Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Nisan '08

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Adso' dan yılın konseri

Adso' dan yılın konseri
 

Gecenin yıldızları


En keyifli kısmından başlayayım ADSO konserinin...

Uzun zamandır ilk kez Antalya Devlet Senfoni Orkestrası konser salonu tamamen doluydu. En önemli not bu; hem benim için hem de orkestra üyeleri için.


Akşamın programı da sürprizlerle doluydu.

Avrupa Festivaller Birliği(EFA)’nin 150 delegesi de konuktu bu akşama. Antalya'da bir kongreye katılmışlardı. Rengim Gökmen, Remzi Buharalı gibi bilinen yüzlerde oradaydılar. Orijinal program değiştirilmiş; Şostakoviç 5. senfoni iptal edilmiş, yerine opera sanatçılarının aryaları eklenmişti.

Blogdaşım Tülin Aksoy ve oğlu Berkin, Piyano öğrencisi ve oğlumun arkadaşı Onur Ozan ve babası Gıyasettin Cin’le birlikte gittik AKM Aspendos Salonu’na.

Konser başladığında konuk Şef Emin Güven Yaşlıçam, Ulvi Cemal Erkin ‘Köçekçe’sini çaldırdı ilkin... Önceden duyurulmayan hoş bir sürprizdi.

Konsere getirmek için epeyce uğraştığım oğlum Umut’ta, programda en çok ‘Köçekçe’yi beğendiğini belirtti. Özellikle nefesli sazların etkili olduğu bölümleri çok beğenmiş!..

.......

Küba asıllı bir İspanyol’du konuk piyanistimiz; Leonel Morales...

Sergey Rahmaninov 3 numaralı Piyano Konçertosunu seslendirdi Morales. “Dinleycinin Kitabı”nda bakın ne yazmış Üner Birkan bu eserle ilgili. “Kendisi de olağanüstü bir piyanist olan Rahmaninov, adını en çok, piyano ve orkestra için yazdığı dört konçerto ile geleceğe taşımıştır. Bu konçertolarda Rahmaninov’un, piyanoda ulaştığı büyük virtüozluk düzeyini gözönüne aldığı bilinir. Konçertoları, birincisi dışında, yirminci yüzyılın başlarında yazılmış olmasına karşın, Romantik dönem konçerto yazısının doruğunu oluşturur. ...piyano yazısındaki olağanüstü güçlükler yüzünden, piyanistler için gerçek bir ‘demir leblebi’ sayılır.”

Yine Umut, konçertoyla ilgili olarak en çok nefeslilerin öne çıktığı bölümleri beğendiğini söyledi. Arkadaşı, piyano öğrencisi Ozan, Morales için ‘çok sağlam çaldı’ dedi. Bu da onun tanımı.

Morales, gerçekten çok güzel çaldı bu eseri. Üner Birkan’ın alıntıladığım sözleri, eserin güçlüğünü ortaya koymakta zaten.

Leonel Morales, salonu dolduranların coşkulu alkışlarına iki çok şık Manuel de Falla eseriyle teşekkür etti.

..........

Konserin ikinci bölümü, opera sanatçılarımızın “Arya Ziyafeti” şeklinde geçti. G. Verdi’nin La Forza del Destino Uvertürünün ardından başladı, ‘zarif ziyafet’.

Bariton Gökhan Koç geldi ilk olarak sahneye; G.Verdi, Macbath- “Lady Macbeth Düet”için. Peşinden de Perihan Nayır Artan. Bariton ve soprano sesler AKM Aspendos Salonu’nu dolduran müzikseverleri büyülediler adeta.

J.Massenet- Werther, “Werther’in Aryası”nı başarılı tenor Şenol Talınlı seslendirdi.

A.Dvorak-Rusalka, “Rusalka’nın Aryası” yine çok zarif ve çok güzel ses Feryal Tükoğlu tarafından sunuldu.

G.Verdi- Macbeth “Macbeth’in Aryası yine Perihan Nayır tarafından muhteşem icra edildi. Sanatçılarımız bu eserleri adeta birer nakış gibi hafızalarımıza işlediler.

G.Bizet-Carmen, “Escamillo’nun Aryası” Gökhan Koç,

G.Puccini-Turandot, “Calaf’ın Aryası” Şenol Talınlı,

C.Gounod-Romeo et Juliette, “Juliette’nin Aryası” Feryal Türkoğlu

G.Verdi-La Traviata , “Birindisi” Feryal Türkoğlu ve Şenol Talınlı tarafından seslendirildi.

Orkestra üyelerinden ayaküstü konuştuklarım oldu, teşekkür ettim bu geceki performansları için. Hemen salonun çok kötü havalandırması konu edildi: “Siz keyif aldınız, biz eziyet çektik bu kıyafetlerle” yanıtı aldım. Programın uzun olması da bir hayli yormuştu sanatçı dostlarımızı.

Herşeye karşın izleyici koltuklarında oturan sanatseverler ve özellikle konuklarım çok çok keyifli bir akşam geçirdiler. Binlerce teşekküre değen ve bana göre sezonun en başarılı konseriydi, cuma akşamının programı.

ADSO nun yeni müdürü, keman sanatçısı Adil Özpınar’a da yeni görevine seçilip atandığı (orkestralarda müdürler kendi içlerinden seçimle belirklenmekte) için başarılar dilerim.

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..