Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Eylül '08

 
Kategori
Siyaset
 

AB den ne haber Ali?

AB den ne haber Ali?
 

Baştan söyleyim.. Ben Türkiye nin AB ye tam üyeliğini destekliyorum.. Bunu AB çok mükemmel olduğu için değil, çok mükemmele ulaşmak için mutlaka ortak politikaların gelişmesinde Türkiye nin de katkıda bulunmasını istediğimdendir..

Türkiyenin katkısı olmayan bir Avrupa Politikası bence tam anlamıyla doğru olmaz.. Şimdi burda dikkat çekmek istediğim iki konu var.. Birincsi AKP nin tutumu: AKP uzun sürdir AB politikasını unutmuş gözüküyor.. AKP nin kapatılma davası ile biraz alevlenen Yeniden AB politikası yine gündemin en sonlarına düştü.. Türkiye dış politikada AB yerine daha başka "mevzi"lere yöneldi.. Ortadoğuda "liderlik" ütopyası, (ben buna en sadık askerlik rolü diyorum) AB ye tam üyeliğin önüne geçti.. Ali Babacan belki de ondan dolayı nerdeyse Brüksel e ve Ankara ya uğramaz oldu. Genelde Tahran, Şam, Bağdat, Erivan, Bakü çevresinde dolaşıyor ve dış politikanın ağırlığını oraya veriyor.. Avrupalılar pek te hoşnutsuz değil bu durumdan. "Yahu, sizin bir AB üyeşliğiniz vardı, biraz ilgilenseniz nasıl olur" diyen olmadığı gibi dönem başkanı Sarkozy ve Merkel nerdeyse "böylesi daha iyi" tavrındalar.. Halbuki AB konusunda en fazla uğraşının verilmesi gerektiği, lobicilik hareketlerinin daha da artırılması gereken bir dönemdeyiz.. İkincisi CHP nin tutumu.. AB konusunda MHP oylarına göz diktiği için parti proğramında yazılanları bile savunma beceresi gösteremeyen CHP de AB konusunda ciddi kıpırdanmalar var.

Geçtiğimiz gün Brükselde basın toplantısı yapan (hem ordaki yeni açılan bürolarını tanıtan) CHP kurmayları şu somut bilgileri veriyorlar: “Bunu özellikle üç nedenden ötürü destekliyoruz. Birincisi, AB’nin Türkiye açısından laikliğin teminatı olması; ikincisi, Türkiye’nin modernleşme süreci açısından uygun ortam yaratması; üçüncüsü ise Türkiye’nin üye olarak insan hakları konusundaki eksiklerinin tamamlayabilecek olması.” Aslında bu CHP nin proğramında ki AB bölümüne de var.Ama nedense bir türlü söyleyemediler şimdiye kadar.... Umarım bu söylem sadece bir defalık şirin gözükme söylemi olmaz.. Böyle olmayacağı konusunda da aslıda umutlarım var.. Çünkü bu sözleri herhangi bi CHPli değil, AB ye en karşı oldukları iddia edilen Şükrü Elekdağ ve Onur Öymen söyüyorlar.. Şimdi insanın aklına ister isemez şu şüphe geliyor.. Ya CHP takkiye yapıyor ya da CHP liler proğramlarını yeni anlamaya başladılar...... Bence CHP, AKP nin yıllardır kendilerinden çaldıkları politikalarını geri almaya başladı. AB politikası, yolsuzluklara karşı mücadele, modernleşme ve insan hakları mücadelesi CHP nin asıl politikalarıdır. Öyle olmak zorundadır. Buralarda başarılı olunduğu sürece laiklik sağlam temellerde olacaktır.

 
Toplam blog
: 26
: 308
Kayıt tarihi
: 02.09.06
 
 

1962'de Kayseri'de doğdum. Liseden sonra Almanya'ya yerleştim. 1985 yılından beri pedagog olarak Stu..