Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

ABD'nin Mali(yetli) Uçurumu

ABD'nin Mali(yetli) Uçurumu
 

ABD'de 2012 sonunda ve 2013 başında otomatik olarak yürürlüğe girecek bir dizi mali kuralın yaratacağı tahmin edilen olumsuz ekonomik etkiler mali uçurum(fiscal clift) olarak ifade ediliyor.

ABD'nin 2008-2009 küresel finans krizinden sonra doğal olarak uyguladığı genişletici maliye politikası sonucunda ABD'nin bütçe açıkları yüksek oranda arttı. Yüksek bütçe açıklarını kontrol altına almak amacıyla Kongreden geçen bir değişiklikle 2013 yılında otomatik olarak kamu harcamaların kısılmasıdır.Böylece bütçe açıklarının azaltılması hedeflenmektedir.Ayrıca Başkan George Bush döneminden kalan gelir ve istihdam vergi indirimlerinin vadesi 2013 yılında dolacaktır.

İşte bu iki durum bir arada olunca ABD ekonomisi için bir mali uçuruma dönüşüyor. Küresel finans krizin etkisinden halen kurtulamayan ABD için bir yandan vergilerin artırılması diğer yandan kamu harcamaların kısılması (daraltıcı maliye poitikası uygulaması ) büyüme ve işsizliği olumsuz etkilecektir.Kriz sonrası zaten yavaş toparlanan ABD ekonomisi için hiçte istenilen bir durum değildir.

Yeniden seçilen obama mali uçuruma sürüklenmemek için cumhuriyetçileri ikna etmek zorundadır. Tabi genel beklenti ikna edecek ve ABD mali uçuruma sürüklenmeyecektir.

Ama şunu da bilmek gerekir ki mali uçurum önlenirken bunun alternatif maliyeti de yüksek olacaktır.ABD'nin yüksek bütçe açıkları ilerde çok daha büyük sorunlara neden olabilir. Bunu gözardı etmemek gerekir.

Emrah Çelik

e-mail:emrhcelik@gmail.com

 
Toplam blog
: 17
: 1058
Kayıt tarihi
: 03.08.10
 
 

1988 yılında Ağrı'da doğan Emrah, 2007 yılında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversite'sinde iktisat Böl..