Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mayıs '16

 
Kategori
Kitap
 

Siz hiç Buket Uzuner'den okudunuz mu?

Siz hiç Buket Uzuner'den okudunuz mu?
 

Siz hiç Buket Uzuner'den okudunuz mu? Okumadıysanız mutlaka okuyun!

Buket Uzuner külliyatını yalamış yutmuş gibi bir hava verdi bu giriş. Aman öyle bir hava hissedilmesin. Buken Uzuner'in yalnız üç kitabını okudum, ama bu kadarı yetti ona hayran olmama.

*

Buket Uzuner'in 'Toprak/ Uyumsuz Defne Kaman'ın Maceraları' adlı kitabını okudum.

Everest Yayınları'ndan 2015 yılında çıkmış. Türü, roman. 557 sayfa.

*

Toprak, Buket Uzuner'in 'Tabiat Dörtlemesi' serisinin ikinci kitabı. Birincisi, 2012 yılında çıkan 'Su/ Uyumsuz Defne Kaman'ın Maceraları'ıydı. 'Tabiat Dörtlemesi' serisinin üçüncü ve dördüncü kitapları henüz çıkmadı.

Buket Uzuner'den okuduğum kitaplardarbiri Su, biri de istanbullular'dı. Şimdi Toprak da katıldı okuduklarıma.

'Tabiat Dörtlemesi' serisine istikrarlı bir şekilde devam ediyorum anlayacağınız. Su'yu beğenmiştim, Toprak'ı daha da beğendim.

*

Kitaba adını veren Defne Kaman kitabın, daha doğrusu serinin baş kahramanı...
Defne Kaman; biraz asi, biraz anarşist, biraz feminist, hayvan hakları savunucusu renkli bir gazeteci... Karakterinde barındırdığı renklilik ona 'Uyumsuz' lakabını taktırmıştır çevresine.

Defne Kaman'ın anneannesi Umay Bayülgen, Türklerin eski dinlerinden 'Kam'dır. Kam, din adamı, dini temsilci, Şaman... Umay Bayulgen Kam'lığına varis olarak torunu Defne Kaman'ı yetiştirmiştir.

Dörtlemenin baş kahramanları hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra, birazda Toprak hakkında verelim:

Çorum'da Hitit'lerden kalma eserlerin kaçırıldığı tarihi eser kaçakçılığı hadisesini araştıran Defne Kaman, bir anda ortadan kaybolur.
Acaba Defne Kaman'a ne olmuştur? Tarihi eser kaçakçılarınca öldürülmüş müdür? Çorum'un babacan Vali'si ve Defne'nin anneannesi Umay Bayülgen endişelidir. Tipik Türk polisi, birazda patavatsız olan Çorum Emniyet müdürü bu konuda pek samimi olmaz, ama Vali ildeki en büyük amiri olduğu için emirlerini yerine getirir...

*

Türklerin eski dini gerçekten güzel bir dindir. Türklerle öylesine bütünleşmiştir ki, bin yıllık Sunni bir Türk bile, bazı kalıntılarına hâlâ inanır. 'Hurafe' dedikleri onlardır. Aleviler %80'ini halen muhafaza ederler. Olgunluklarında, adaletsizliğe başkaldırışlarında, barışsever oluşlarında muhafaza ettikleri inanışların büyük bir rolü vardır.

Buket Uzuner'in kitabında Umay Bayülgen'in şahsında Kam'lık üzerine değerli bilgiler veriyor.

-Mustafa Yıldırım - 22.05.2016

 
Toplam blog
: 480
: 715
Kayıt tarihi
: 03.11.12
 
 

Konyalıyım. Edebiyat okudum. Amatör yazar ve şairim. ..