Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ekim '06

 
Kategori
Tarih
 

ABD’de ilk Müslüman vekil olacak mı?

17 Ekim 2006 salı günü ABD nüfusu 300 milyonu geçti. Bunun 5 milyonu Müslüman imiş. Ancak bugüne dek, toplam 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi’nde hiç Müslüman vekil olmamış. Olağanda, % 1,66 hesabıyla 7 veya 8 olması gerekirdi.

http://www.bbc.co.uk/turkish/news/story/2006/10/061018_muslim_congressman.shtml

Haber, bu kasım ayı başında yapılacak seçimdeki ilk müslüman aday Justin Webb’den söz ediyor. Devletçi ve ‘neo-con’ ağırlıklı Cumhuriyetçiler’e oranla daha demokrat kabul edilen ve azınlıklardan daha çok oy alan Demokrat Parti’li Webb, Minnesota eyaletinin merkezi Minneapolis’ten adaymış. Kendisinin adaylığını Vietnam gazileri gibi ayrallar destekliyormuş. YMCA eğilimliler ise, onu Nazi veya Ku Klux Klan’cı türü bir kategoriye oturtuyormuş.

İlk adım olarak, girişimin başarı kazanması zor görünüyor. Ancak en azından seçmenler artık karşılarında böyle bir azınlığın bulunduğunu görmeye alışacaklar. Hispanikler, sarı ırktakiler, kahverengi ırktakiler, Afrika kökenliler seçimlerde genelden daha az az oy verme oranına sahipmiş. Bu da onların uzunca süredir, işlerin düzelmeyeceği umutsuzluğunda olduğunu gösterir. Siyah ve Müslüman bir aday onları yeniden sandığa götürebilir. Düşünün ki % 50’ye düşen seçimsel katılımda, sonucu %o 1 oran belirliyor duruma gelindi. Bu durumda, 2 milyon taze oy çok iş becerecektir. Temsilciler Meclisi’nde şimdiki hesapla kabaca 460.000 seçmen bir vekil ediyor. Siyahların gidişatı etkileyebilecek kalabalıkta oldukları seçim bölgeleri daha çok güneyde.

2006’dayız. Beyaz nüfusun toplamın yarısının altına düşeceği 2050’ye dek 10’ün üzerinde seçim var. Demek ki birkaç aşamada, demokrasi soytarılığına dönüşen iki partililiği aşıp, üçüncü bir parti kurulması dahil, yeni siyasal olanaklar yaratılması olasılığı için gerek-yeter zaman var. 1968 döneminde Kara Panterler’in yarattığı olumsuz bir imaj da mevcut. Bunun aşılması da gerekecek.

Görüyoruz: Zamanlar değişiyor, hem de hiç kimsenin hesaplayamadığı bir hızda. 1968’in imkansızı isteyen gerçekçiliğinin de ötesinin var olduğu, artık ufukta görünmeye başladı.

Bir gelecekbilim püf noktası: İktidar seçkinleri olsun, kitle olsun, geleceği tümüyle belirleyemezler. Ancak bazı kritik anlarda, kimi bir epsilon eylem, kimi durmak, yani sıfır eylem makro-makro sonuçlar yaratabilir. Öyle olmasaydı, dünya devrimleri gerçekleşmiş olmazdı.

Gelecek ufkunda başkalaşım var…

Dipnot 1: ABD, 50 eyalet için 2’şerden olmak üzere 100 senatör ve eşit nüfuslu seçim bölgelerinden oluşmak üzere 435 vekilli Temsilciler Meclisi’nden oluşan, 2 meclisli bir sistemle yönetilir. 2’sine birden ‘Kongre’ denir. Senato siyasal gidişatta daha çok ağırlık taşır.

Dipnot 2: 1961-1980 arasında Türkiye de 2 meclisli bir sistemle yönetiliyordu.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..