Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Eylül '17

 
Kategori
Güncel
 

Türkiye'nin Eksiği "Muhalefetin" Değil, "Milli Muhalefet"in Olmayışı...

Türkiye'nin Eksiği "Muhalefetin" Değil, "Milli Muhalefet"in Olmayışı...
 

Türkiye'de muhalefet yok mu?.. Var!.. Hem de Türkiyenin ilk siyasi partisi yıllardır muhalefette bulunuyor. Şu halde Türkiye'de muhalefet yok serzenişleri tam da gerçeği yansıtmıyor.

Bunun yerine söylenmesi gereken, Türkiye'de "milli muhalefet" in olmayışı... .Burada asıl itibariyle, CHP gibi "müzminleşmiş muhafet" ve HDP gibi, Türkiye çoğunluğunun milli mefahirine ortak olmayan muhalefetten bahsediyoruz. Zira, eğer "milli" olsalardı asıl ön açıcı muhalefeti onlar yapacaktı.

HDP bir yana CHP, Türkiye Cumhuriyetini kuran kurucu aklın partisi iken, neden milli olamıyor, asıl tartışılması ve asıl üzerinde düşünülmesi gereken budur!

Merhum Ecevit döneminde bir parça da olsa kokusunu aldığımız "milli muhalefet" anlayışı son zamanlarda CHP'den temelli silinip gitti.

CHP muhalefeti, ne yazık ki, ABD'nin, Almanya'nın Türkiye'ya karşı duruşu ile paralel gider oldu. Böyle bir muhalfete milli demek mümkün mü?

Peki, milli muhalefet nasıl olur?

Bir kere, tarihi ve coğrafyasıyla; geçmişiyle, geleceğiyle Türkiye'yi kapsayan ve kucaklayan bir muhalefet olacak... Söz konusu bunlar olduğunda gerisini teferruat olarak görecek.

İktidar partisinin ülkenin birliği ve bütünlüğü ile ilgili çabalarına karşı çıkmak bir yana bunları yetersiz görecek...Yani SİHA'ların kullanılmasına karşı çıkarak, Türkiye'ye silah ambargosu koyan Almanya ile aynı pozisyona düşmeyecek.

Almanya, silahlarının terör örgütlerine karşı kullanılmasını istemediği için Türkiye'ye silah ambargosu koyuyor; CHP "piknikçi" teröristleri vurulmasın diye SİHA'lara ambargo koymak istiyor...İkisi de aynı amacı taşımıyor mu?

Türkiyenin her alanda bağımsızlaşması için Hükumeti sıkıştıracak... Bu cümleden olarak, Türkiye'nin NATO bağımlılığından kurtulmak için Rusya'dan S-400 Füzelerini almasına karşı çıkmayacak, aksine tam destek olacak.

Türkiye'nin sorunlarını başkalarına şikayet ederek çözmeye çalışmayacak... Kol kırılır yen içinde kalır mantığıyla hareket edecek, ülkesinin itibarını kendi çıkarının önünde tutacak.

Türkiye Suriye ile savaşın eşiğine gelmişken, Esed'in yanında, Rusya'ya uçak krizi yaşarken Putin'in yanında olmayacak... Eleştirecek ama sonuç olarak ülkesinin ve devletinin yanında duracak.

Halkın hassasiyetlerine kayıtsız kalmayacak... Hükumetin bu yöndeki eksiklerini yada yanlışlarını dile getirecek... Örneğin, şehit cenazesine çelenk göndermeyecek... Şehit babası bu çelengi kabul etmeyince de o şehit babasını mahkemeye vermeyecek... Buna da saygı duyacak.

Bugün mevcut İktidara oy veren yüz ellinin üstündeki kesim, bu Ana muhalefin muhtemel iktidarından korkmayacak... Herkes bilecek ki, CHP de iktidar olsa, Türkiyenin dirliği düzeni bozulmaz; kültüre değerlere ve inançlara saygısızlık yapılmaz...

İktidar yolunu bizatihi halkın iradesinde arayacak; başka güçlere angaje olmayacak... Bu hususta tam ve sarsılmaz bir kararlılık sergileyecek... Bir dediği bir dediğini tutacak!

Terörün her çeşidine kayıtsız şartsız karşı çıkacak, Hükumetin bu alandaki tüm çabalarını destekleyecek ve hatta Hükumetin çabalarının ötesine geçen politikalar üretecek.

Evet, bunlar gibi temel ilkeler ancak "milli" olan muhalefette bulunur. Muhalefet böyle milli ve yerli değerler üzerinden yürümezse, halk çoğunluğu onlara itibar etmez...

Türkiyede bugün yaşanan da budur... Son dönemdeki gayrı milli siyasetiyle CHP giderek erimektedir. Ana muhalefet olarak, Hükumeti yönlendirmek bir yana, kendisi bütünüyle yönünü kaybetmektedir.

Daha önce defalarca yazdığım gibi CHP hızla marjinalleşmekte ve ne yazık ki Türkiye ciddi bir muhalefetin eksikliğini çekmektedir.

Türkiye demokrasisi biraz aksıyorsa bunun nedeni İktidar değil, bu milli olamayan muhalefettir... Millet çoğunluğu boşuna İktidar Partisine her seçimde artan destek vermiyor.

Muhalefetin ülkeyi idare edebilecek titre, fikre ve milli duruşa sahip olmadığını gören halk, ısrarla ve titizlikle Ana muhalefeti İktidardan uzak tutuyor.

Böyle giderse sonsuza kadar da uzak tutmaya devam edecek!

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..