Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ekim '19

 
Kategori
Güncel
 

ABD'nin İçsel Müdahaleleri

ABD'nin İçsel Müdahale ettiği, ülkeler onlara sormadı mı? SİZİN NE İŞİNİZ VAR BURADA

        İkinci Dünya şavası sonrasın da ABD, dünya çapında bir çok ülkenin iç işlerine müdahale ettiğini biliyoruz. Peki Şimdi Türkiye'ye bu kadar demografik yapıyı değiştirme diye sözler eden, yaptırım uygularım bak fazla insan öldürmeyin diye tehdit eden, işgal etmeyi durdurun diye hayasızca laflar yapanlar ne yapmışlar bakalım bir görelim istedim.

1948 İTALYA; İtalyan komünist partisi öncülüğünde kurulan koalisyonun zaferine engel olmak için, bu partilerin karşılarında kim varsa hepsine maddi destek sunarak karşılarına engel çıkarmaktı amaçları. Tabiiki bu koalisyon 1948 seçimleri dahil sonraki 7 seçimi kaybettiler.

1953 FİLİPİNLER; Abd yanlısı bir hükümet kurmak için CIA tarafından Ramon Magsaysay'a destek verilerek kazanması sağlandı ve Ramon seçildikten sonra ABD hükümetine sürekli olarak destek verdi.

1953 İRAN; Kısa adıyla aslında AJAX operasyonu denilebilir. İran hükümetine ait petrolleri nasıl ele geçireceklerini düşünen ABD'liler, Başbaşkan Muhammed Musaddık'ın hükümetini düşürmek için Meclis ve Ordu mensuplarına, basın ve gazetecilere rüşvetler vererek iktidarı zayıflatarak hükümete karşı kitlesel eylemler kurgulatıp Ulusal Cephe Partisi'ni düşürerek, İran'dan sürülen Muhammet rıza şah pehlevi'yi geri getirerek,1979 da islami devrim ile birlikte ABD ile müttefik olmayı sürdürmesini istedi ve başardılar.

1954 GUATEMALA; Devlet Başkanı Jacobo Arbenz'i düşürmek için Paralı askerler ile sahte haberler ortaya atarak hükümetin düşmesi için girişimlerde bulunan ABD başarılı oldu ve dikta rejimi 1996 ya kadar hüküm sürdü.

1958 JAPONYA; 1958 Yılında Sosyalislterin meclisteki çoğunluğunu önlemek için CIA, liberal demokrat partinin örtülü amerikan ödenekler ile sosyalistleri desteklediği dedikodusunu yayarak, sosyalistlerin 90'ların başına kadar meclis çoğunluğunu sağlayamamalarında büyük rol oynamıştır.

1961 KÜBA; Devrimci Fidel Castro hükümetini devirmek için karşıt görüşlü küba'lıları ABD desteğiyle askeri olarak örgütlemenin yanı sıra çeşitli yaptırımlar da uyguladı.CIA küba'ya karşı birçok askeri plan geliştirdi.17 nisan 1961 de 1200 gerilla 10 km bir alanı silahlanarak istila etti. Ancak Küba hükümeti bu girişimi geri püskürterek 1.000 e yakın gerillayı esir aldı ve ABD'nin bu girişimlerinin tam bir başarısızlıkla sonuçlanmasını sağladı.

1964 BİREZİLYA; Devlet başkanı joao goulart'ı düşürerek askeri darbe yaparak dikta yönetimi kurmak isteyen ABD çeşitli baskı ve içsel müdahalelerle başarılı oldu ve askeri diktatörlük kurulmasının ardından Birezilya ekonomik ve siyasal olarak ABD'nin etkisi altına girdi. Binlerce insna eziyetten ve zulümden sırra kadem basmak zorunda kaldı.

1965 DOMİNİK; İç karşılıklardan faydalanarak ikinci bir küba devletinin kurulmasını engellemek için, ABD başkanı Lyndon Jhonson bizzat askeri müdahale emri verdi. Gerçekleşen çatışmalar sonucunda Diktatör cumhurbaşkanının gücü sağlamlaşmış oldu.

