Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ekim '13

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Adım adım enfes bir Beef Stragonof tarifi

Adım adım enfes bir Beef Stragonof tarifi
 

Kayınvalidemi yemeğe davet ettiğimiz akşamlardan birinde, kendisinin de çok sevdiği Beef Stragonof ve uzun zamandır özlediğimiz Sebzeli Bulgur Pilavı ile ona bir sürpriz yapmak istedim. Biliyorum bu yemek genelde ince ince kesilmiş patateslerle servis edilir ama evde patates kızartmaya, hatta mümkünse evde bir şey kızartmaya karşıyız. Onun için bugün, "mis kokulu" evimizde, mümkün olduğunca sağlıklı yemekler yemek üzere toplanmış bulunuyoruz:)

Sizi bilmem ama benim gözümde en çok büyüyen, yemek yapmak değil de, öncesinde eksik malzemelerin temini için markete koşturmak ve hazırlık esnasında ortaya çıkan bulaşıklar... Bunu her gece-her gece yapmak zorunda kalmak fena olurdu. Yoksa biraz alengirli de olsa, 40 yılda bir böyle bir yemek yapınca, çok da keyif veriyor benden söylemesi.

"Alengirli" dediğime de bakmayın, şimdi adım adım fotoğraflı tarifle ve basit anlatımımla takip ettiğinizde aslında hiç de öyle gözünüzde büyüttüğünüz gibi, ekstra bir çaba gerektirmediğine sizler de şahit olacak ve "geçenlerde evde davet verdiğimde, ben neden Beef Stragonof yapmamışım?, Ne havam olurdu yahu!" diye belki hayıflanacaksınız ama unutmayın hiç bir zaman geç kalmış sayılmazsınız:)

19. yüzyılda, Rus diplomat Stragonof'un en sevdiği yemeklerden biri olarak, isminin verildiği rivayet olunan bu yemek, normalde kırmızı şarap ile yapılıyor ama bugün ben size şarapsız bir tarif anlatacağım. Hazırsak haydi başlıyoruz:)

BEEF STRAGONOF TARİFİ

Malzemeler:

(4-5 kişilik)

500 gr. Dana Bonfile (Size kolaylık olması için, etinizi kasap reyonundan isterken, Beef Stragonof için Dana Şnitzel istediğinizi belirtip, parmak kalınlığında ve 4-5 cm boyunda şeritler halinde ince ince doğratın lütfen)
1 Kuru Soğan
3 çorba kaşığı Riviera Zeytinyağı
150-200 gr. dilimlenmiş Mantar
1 çay kaşığı Hardal
1 paket Çiğ Süt Kreması
1 çorba kaşığı Un
5-6 adet kornişon Turşu (minik minik olanlarından hani:)
1 su bardağı Kaynar Su
1/2 demet Roka
1 çay kaşığı Tuz
Pul biber
Arzu edilirse Karabiber

Teflon bir tencereye, zeytinyağı ekleyip, ocağın altını açıyorum.

Bu aşamada, kendim uğraşmamak için, kasaptan, özel olarak Beef Stragonof için istediğimi belirtip aldığım, parmak kalınlığında ve 4-5 cm boyunda şeritler halinde ince ince doğrattığım Dana Bonfile paketimi açıp, ısınan tavadaki kızmaya yüz tutan yağa ilave ediyorum.

Etler suyunu salıp, biraz çekene kadar, arada karıştırarak pişiriyorum.

Şimdi etleri tencerenin kenarlarına çekip, ortaya boş bir alan açıp, oraya da zar büyüklüğünde küp küp doğradığım kuru soğanı ilave ediyorum. Yemeklik soğan nasıl doğranır öğrenmek isterseniz tıklayınız.

Önce orta alanda, henüz etlere pek karıştırmamaya özen göstererek, soğanları da kendi aralarında karıştırarak pişiriyorum.

Soğanlar iyice sararmaya başlayınca, (yanmalarına izin vermeden) hepsini etlerle birbirine karıştırma zamanı gelmiş demektir.

İyice yıkadığım ve süzdüğüm mantarları kesme tahtasına alıyorum.

Arzu ettiğim büyüklükte, ister ince dilimler halinde, ister mantarları sadece 4'er parçaya ayırarak kesip, yemeğe ilave ediyorum. 

Karıştırıp, kapağını da kapatarak, mantarların da suyunu bırakıp, tekrar birazcık çekmesini bekliyorum.

Sıra geldi 1 tepeleme dolu çorba kaşığı ile Un ilave etmeye...

Bunu topaklanma olmasını önlemek için isterseniz, çay süzgesinden geçirerek de ekleyebilirsiniz, size kalmış:)

Karıştırmaya devam ediyorum.

Şimdi de kornişon Turşularımı yukardan ince şeritler halinde dilimliyorum ve tencereye onları de ekliyorum.

Yemeği, pişirir pişirmez, hemen servis edeceğim için, işte şimdi kremayı ekleme zamanım geldi. Yok eğer, şimdi yenmeyecek, daha yemeğe bir kaç saat var diyorsanız, krema hariç, her şeyi ekleyin ve pişirin, daha sonra yemeğinizi servisten evvel ısıtırken kremayı eklersiniz. Çünkü krema, ikinci kez ısıtıldığında kesilebilir.

Bu durumla karşılaşmamak için, tavsiye edilen şey; krema eklemeyi tam servis öncesi son ısıtmaya bırakmak:)

Şimdi farz edelim ki, siz de benim gibi yemek pişer pişmez hemen yiyeceksiniz, o zaman, bir kutu Çiğ Krema paketini açıp, yemeğe ilave ederek, karıştırmaya devam ediyorum.

Bu esnada arzu ederseniz karabiber, Pulbiber vs. ekleyebilirsiniz. Ayrıca en az bir çay kaşığı olmak üzere, kullanmak istediğim miktarda Tuz da ekliyorum.

Bir dolu çay kaşığı hardalı, bir bardağa koyup, üzerini kaynar su ile tamamlayıp, karıştırarak eritiyorum.

Bu karışıma da yemeğe ilave edip, karıştırıyor ve kapağını kapatarak, kaynamaya başladığında, kısık ateşte suyunu çektirmeye devam ediyorum.

15-20 dakikadan sonra beklediğim yumuşaklığa gelip gelmediğine emin olmak için, minik bir parça eti alıp, biraz ılındıktan sonra, kıvamını kontrol ediyorum.

Bu esnada, tuzu mu az, baharatı mı eksik, onlara da karar verip, istediğiniz ilaveleri yapabilir, arzu ederseniz, gerekli gördüğünüz miktar kadar pişirmeye devam ederek, tam istediğiniz kıvama getirebilirsiniz.

Servis yapmadan önce, yıkayıp süzdüğüm Roka yapraklarını, istediğim kalınlıkta dilimleyip, yemeğe ilave ediyor ve bu seferlik kızarmış patatesle değil, leziz ve sağlıklı Sebzeli Bulgur Pilavıyla birlikte sunuma hazırlıyorum.

Kimse ilk tabakla tadına doyamayınca koşup, birer tabak daha hazırlıyorum:)

Siz çok daha güzelini yaparsınız gibi geliyor.

Herkese Afiyet olsun:)

 
Toplam blog
: 230
: 5958
Kayıt tarihi
: 03.04.13
 
 

Öncelikle "Üşengeç Şef"e olan ilginiz için sizlere teşekkür ederim. "Şef" denilince aklınıza heme..