Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ocak '07

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Sık duymaya başladım, nedir bu komplo teorisi ?

Sık duymaya başladım, nedir bu komplo teorisi ?
 

.


Yaşanmış bazı toplumsal olaylar, arkalarında derin izler ya da soru işaretleri bırakabilir.

Hrant Dink cinayeti, Turgut Özal, Uğur Mumcu, Adnan Kahveci gibi isimlerin hayatını kaybetmesi ilk anda akla gelebilecek olaylardır.

Toplumu sarsan ve sansasyonel etki bırakan bu tip olaylardan sonra kamuoyuna yapılan açıklamalar halkın nezdinde yeterli tatmin düzeyini sağlayamamışsa, çok değişik yorumlar yapılmaya başlanır.

Hatta, mesele çok âlâkasız yönlere çekilerek abartılabilir de.

İşte ilk anda kimsenin aklına gelmeyen, ortalama bir bakış açısıyla bakıldığında da ileri sürülemeyecek bu fikirlere kısaca komplo teorisi diyoruz. Örn. Adnan Kahveci'nin aslında bir suikaste kurban gittiği fakat buna trafik kazası süsü verildiği.

Ne yazık ki birilerinin güzel ülkemizi karıştırma faaliyetleri aralıksız devam ediyor ve önümüzdeki dönemlerde de bu faaliyetlerine devam edecekler gibi görünüyor.

Her olaydan sonra da, her kafadan bir ses çıkması, hangi söylenene inanalım ya da hangisi doğru söylüyor, hangisi komplo teorisi üretiyor ? sorularını gündeme getirmektedir.

Bu yüzden komplo teorisi kavramını soru cevap şeklinde açıklamaya çalıştık ki, halkımız bu konuda kendi yorumlarını net ve doğru bir şekilde yapabilsin.

Başlayalım.

Komplo teorisi ne işe yarar ?

Toplumların, zihinsel ve beyinsel uyuşukluk perdesini bir çırpıda kaldırır. Kitlelerin dalga dalga uyanmasına ve kendine gelmesine etki eder. İlginçtir tam tersi de olabilir. Hedeften saptırıcı bir komplo teorisi dikkatleri tamamen farklı noktaya çekebilir de.

Herkes komplo teorisi üretebilir mi ?

Hayır. Herkes komplo teorisi üretemez. Bunun için hem belli konularla sistemli olarak ilgilenmek gerekir, hem de biriktirilen bu bilgilerin, anlamlı bir bütün oluşturacak şekilde birleştirilmesi gerekir.

Bilimsel anlamda, komplo teorisi kavramına nasıl bakmalıyız ?

Bilimin ilerlemesi, fikir dünyasındaki zenginlik açısından komplo teorilerinin zorunlu olduğunu düşünmekle birlikte, toplum bilimleri dünyasını, komplo teorisi mezarlığına çevirmenin amacını aşan bir hareket olduğu söylenebilir.

Sıradan bir vatandaş için Komplo Teorisinin ne gibi bir anlamı olabilir ?

Komplo Teorileri sıradan bir vatandaş için sivrisinek vızıltısı gibidir. Yani hiçbir anlamı yoktur.

Neden Komplo Teorisi üretenler, başta şizofreni olmak üzere bazı ruhsal rahatsızlıklarla itham edilebilir ?

Çünkü üretilmiş olan komplo teorisi işinize gelmediğinde, teoriyi üreten kişiyi şüphecilikle, ayrı bir âlemde yaşıyor olmakla (şizofreni gibi) ve perseküsyona (kötülük görme sanrısı) sahip olmakla suçlayarak kendi görüşünüzü ya da ayıbınızı temize çıkarabilirisiniz.

Komplo Teorisi üretmek için zeki olmak yeterli midir ?

Hayır. Zekâ gerekli ama yeter koşul değildir. Bunun yanında, toplumsal ve tarihsel olaylara ait, farklı zamanlarda elde edilmiş, derin bir bilgi birikimi de olmalıdır. Bilgileri matematiksel bir ifadenin çarpanları gibi uygun şekilde birleştirmek ya da ayrıştırmak gerektiğinden, sosyal, tarihsel ve gündemdeki olaylara ait bilgi birikimleri sağlam bir şekilde oturmuş olmalıdır.

Komplo Teorileri gerçek midir ?

Hepsi değil muhakkak ama bir kısmı mutlaka gerçektir. Hangisinin gerçek olduğunu ise, yalnızca zaman, tarih, nesnel koşullar, kamuoyu baskısı ve itiraflar açığa çıkarabilir.

Komplo Teorisi üretmek tehlikeli bir iş midir ?

Evet. Koşullar ve yaşananlar göstermiştir ki, her komplo teorisi değil ama, gizli güç odaklarını çok ciddi rahatsız eden, hedefi on ikiden vuran komplo teorilerini üretenleri acıklı sonlar yakalamıştır.

Basit bir saldırı, sıradan bir tutuklama değildir bahsini ettiğimiz.

Ölümcül sonuçlar yaratabilir bu teorileri üretmek.

Ya da teoriyi üretenler bir daha geri gelmemek üzere bir anda ortadan kaybolabilirler.

Nasıl kaybolduklarını kendileri bile anlamadan.

Sabrın sonu ile

 
Toplam blog
: 269
: 1885
Kayıt tarihi
: 08.01.07
 
 

Kabataş Erkek Lisesi Matematik (1992) Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mak..