Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '11

 
Kategori
Dünya
 

Somali ve dünyada açlık

Somali ve dünyada açlık
 

Somali’ deki açlık dünden bugüne çıkmadı. İlgili kuruluşlar yıllarca bu konuda uyarılarda bulunuyor. Zaten yapılan yardımlar acil yardım, sorunun çözümü bu yardımlarla sağlanamaz. 1996 yılında Birleşmiş Milletler Dünya Gıda ve Tarım Örgütü’ nün daveti üzerine Roma’ da ‘’ Dünya Gıda Zirvesi ‘’ de toplanan dünya liderleri, yayınladıkları deklarasyonla, 2015 yılına kadar yetersiz beslenen insanların sayılarını yarı yarıya indirme taahhüdünde bulundular. Ardından 2000 yılı Eylül ayında yine bir araya gelen dünya liderleri Birleşmiş Milletler Bin Yıl Hedeflerine imza atarak açlıkla mücadele konusundaki kararlılıklarını tekrarladılar. 2015 yılına kadar yetersiz beslenen insan sayısını yarı yarıya azaltma konusundaki kararlılıklarını.. Konulan sürenin dolmasına 4 yıl kaldı. FAO verilerine göre 1990-1992 döneminde dünyada yetersiz beslenen insan sayısı 850 milyon olarak kabul ediliyordu. Hedef bu sayıyı yarı yarıya azaltmak idi. Aynı kuruluşun tahminlerine göre bu rakam 2010 yılında 925 milyona ulaşmıştır. Toplantılar, deklarasyonlar, raporlar, imzalar bir işe yaramamıştır. Açlıkla mücadele yanında, Bin Yıl Hedefleri’ nde belirtilen sorunların hiçbirinde doğru dürüst bir gelişme olmamıştır. Tam aksine, kadın hakları, bulaşıcı hastalıklar, yetersiz okul-eğitim, mutlak yoksulluk ve açlık sorunları giderek derinleşmektedir. Aç İnsanlar Güney Yarım Küre’ de FAO’ un açlık haritası incelendiğinde, açlığın genellikle Güney Yarım Küre’ de, az gelişmiş ülkelerde yaşandığı görülmektedir. FAO' un 2006 yılı istatistiklerine göre, gelişmekte olan ülkelerde yaşayan 820 milyon aç nüfusun ;

- 206, 2 milyonu Sahra-Altı Afrika' da,
- 524 milyonu Asya ve Pasifik' te (212 milyonu Hindistan' da, 145 milyonu Çin' de, 160 milyonu Pasifik' te),
- 52, 4 milyonu Latin Amerika ve Karayipler' de,
- 7, 6 milyonu Yakın Doğu ve Kuzey Afrika' da yaşamaktadır. Sahra-Altı Afrika’da yani Somali, Kenya, Sudan, Mozambik, Kongo, Sierra Leone ve Etiyopya gibi ülkelerdeki aç insanlardan çok daha fazlası Asya ve Pasifik ülkelerinde bulunmaktadır. Bu İnsanlar Neden Aç ? Dünya Beslenme Örgütü’nün (FAO) Beslenme Raporu’ na göre, her beş saniyede bir, 10 yaşından küçük bir çocuk açlıktan ölüyor, her gün 20 binden fazla insan yaşamını yitiriyor, 963 milyon insan sürekli mutlak açlık sınırının altında yaşıyor. Yapılan araştırmalar ve istatistikler, şimdilik dünyada herkese yetecek kadar yiyecek bulunduğunu gösterirken, neden dünya nüfusunun yedide biri hâlâ açlık tehlikesiyle karşı karşıya? Sorun üretim değil, bölüşüm gibi görünüyor. Konuyla ilgili tüm uzmanlar dünyada şu an için yeterli gıda bulunmasına rağmen, gerekli önlemlerin alınmaması durumunda aç insan sayısının giderek artacağını uzun yıllardan bu yana belirtmektedirler. Ancak konunun çözümü yeni dünya düzeni, yeni enerji kaynakları, yeniden yapılanmayla ilgili olarak kapitalizmin hedefleriyle ilgili bulunmaktadır. Bölgedeki doğal afetlerin, iç çatışmaların ve uluslararası savaşların, zirai altyapıdan yoksun oluşun ve fakirliğin, açlığa neden olduğu yaygın bir inanç.. Ancak bunun yanında yaygın olan başka görüşler de bulunmaktadır. Bu görüşlere göre açlığın nedeni, zengin ülkelerin fakir ülkelere yönelik yeni sömürgecilik politikaları… Deutsche Welle’ den Katrin Ogunsade’ in makalesinde yer alan, Ugandalı ekonomi uzmanı İbrahim Lipumba da bölgede işbirliğinin artırılması gerektiği görüşünde. Lipumba, birçok ülkede geniş tarım alanlarının yabancı yatırımcılara kiralanarak, sadece ihraç edilecek ürünlerin yetiştirilmesini de bir hata olarak görüyor. Lipumba, "Bu çok büyük bir hata, çiftçilerimize yerel tüketime ve komşu ülkelere ihraca yönelik üretim yapma imkânlarını sunmak zorundayız” diyor. Yine Deutsche Welle’ den Chi Viet Giang makalesinde, bölgede geniş, verimli, kullanılmayan arazilerin bulunduğunu, bu alanların özellikle son yıllarda yabancı yatırımcılara kiralandığını veya satıldığını, bu durumun yaşanan kıtlığın ana nedenlerinden biri olduğunu belirtmektedir. Somalili Neden Balık Yemez?

Bu yazıyı hazırlarken Hürriyet Gazetesi yazarı Cengiz Semercioğlu’ nun yazısına rastladım. Çok çok ilginç bir konu.. 2 bin 680 kilometre kıyı şeridi olan Somali’ de insanlar neden balık yemiyor ? Cengiz Semercioğlu’ nun değerlendirmesi şöyle ; ‘’Denizi ton balığı kaynıyor ama açlıktan çocuklar ölüyor. Neden gidip balık tutmaz bu insanlar? Birincisi, sahil şeridinde yeterli sayıda doğal limanları yok.
İkincisi ve daha önemlisi, Somali’de bazı mezheplerde balık yemek günah!
Balık dışındaki midye, karides gibi deniz ürünlerine zaten ellerini sürmüyorlar.
O kadar ki, şöyle bir söz bile vardır Somalili göçmenler arasında; “Balık kokan ağzınla benimle konuşma!”
Alay etmek, karşısındakini aşağılamak için kullanılır.’’ Gerçekten Yardım Etmek İsteniyorsa ! Açlık sorunu dün ortaya çıkmadı. Bundan yıllar önce de vardı. Açlık sorunundan gelecekte daha fazla insan etkilenecek. Gıda üretiminde kendine yeterli gibi görünen pek çok ülke bu kervana dahil olacak. Ülkemizin bu gelişmeleri önemle değerlendirmesi gerekmektedir. Çevre kirliliği, bebek ölümleri, bulaşıcı hastalıklar, yoksulluk gibi giderek derinleşen sorunlar eğer istenirse çözülebilir. Yeter ki, istensin. İstenirse, bu ülkelerde üretim patlaması bile yapılabilir.  


 

 
Toplam blog
: 43
: 801
Kayıt tarihi
: 23.01.11
 
 

1981 yılında Eğe Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden mezun olmuştur.1984-1992 yıllarında Türkiye Z..