Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Yavuz Taşcı -ÇözümPark

http://blog.milliyet.com.tr/yavuztasci

04 Mayıs '11

 
Kategori
Bilişim
 

Active Directory Domain Functional Level

Merhabalar; 

Bu makalemizde domain fonksiyonel modlarından ve domain fonksiyonel seviyesinin nasıl değiştirileceği konusunda bilgi sahibi olmuş olacağız.

Windows Server 2003 işletim sistemi üzerinde çalışan Active Directory dizin servisi, içerisinde barındırdığı dört farklı modda çalışabilir. Bu modlardan bahsedecek olur isek;

· Windows Server 2003

· Windows 2000 Mixed Mod

· Windows 2000 NativeMod

· Windows Server 2003 İnterim

Şeklinde birbirinden farklı dört ayrı modda çalışabilir. Genel olarak bu modlardan kısaca bahsedecek olur isek;

WİNDOWS SERVER 2003:

Active Directory domaini içerisinde, kullanılacak olan domain controller bilgisayarının sahip olacağı mod bakımından Windows Server 2003 ile çalışan bilgisayar olmasını istiyor isek, mevcut durumda bulunan yapıyı Windows server 2003 moduna yükseltmemiz gerekecektir. Mevcut durumda olan yapıyı, Windows Server 2003 Moduna yükseltmemiz, domain ortamında bulunan bilgisayarların Server 2003 işletim sisteminin içerisinde barındırmış olduğu özellikleri maksimum derecede kullanabilmemizi sağlayacaktır.

WİNDOWS 2000 MİXED MOD:

Windows server 2003 işletim sistemi ile çalışan bir bilgisayar üzerine Active Directory Dizin Servisi kurulduktan sonra mevcut domain yapısı default olarak mixedmoddaçalışacaktır.Mixedmodun, diğer modlardan farkı ise, içerisinde NT 4.0 , Windows 2000 ve Windows server 2003 işletim sistemi üzerinde çalışan bilgisayarların aynı domain ortamında sağlıklı bir şekilde çalışmasına imkan vermektedir. Bu sayede, domain ortamında bulunan bilgisayarlar, aralarında sorunsuz bir şekilde iletişim kurabileceklerdir.

WİNDOWS 2000 NATİVE MOD:

Server 2003işletim sistemine sahip bir domain ortamında, kullanılacak domain controller bilgisayarları olarak sadece, Windows server 2003 ve Windows 2000 işletim sistemi ile çalışan bilgisayarlarında, mevcut domain ortamında yer almasını istiyor isek, domain modunu Windows 2000 native moda almamız gerekecektir.

WİNDOWS SERVER 2003 İNTERİM MOD:

İnterimmod , NT 4.0 işletim sistemine sahip bilgisayarın, Windows server 2003 işletim sistemine sahip bir yapıya yükseltmemiz durumunda karşımıza çıkacaktır. Actve Directory kurulumu sırasında, domain yapımızı yükseltmek istediğimiz modu seçmemiz gerekmektedir. Domain yapımızı, Windows server 2003 interimmod olarak seçmemiz halinde, domain ortamında kullanılacak domain controller bilgisayarları olarak, sadece Windows server 2003 ve Windows NT 4.0 işletim sistemine sahip bilgisayarlar domain ortamında çalışacaktır.

Windows server 2003 işletim sistemi üzerinde çalışan Active Directory dizin servisinin, domain ortamında, desteklediği modlardan bahsettikten sonra server 2003 işletim sistemi kurulu bir domain controller bilgisayarının fonksiyonel seviyesinin nasıl değiştirileceği konusuna geçiş yapabiliriz.

DOMAİN FONKSİYONEL SEVİYESİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ: 

Windows server 2003 işletim sistemi ile çalışan Active Directory ortamındaki dc bilgisayarlarının fonksiyonel seviyesini değiştirmek için karşımıza iki seçenek çıkmaktadır.

Bu seçeneklerden bahsedecek olur isek;
 

Active Directory Users And Computers 

Active Directory Domains And Trusts 

Konsolları ile dc bilgisayarlarının domain ortamındaki fonksiyonel seviyelerini değiştirip ve aynı zamanda, bir başka fonksiyonel moda çevirebiliriz.

Domain seviyesini Active Directory konsolunu kullanarak değiştirmek için sırası ile aşağıdaki adımları gerçekleştirebiliriz.

· Start >> Programs >>AdministrativeTools içerisinden Active Directory Users And Computers tabına tıklanır. Active Directory Users And Computers içerisinde, domain üzerine sağ tıklayarak Properties tabına tıklanır. 

Properties tuşunun ardından karşımıza domain fonksiyonel seviyesini gösteren pencere çıkacaktır.Domain özellikleri penceresi nde, General tabı altında ise, domain seviyesinin default olarak “Windows 2000 Mixed” mod seviyesinde olduğunu görüyoruz. 

Mevcut domain modunu Windows 2000 mixedmoddan, herhangi bir moda çevirmek için ise izleyecek olduğumuz yol, Active Directory içerisinde domain üzerine gelip sağ tuş yaparak gelen menüden RaiseFunctional Level seçeneğini seçmemiz gerekmektedir.

Makalemizde de belirttiğimiz gibi, mevcut domain modunu değiştirmek için iki seçenek karşımıza çıkmakta idi. Birincisi Active Directory Users Ands Computers konsolunu kullanarak, ikincisi ise, Active Directory DomainsandTrusts konsolunu kullanarak domain yapımızı değiştirebiliyoruz.

Active Directory Domainsand Trusts konsolunu kullanarak domain modunu değiştirmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
Start >> Programs >>Administrative ToolsiçersindenActive Directory DomainsandTrustsseçeneğine tıklayınız. Active DirectoryDomainsandTrusts içerisinde var olan domain ismine sağ tıklayarak gelen menü içerisinden Raise Domain Functional Level seçeneğini seçmemiz gerekmektedir. 

Raise Domain Functional Level tuşunun ardından, karşımıza domain modunu değiştirebileceğimiz, domain ismimizi ve mevcut domain seviyesinin hangi modda olduğunu gösteren pencere karşımıza çıkacaktır. Domain seviyesidefault olarak resimde de görüldüğü gibi Windows 2000 Mixed modda görülmekte. Biz ise, domain seviyesini hangi moda almayı düşünüyor isek o seçeneği seçmemiz gerekmektedir.

Evet arkadaşlar, bu makalemizde Active Directory içerisinde, domain fonksiyonel modlarını ve domain fonksiyonel modları nasıl değiştirebileceğimizi öğrendik. Bir dahaki makalemde görüşmek üzere..

Yavuz TAŞCI
 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 17
: 1167
Kayıt tarihi
: 30.03.10
 
 

1980 Doğumluyum. 1996 yılından bu yana bilgisayarla ilgilenmekteyim. Bu süreçte edindiğim tecrübe..