Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Haziran '11

 
Kategori
Seçim
 

Seçimlerin en zayıf halkası: Mükerrer oy

Seçimlerin en zayıf halkası: Mükerrer oy
 

Mükerrer oy seçimlerimizin ne yazık ki bir gerçeği... Mükerrer oy kullanılması beklenen bir durum olduğu için çeşitli önlemler alınıyor. Daha önceki seçimlerde parmaklarımız boyanırdı. Bundan vazgeçildi. Neden vazgeçildiğini anlamak ise olanaksızdır. Oysa mükerrer oya karşı iyi bir önlem gibi görünüyordu. 

Son günlerde mükerrer oy konusu AKP dışındakiler tarafından sık sık telaffuz ediliyor: 

Has Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş şöyle diyor (1): 

52 milyon seçmen varken 69 milyon adet oy pusulası basılmasına anlam veremediklerini söyledi. “Bunun ne manaya geldiğini araştıracağız. Şu anda net bir şey söylemek mümkün değil. Ama seçim güvenliğinin en önemli ayağı mükerrer oy kullanılmamasıdır ya da seçmen sayısından fazla oy kullanılmamasıdır. Türkiye’nin bu konuda uyanık olması lazım” 

Bir başka haber CHP’nin iddiası (1): 

CHP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, 12 Haziran'da yapılacak seçimlerde yaklaşık 2 milyon mükerrer oy çıkabileceğini iddia etti. 

“Kaç tane sandık var. Sandık başkanı ve görevlileri, kamu görevlileri, polisler, şoförler… Yaklaşık 2 milyon seçmen çıkıyor. Hem kendi sandıkları hem de görevli oldukları sandıkta oy kullanabilirler. Kayıtlı oldukları sandıkta şerh düşmeleri lazım. Bunun denetimi olmazsa mükerrer oy kullanılır. 2 milyon mükerrer oy çıkar, bu tehlike var.” 

12 Eylül 2010 referandumunda binalarda sorumlu kimi polislerin mükerrer oy kullandığı konusunda TKP’nin yaptığı çalışmalar gündeme gelmişti (3). Oldukça ayrıntılı bilgiler yayımlanmıştı: 

“Beyoğlu ilçesinde 42 polis memuru sahte belgelerle oy kullandı: 1188 no’lu sandıkta polis memurları 31 oy kullanırken 1189 no’lu sandıkta ise 9 sahte oy kullanıldı. Konuyla ilgili TKP’li avukatlar itiraz dilekçesi verdi, buna göre sandık kurulu durumu tutanakla tespit etti.” 

Google’da “mükerrer oy” araması yaptırdığınızda bu konuda haberleri, iddiaları bulmak çok kolay… Aslında mükerrer oy kullanılmasını engellemek de kolay… Kullanan olursa onları bulmamak çok zor. Bulmak bu kadar kolayken, bulmuyorlarsa bunun nedenlerini araştırmak gerekiyor. 

Mükerrer oy kullanmaya niyetli olanları caydıracak, hatta onları suçüstü yakalama olanağı sağlayacak yöntemleri ve algoritmaları anlatacağı 2 yazı daha yayımlayacağım. 

1. Mükerrer oy kullananları engelleyecek yöntemler için CHP’ye öneriler.
2. Mükerrer oy kullananları hızla belirlemek için YSK’ya algoritma önerileri. 

(1) Mükerrer oy uyarısı (Milliyet, 3-6-2011) http://siyaset.milliyet.com.tr/mukerrer-oy-uyarisi/siyaset/siyasetdetay/03.06.2011/1397909/default.htm
(2) CHP'den şok iddia: 2 milyon mükerrer oy çıkabilir (Radikal, 3-6-2011), http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1051625
(3) Polisler okul okul gezip mükerrer oy attı (OdaTV, 12-9-2010) http://www.odatv.com/n.php?n=polisler-okul-okul-gezip-mukerrer-oy-atti-1209101200 

Ankara, 5 Haziran 2011 

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..