Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ağustos '08

 
Kategori
Üniversiteler
 

ABD üniversitelerinin sorunu

ABD üniversitelerinin sorunu
 

Gelin bu gün ta uzaklara gidelim ve Amerika’daki üniversitelerin nasıl çalıştığına, hangi sorunlara çözüm bulmaya uğraştıklarına bir bakalım.

Neymiş bu Amerikalı Profesörlerin sorunları? Ne gibi sorunları varmış?

Amerika'da yeni öğretim sezonu açılmadan üniversitelerde gençlerin alkol kullanma yaşı tartışmaları başlamış.

Üniversite rektörleri alkol kullanma yaşının 18'den 21'e çıkarılmasını isterken bu konuda siyasilerin kararlı davranmalarını talep etmişler.

California'da toplanan üniversite ve kolej yöneticileri kendi aralarında da genç yaşta alkol kullanılmasına karşı bir takım tedbirlerin alınması konusunda ortak fikre varmışlar.

Yetkililer, öncelikle kendi okul yerleşkelerinde görevli polislere alkollü araç kullanan ya da sarhoş olarak ortalıkta dolaşan gençlere hiçbir şekilde müsamaha gösterilmemesini telkin edeceklermiş.

Yüzden fazla üniversite ve kolej rektörünün bir araya geldiği toplantının ardından başkanlar, öğrencilerin alkol kullanma sürelerinin her geçen gün tehlikeli şekilde arttığına dikkat çekmişler.

Başkanlar, alkol alma yaşının 21'e çekilmesi için kendi aralarında mutabakata vardıklarını da açıklamışlar.

Başkanlar yayınladıkları bildiri ile de ayrıca alkollü araç kullanım sayısının yine her sene artmaya devam ettiği gerçeğine dikkat çekmişler.

Kimi sivil toplum örgütleri ile okul başkanları, gençler arasındaki cinsel saldırıların tamamının aşırı alkol kullanımından kaynaklandığını dile getirmişler.

Üniversite rektörleri, öğrencilerine sarhoş olan arkadaşlarına karşı daha sorumlu davranmaları konusunda da bir takım eğitim verilmesi ve bunun telkin edilmesi kararına varmışlar.

Rektörler bildirisine toplumun hemen her kesiminden destek gelirken, Amerikan medyası da bu açıklamaya geniş yer vermiş.

Öğrencilerin alkol tüketiminin en çok kendi odalarında yaptıkları hususuna dikkat çeken eğitim uzmanları bunun da gençlerde hem fiziksel hem de sosyal ilişkilerinde ciddi rahatsızlıklara neden olduğunu belirtmişler.

Rektörler, yerleşke içinde ya da öğrencilerin kendi odalarında içki içmesini yasaklama yetkilerinin olmadığına değinerek, kendilerinin ancak tavsiye vermeden öte başka bir şey yapamadıklarını dile getirmişler.

Öte yandan 'Anneler Sarhoş Araç Kullanımına Karşı' (Mothers Against Drunk Driving) grubu yayınladığı bildiri ile çok vahim bir gerçeğe dikkat çekmiş.

Grup, alkol kullanma yaşının 18'den 21'e çıkarılması durumunda her yıl 25 bin gencin hayatlarının kurtulacağını vurgulamış.

Rektörlerin yayınladığı bildirinin yetersiz olduğunu ileri süren grup üyeleri, üniversite yetkililerinden daha fazla sorumluluk almaları gerektiğini savunmuş.

Grup üyeleri, üniversite yerleşkelerinde alkol tüketimin bir şekilde sınırlandırılması ve 21 yaşın altındaki gençlerin de içki kullanmasının yasaklanmasını istemiş.

1984 yılında çıkarılan federal yasa ile ülke genelinde alkol kullanma yaşı 18 olarak belirlenmiş.

Şimdi burada dikkatinizi çeken bir konu var mı?

Elbette olması gerekiyor. Çünkü geleceği söz konusu olan gençler. Bir üniversite rektörleri ve idarecileri nelerle uğraşıyorlar.

Bizimkilerin ise uğraştığı birkaç konu var. Birincisi, tabi ki Türban. İkincisi; Atanacak rektörün siyasi görüşü. Üçüncüsü; Öğretim elemanlarının geçim durumu.

Bu arada dikkat ediyorsanız, üniversitede okuyan çocuklar için hiçbir tedbir veya önlem yok bizde!

Amerikan Üniversiteleri onun için Dünyanın en saygın okulları olarak geçiyor.

Bir gün bizim Rektörlerimizde çocukların sorunları ile ilgilenmeye başlarlar inşallah!

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..