Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mart '10

 
Kategori
Felsefe
 

Adalet ölüye benzer, gecikince kokar

Adalet; Hak’tır, Hukuktur, Hak yolunda doğruluktur. Dolayısıyla Hak adına hakkı teslim etmektir.

Adalet yaratılmışların hakkını, Hak adına koruyup eşitliği sağlamaktır. Yani hak arayışında deveyle pireyi bir etmektir. Güçlünün yanında güçsüzün hakkını, hukukunu gözetip korumaktır.

Burada varlıkların ömür süreleri bilinmediği için yaşadıkları hayat içinde mağduriyetlerine meydan vermemek için engellenip gasp edilen hakkın bir an önce giderilip sahibine teslim edilmesi gerekir ki, dünya nizamı sağlanıp mülk denilen insanlığın varlığı korunsun. Hak’ın adaletinden şüpheye düşülmesin.

Mülk; insanlıktır. İnsanlık, Hak’a dayalı hak çerçevesinde hukukun korunarak insanlığın geleceğini inşa adip nesillerin kıyamete kadar devamını bozulmadan sağlayacak olan temel yapının adıdır.

Burada temel, insandır. İnsan denilen varlığın hak ve hürriyeti korunup adaletle teminat altına alınmalı ki, mülkün temelini oluşturan insan denilen varlığın tekamül yolculuğundaki sağlıklı ilerleyişine esas teşkil edecek olan öz korunsun. Korunmayan öz, mülkün temelini sarsıp bozup yıkacağından “Adalet mülkün temelidir.” Denilmiştir.

Adalette temel, Hak'tır. Hak, insanlıktır. İnsanlık Hak’a dayalı hukuktur.

İnsanın ilk hakkı, yaşama hakkıdır. Bu insanın temek hakkıdır. Her insanın sağlıklı yaşaması Hak adına, insanlık tarafından korunmalıdır.

Yaşamayan insanın zaten bu bağlamda hakkı olmaz. Ancak ölünün yaşayanlar üzerindeki temel hakkı da, bedeninin çürüyüp kokup geride kalanlara zarar verip morallerini bozmamaları adına bir an önce toprağa dönüşünün sağlanmasıdır.

Onun için “Geciken adalet, adalet değildir.” Haksızlığın devamına meydan verilerek yapılan haksızlığa, zülme ortak olunmuş olunur. İnsanlık vebal altında kalır.

O yüzden adaletin yerine getirilip hakkın teslimiyetinde yasalar çerçevesinde acele etmek gerekir. Bu insanın ve insanlığın en temel görevi ve sorumluluğudur.

Onun için adaleti uygulayanlar bu bilinçle görev ve sorumluluklarını Hak adına zamanında yerine getirmeliler ki, adaleti öldürüp kokutmasınlar. Yarın Hak huzurunda sorumlu olmasınlar.

Hak’ın adaleti, hukuku hiç bir zaman şaşmaz. Şaşan kul hukuku, kul adaletidir. Çünkü o şaşar, beşerdir. Onun için temelde Hak’a dayanmayan adalet duygusu tez çöker.

Çökmeyen adalet duygusu Hak'a dayandırılmalı. Hak adına yaşatılmalıdır. Hak adına yaşatılacak olan adalette hak, vicdanla sağlanır. Vicdanla korunur. Çünkü dünyada öğretmeni Allah olan tek ilahi okul, vicdandır.

Onun için Hak, gerçek anlamda vicdanlarda yaşamalı ki, adalette hak yerini bulsun. Mülk korunsun.

03.03.2010

Cahit KARAÇ

 
Toplam blog
: 322
: 1004
Kayıt tarihi
: 08.03.08
 
 

1953 Elbistan doğumluyum. Lise mezunuyum. Kamuda çalışıyorum. Evliyim ve iki çocuk babasıyım. Ken..