Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ekim '13

 
Kategori
Dünya
 

ABD 70 Cent'e muhtaç olunca Süleyman Demirel'in kapısını çaldı!

ABD 70 Cent'e muhtaç olunca Süleyman Demirel'in kapısını çaldı!
 

Amerika Birleşik Devletleri 70 Cent’e muhtaç hale gelmiş!

Gülme komşuna, gelir başına’ diye bir deyimimiz var ya işte öyle…

Bir zamanlar ülkeyi 70 Cent’e muhtaç bırakan Süleyman Demirel, 7 sefer gidip geldi ve sonunda Cumhurbaşkanı olarak emekli oldu.

Bu günlerde ABD’de 70 Cent’e muhtaç hale gelince, Barack Obama Süleyman Demirel’in kapısını çalıp,  deneyimlerinden yararlanmak istemiş.

Elin adamı bakın düşünce kimlere sarılıp, deneyimlerden yararlanmak istiyor?

Bizde ise Süleyman Demirel’in esamisi bile okunmuyor. Önüne gelen Sayın Demirel’e saldırıp, suç duyurusunda bulunuyor.

Sayın Başbakan “Demokrasi” paketini açıklarken herkesin adını zikredip(!) Sayın Demirel ve rahmetli Ecevit’in adını anmadı.

Sayın Başbakan, Sayın Demirel’in adını bile anmaya gerek duymazken, elin adamı dünyanın ta öbür ucundan Sayın Demirel’i arayıp deneyimlerinden yararlanmayı düşünüyormuş!

Gelelim ABD bu hale nasıl geldi:

Demokrat ve Cumhuriyetçi partilerin bütçe konusunda yeni bir plan üzerinde anlaşmaya varamaması üzerine ABD’de "hükümet krizi" patlak verdi.

Krizle birlikte ABD hükümeti çalışmalarını askıya alacak, zorunlu olmayan tüm federal hizmetleri kapatacak.

Krizin ne kadar süreceği bilinmiyor. Obama televizyon mesajında ABD birliklerinin normal görevlerine devam edeceklerini ancak Savunma Bakanlığı'nda çalışanların ücretsiz izne çıkarılabileceğini açıkladı.

ABD’de “hükümet kapatılması” (government shutdown) olarak tabir edilen hükümet krizi temel olarak özel sektörün lokavt kararı alması ile benzerlik taşıyor. Yaklaşık 800 bin federal hükümet çalışanının ücretsiz izne çıkarılmasına neden olan krizde, Ulusal Hava Servisi, federal tesislerdeki tıbbi servisler, posta servisi, silahlı kuvvetler, hava trafik idaresi ve ceza infaz kurumları dışındaki kalan devlet binaları kapatılacak.

Askerler, doktor ve hemşireler, hava trafik kontrolörleri, hukuk çalışanları gibi acil durum personeli görevlerine devam ederken geri kalan devlet personeli zorunlu olarak ücretli izne çıkarılıyor.

Kriz nedeniyle gazilik ve emeklilik ödemeleri ertelenecek, müze ve parklar kapalı kalacak, vergi ve pasaport daireleri dahil birçok kamu kurumu hizmet veremeyecek.

ABD’de “hükümet kapatılması” durumu daha önce 17 kez yaşanmış ve en uzunu 1995-1996 yıllarında 21 gün sürmüştü.

ABD'de siyasi çıkmaza yol açan en önemli noktalarından biri, halk arasında Obamacare olarak bilinen ABD Başkanı Barack Obama'nın sağlık reformu yasası. 2010 yılında geçen ve ABD Yüksek Mahkemesi tarafından onaylanan yasanın önemli bir kısmı, Salı günü yürürlüğe girecek. Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi, bütçe kesintilerini önlemek için Başkan Barack Obama'nın sağlık alanında getirdiği reformların bir yıl ertelenmesini, bu yasanın yürürlükten kaldırılması veya finansmansız bırakılmasını istiyor.

ABD'de en son 'hükümet krizi' 1995-96'da yaşanmış, ABD hükümeti 21 gün boyunca çalışmalarını askıya almış, zorunlu olmayan tüm federal hizmetleri kapatmak zorunda kalmıştı. O zaman da Cumhuriyetçiler, Demokrat Partili Başkan Bill Clinton'dan kendi denk bütçe tekliflerini kabul etmesini talep etmişti.

ABD’de durum böyle! Bizde olsa ne olurdu?

Derhal ‘Örtülü ödeneğe’ yüklenilir, ek bütçe dar bir çerçevede hazırlanıp, onay bile almaya gerek duymadan yürürlüğe girerdi.

ABD niye böyle oldu?

ABD mali yılbaşında hazırladığı bütçeye uymazsa, böyle olaylar olabiliyor. Bizdeki gibi bütçe hazırlanırken belli bir açığın üzerine bir o kadar daha açık konulmuyor.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..