Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Şubat '18

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

AB Vergi Cennetlerini Kara Listeye Aldı

AB Vergi Cennetlerini Kara Listeye Aldı
 

Derin Bakış


Avrupa Birliği (AB), dünya üzerinde vergi cenneti olarak bilinen ülke ve bölgelere yönelik baskıyı arttırıyor. Örneğin avrupa ülkelerine üye ülkelerin ekonomi bakanları geçtiğimiz ay Belçika'nın başkenti Brüksel'de biraraya gelerek yaptıkları toplantıda, vergi konusunda işbirliğine yanaşmayan 17 ülke ve bölgeyi kapsayan liste konusunda mütabakata vardı. Bu kara liste ile vergi cenneti olarak değerlendirilen ülkelerin ilgili yasalarda değişiklikler yaparak daha anlaşılır ve belirgin bir vergi-maliye politikası takip etmesi için harekete geçirilmeye çalışılıyor.

Bu çerçevede AB Komisyonu tarafından vergi uygulamaları konusunda işbirliğine yanaşmayan 17 ülke ve bölge kara listeye alındı. Buna mukabil vergi uygulamalarında değişiklik sözü veren 47 ülke ise gri listede yer aldı. Dolayısıyla bu ülkelerin arasında ülkemiz Türkiye'de bulunuyor.

Henüz yaptırım yok: Fakat adı geçen bu ülkelere yönelik bir yaptırım kararı öngörülmüyor. Ancak ufukta ciddi kıpırdanmalar var. Örneğin Almanya Maliye Bakanı Peter Altmaier, "ülkelerin işbirliği yapması yönünde harekete geçmeleri için bahsi geçen listede yer almak yeterli" açıklaması yaptı. Hülasa Altmaier, bu henüz başlangıçtır diyerek, "yaptırımların uygulanmasının gerekli olduğu ortaya çıkarsa, ucu açık olarak bu konuda gereken görüşmeleri yapacağız" dedi. Konunun bizi bağlayıcı tarafı ne olur?

Türkiye gri listede bulunuyor: Dediğimiz gibi 17 ülke ve bölgenin bulunduğu kara listenin yanısıra vergi uygulamaları henüz AB ölçülerinde olmayan ancak gerekli yasal düzenlemeleri yapmaya söz veren 47 ülke ise gri listede yer aldı. Gri listede Türkiye'nin yanında İsviçre, Sırbistan gibi batı avrupa ülkeleri ile bazı afrika ülkeleri de bulunuyor... Avrupa Birliği'nin önümüzdeki dönemde adı geçen bu ülkelerdeki vergi yasalarında meydana gelecek değişiklikleri yakın takibe alacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Çünkü dünyada çok sayıda tanınmış ünlü ismin off-shore yatırımlarını ifşa eden Panama ve Cennet dosyalarının yayınlanmasının ardından konu ile ilgili tartışmalar ayyuka çıkmıştı. O nedenle AB Komisyonu yeni yılın başında 90 ülke ile temasa geçti. Gelinen noktada en azından şimdilik ülkemizde dahil olmak üzere bu ülkelerin tamamına yakınının AB, ile işbirliği yapmaya sıcak baktığını söyleyebiliriz.

 

 
Toplam blog
: 643
: 67
Kayıt tarihi
: 20.02.17
 
 

Eğitim Durumu Halkla İlişkiler Yüksek Lisansı İsletme Fakültesi Sosyoloji Bölümü Gazeteci ..