1967 YUNANİSTAN; 1967 Milletvekili seçimlerinde abd karşıtı merkez partisinin kazanmasını engellemek için askeri darbe desteklenerek CIA  birçok suikaste ve işkencelere karıştı. Kurulan yeni askeri rejimden sonra ilk ayda 8000 kişi idam edildi.  Ardından 1999 yılında ABD rejime destek verdiğini kabul etti.

1973 ŞİLİ; Mevcut yönetimi düşürmek ve şili'yi eskisi gibi ABD kontrolü altına almak için medya destekli askeri darbe yapmaktı amaçları ve bunun sonucunda salvador intihar etti.

1983 GRENADA; Küba ve Sovyetler birliği ile yakınlaşmalarından rahatsızlık duyan ABD Askerii müdahale olmasını istedi ve reagan askeri müdahale emri verdi ve sol ideolojisinin önü ABD işbirliği ile kesilmiş oldu.

1979 ve 1989 AFGANİSTAN; Bu bölgede ABD'nin hayati çıkarları bulunmaktaydı ve bölgede Askeri gücünü kuvvetlendirmek isteyen ABD, mücahitlere ve diğer afgan gruplarına mali ve askeri destek vererek direnişlerini sürdürmelerini sağladı.

1990 ÇEKOSLOVAKYA; 1990 başkanlık seçimlerine müdahale ve Çekos dağıldı.

2000 YUGOSLAVYA; Bağımsız medya ve sivil toplum kuruluşları finanse edilerek hükümetin 2003 yılında dağılması ve kosovanın bağımsızlığının ilanına kadar uzadı bu içsel müdahaleler.

2003 IRAK; Saddam hükümetini devirmek ve kimyasal silahlarını yok etmek için ve tabiki kaynaklarından ABD'nin yararlanması için, ABD, İngiltere ve koalisyon güçleri askeri müdahalede bulundu. 15 aralık 2011 de işgal edildi ve ABD kontrolünde hükümet kuruldu. Yüzbinlerce insan hayatını kaybetti, milyonlarca insan göçe zorlandı,bölgede kitle imha silahı adına herhangi birşey bulunamadı ve 11 eylül saldırılarısı ile ilişkisi ve terör desteği de ispatlanamadı ama; ülke darmadağın edildi.

2003 GÜRCİSTAN; 2003 gürcistan seçimlerinde, karadeniz kıyılarına hakim olmak isteyen ABD içsel müdahale ederek, karşıt görüşlü gruplara ve partilere maddi destek sağladı. Tiflis'in askeri müdahalesi sonucu 2008 de güney OSETYA Gürcistan'dan ayrıldı.

2011 LİBYA; ABD ordusu libya ve emniyet teşkilatlarıyla çatışan gruplara askeir ve maddi destek sağlayarak çeşitli bahaneler üreterek askeri operasyonda bulundu ve yapılan bir pusu sonucunda kaddafi öldürüldü ve hükümet düştü. onbinlerce insan vurularak ve işgencelerde öldürüldü.

2011-2019 SURİYE;  Esad hükümetini düşürmek için çeşitli terör örgütlerine mali ve askeri destek sağlayarak onları büyüttü ve günümüzde başımıza dert olan birçok terör örgütünün büyümesinde aktif olarak rol aldı. böylece Suriye'de iç savaş çıktı ve bölge terör yuvası haline geldi.

Şimdi ben sormak istiyorum; YUKARIDA SAYDIĞIM YERLER DE SEN NİÇİN VARDIN EYY ABD. BURALARDA BİNLERCE İNSAN ÖLDÜ, BİNLERCE İNSAN GÖÇ ETTİ VE ZORLA EVLERİNE MALLARINA EL KOYULDU. PEKİ BURALARDA BUNLAR OLURKEN. siz demogragik yapıyı değitirmediniz mi ? siz insanlara zulüm etmediniz mi ? siz ülkelerin iç işlerine ve bağımsızlıklarına müdahalede bulunmadınız mı ? 

SORUYORUM...

 
Toplam blog
: 46
: 54
Kayıt tarihi
: 31.12.18
 
 

İnsanlar yaşamları boyunca bir çok şeylerle karşılarşırlar ve bunları nasıl yöneteceğini bazen çözü..