Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Kasım '17

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Salatalığın Faydaları

Salatalığın Faydaları
 

Salatalık, Kabakgiller familyasına ait bir besin maddesidir. Genellikle halk tarafından sebze olarak bilinse de bitki bilimine göre çekirdekli olması ve bazı özellikleri ile meyve sınıfına girmektedir. Ülkemizde başta Akdeniz olmak üzere hemen her bölgede yetişmektedir.

Bol su içermesi nedeniyle fazla bir yararının olmadığı düşünülen salatalık, sanılanın aksine oldukça değerli besin maddeleri içeren bir meyvedir. Birçok türü bulunan salatalık, sofralarımızda taze veya turşu formunda yer alırken, kozmetik alanında da sıklıkla kullanılan bir üründür.

Rahmetli annemin cildi ilerlemiş yaşına rağmen pırıl pırıldı zira her sabah salatalık soyar kabuklarını yüzüne sürerdi. Ben de ondan görünce aynen uyguluyorum yüzümü yıkadıktan sonra mutafa girip kahvaltı hazırlarken salatalık soyup kabuklarını yüzüme sürüyorum cildime iyi geliyor. Her sabah kahvaltısında muhakkak salatalık ve domates soframızı süsler. Salatalığı salata olarak veya turşusunu soframızdan eksik etmeyiz. Bu kadar yararlı olan salatalığı sizler için araştırdım yararlarını aşağıda bulacaksınız. Sağlıklı mutlu günler.

NAHİDE ÇELEBİ

 

Salatalığın faydaları nelerdir?

1- B vitamini kaynağıdır:

B vitamini yününden zengin olan salatalık kansızlık, halsizlik, sinirlilik, dikkat dağınıklığı, ağız yaraları ve unutkanlık gibi sorunlara iyi gelmektedir. B vitamini eksikliği yaşayanların salatalık tüketmelerinde fayda vardır.

2- Sıvı takviyesi sağlar: %96’sı su olan salatalık vücudun sıvı ihtiyacını doğal olarak karşılar. Vücudun susuz kalması hazımsızlık, halsizlik ve kas kramplarına neden olabilmektedir. Özellikle vücudumuzun su kaybı yaşadığı sıcaklarda beslenmenizde salatalığı eksik etmeyin. 3- Zengin K vitamini içerir: Salatalık K vitamini bakımından da oldukça zengin bir besindir. K vitamini kanın pıhtılaşması ve kemik sağlığı bakımından oldukça önemlidir. Salatalık tüketimi sayesinde vücutta kalsiyum dengesini de sağlayabilirsiniz.

4- Antioksidan özelliği vardır: Salatalıkta Beta-karoten ve C vitamini gibi antioksidanlarla birlikte apigenin, kuersetin, kaempferol ve luteolin gibi antioksidanlar da bulunmaktadır. Kuersetin alerjiye, kaempferol ise kansere ve kalp hastalıklarına karşı koruma sağlamaktadır. İltihap giderici özelliği de olan salatalık, içeriğindeki C vitamini sayesinde bağışıklığı güçlendirmekte, beta-karoten de göz sağlığına iyi gelmektedir. Serbest radikallerle savaşıp durduran salatalık, iyi bir antioksidan kaynağı olduğundan kozmetik alanında da kullanılmaktadır.

5- Kalp sağlığını korur:Salatalıkta bulunan potasyum minerali hastalıkları önlemede fayda sağlamaktadır. Potasyum kalp hastalıkları, şeker hastalığı ve obezite gibi problemlere karşı koruma sağlar. Bu açıdan bakıldığında salatalık tüketmek faydalıdır diyebiliriz.

6- Cilt sağlığına katkı sağlar: Cilde haricen uygulandığında içeriğindeki antioksidanlar ve vitaminler sayesinde oldukça pozitif etkiler göstermektedir. Ciltte olan şişlikler, tahriş ve iltihapları gidermede yararlıdır. Göz altı şişlikleri başta olmak üzere güneş yanıkları tedavisinde de yararlıdır.

7- İdrar söktürücüdür: Çok etkili olmasa da idrar söktürücü özelliği de bulunan salatalık su ve lif gibi iki önemli unsuru bünyesinde barındırmaktadır. İçerdiği su ve potasyum nedeniyle kilo dengesini sağlamak ve tansiyonu düzenlemek için faydalanabilecek bir besindir.

8- Sindirimi düzenler: Su ve lif içeriği yüksek olan salatalık sindirim için gereken en önemli maddelerdir. Yoğun su içeriği ile salatalık mide sorunlarında yatıştırıcı özellik taşımaktadır.

9- Tansiyon, diyabet ve kolesterole iyi gelir:Salatalıkta bulunan steroller adlı bileşenin kolesterol seviyesini düşürmekte katkı sağlamakta, potasyum, lif ve magnezyum içeriği ile de tansiyonu düzenlemeye katkı sağlamaktadır.

10- Zihin sağlığına yardımcıdır: Salatalıkta bulunan fisetin maddesi, beyin sağlığı için önemlidir ve sağladığı fayda araştırmalarla belirlenmiştir. Bu maddenin hem hafızayı güçlendirdiği, hem de yaşlanmanın negatif etkilerini azalttığı bilinmektedir.

11- Nefesi tazeler: Ağız kokusunu gidermek için bir dilim salatalığı damağınıza yerleştirmek fayda sağlayacaktır. Salatalığın sindirime olan faydası ile de mideden kaynaklanan ağız kokularına da iyi gelmektedir.

 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..