Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Eylül '16

 
Kategori
Kitap
 

Zelda, Zelda, unut onu dinsin gönlünde fırtına

Zelda, Zelda, unut onu dinsin gönlünde fırtına
 

Nükhet Duru'nun 1985 yılında çıkardığı albümdeki şarkılardan birinin adı 'Sevda'dır. Güzel bir şarkıdır, ben çok severim. Başlık bu şarkının sözüdür. Aslı şöyledir: 'Sevda, sevda, unut onu dinsin gönlünde fırtına.'
 
Zelda kim mi?
Zelda bir çingene ad. Zelda ismini bir romanın adına dayanak koymuş, Zelda'nın ailesi.
Zelda, edebiyat dünyasına unutulmaz katkı yapan bir prensesin adıdır.
 
Zelda, 20. yüzyılda yaşamış, ABD'li ünlü romancı F. Scott Fitzgerald'ın eşidir. Kendisi, Fitzgerald'a o güzel hikâye ve romanları ilham etmiş kişidir. Fitzgerald bunu hiç saklamamıştır, yazarken ondan güç aldığını hep söylemiştir. 
 
Zelda edebiyat ve sanat dünyasının hep içinde olmuştur. Resimle uğraşmıştır, eleştiri yazısı, roman ve hikâyeler yazmıştır. Evliliğinin 15 yılını Avrupa'da yaşayarak geçirmişlerdir. Fransa ve İtalya kıyıları meskenleri olmuş, Paris rüyalarının şehri olmuştur Zelda'nın. 1954 yılında Nobel Edebiyat Ödülü alan Ernest Hemingway Fitzgerald'ın en iyi dostlarından biridir, ama Zelda hiç mi hiç sevmez; Fitzgerald'ı bu yüzden çok eleştirir. Ernest Hemingvay ona göre, çekemeyen, kötü niyetli,uz ve sinsi bir tilkidir.
 
*
 
Scott Zelda'yla 1919 yılında tanıştığında henüz 23 yaşındadır. Zelda ise henüz yirmisine girmemiştir.
Scott, çaylak bir teğmendir. Ama askerlikte kendine bir gelecek görememektedir; tabiatına aykırıdır bu meslek. Küçük yaşlarından beri bir yazma, yazar olma merakı vardır içerisinde.
Zelda'yı tanımasının üzerinden pek bir zaman geçmeden ona aşık olur, hemen evlilik teklifini yapıştırır. Ailesinin etkisiyle kafası karışıktır Zelda'nın, çünkü yazarlık bir meslek değildir, geçinip geçindirmeyeceği şüphelidir. Scott'un samimi duyguları, akıl alıcı tutkusu ve değerbilir aşkına karşı duyarsız kalamaz Zelda. Ve evlilik isteğini kabul eder, evlenirler.
 
Acı, sevinç, mutluluk, kıskançlık dolu evlilikleri olur. Scottie adında bir kız dünyaya getirirler.
 
Evliliklerin 20 yılı dolduğunda. 1940 yılında henüz 44 yaşındayken Scott hayatını kaybeder.
 
1948 yılında ruhsal tedavi için hastaneye yatmıştır Zelda. Hastanede yangın çıkar, içeride 9 kadın mahsur kalır. 9 kadında hayatını kaybeder. O kadınlardan biri de Zelda'dır.
 
*
 
Zelda'nın hayat hikâyeisini anlatan bir roman okudum bu hafta.
 
Therese Anne Fowler adlı ABD'li bir yazarın 'Zelda Fitzgerald'ın Romanı' adındaki kitap bu roman.
 
Doğan Kitap'tan 2014 yılında Türkiye'de yayımlanmış. Omca Korugan taafından Türkçe'ye çevrilmiş. Türü, biyografik roman. Sayfa sayısı 448.
 
(Doğan Kitap'a kızdım, korsan kitap gibi saman kağıdına basmış. 450 sayfalık kitap, 300 sayfa kalınlığında.)
 
*
 
Zelda ve Scott'un karşılaşmaları, evlilikleri, Avrupa yılları, Zelda'nın çektiği acılar, yaşadığı hezeyanlar, kızları Scottie'yi büyütüşleri, Scott'un edebiyattaki başarıları, Scott'un saf ve sorumsuz kişiliği, Ernes Hemigway'le Zelda'yı aksatacak dereceye çıkan arkadaşlıkları... hepsi bu romanda...
 
*
 
F. Scott Fitzgerald'dan henüz okuma şansım olmasa da, 'Muhteşem Gatsby' ve 'Benjamin Botton'un Tuhaf Hikâyesi' adlı iki müthiş eserinden aynı adla uyarlanmış iki harika filmi izledim.
 
'Muhteşem Gatsby'i 2013 yılında beyaz perdeye yansıtmış Hollywood. Başrolde Leonardo DiCaprio.
'Benjamin Button'un Tuhaf Hikâyesi'ni ise 2008 yılında beyaz perdeye yansıtmış Hollywood. Başrolde Brad Pitt.
 
İki filmde muhteşem, öneririm.
 
Değerli bir arkadaşımın önerisiyle, 2016 yılı yapımlı 'Fırtınalı Hayatlar - Genius' adlı bir film izlemiştim geçenlerde. Filmde, F. Scott Fitzgerald da canlandırılıyordu.
 
*
 
Kitabı ben çok beğendim. Önermekten asla çekinmem; zaten çekinseydim böyle bir yazı ortaya çıkmayabilirdi.
 
-Mustafa Yıldırım - 23.09.2016
 
Toplam blog
: 480
: 715
Kayıt tarihi
: 03.11.12
 
 

Konyalıyım. Edebiyat okudum. Amatör yazar ve şairim. ..