Yönetim Kurulu

 

 
Toplam blog
: 510
: 505
Kayıt tarihi
: 04.04.08
 
 

"Cv" Dedikleri Özgeçmişim 1953 yılının karanlık günlerinde Haziran ayının 24. günü, ağaçların mey..