Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ocak '08

 
Kategori
Futbol
 

Afrika Uluslar Kupası ve Futbol

Afrika Uluslar Kupası ve Futbol
 

2008 Afrika Uluslar Kupası, 20 Ocak-10 Şubat arasında Gana'da düzenlenecek...


''Afrika Uluslar Kupası'' adı verilen organizasyon her kıtada olduğu gibi Afrika'nın da kendi ülkelerini barındıran ve en iyisini belirleyen bir organizasyon. FIFA'nın ''Çiftli yılların birinde Dünya Kupası olur, diğerlerinde ne isterseniz o olur.'' mantığı içinde düzenlenen turnuva 1968'den beri iki yılda bir çiftli yıllarda düzenleniyor.

2000'den sonra mücadelenin iyice kızıştığı turnuva, Avrupa kulüplerini isyan etme noktasına getirdi. Neden diye soracak olursanız; Avrupa'nın önde gelen kulüplerinde forma giyen birçok Afrikalının bulunması ve Afrika Uluslar Kupası'nın da kış aylarında düzenlenmesi durumu çok zora sokuyor. Portsmouth'un orta saha oyuncusu Sulley Ali Muntari, Chelsea menajeri Avram Grant ve Portsmouth menajeri Harry Redknapp açıkça isyan ettiler ve ''Turnuvanın yazın düzenlenmesinin en mantıklısı olacağını'' söylediler.

Onlar öyle düşünse de, Afrikalı organizatörler ertelemeye yanaşmadılar ve 2008'in kışında turnuvayı oynatmaya karar verdiler. Onların gerekçesi ise yaz aylarında Afrika sıcağının çok fazla olacak olması ve bekledikleri rekabette bir turnuvanan oynanamayacak olması. Afrikalılar'ın bu tutumunu da anlayışla karşılayabiliriz; nitekim, 2010 Dünya Kupası'nı düzenleyecek olan Güney Afrika'da şartları gözlerimizle göreceğiz.

Bu yıl Gana'da düzenlenecek olan turnuva 20 Ocak 2008'de başlayacak ve 10 Şubat'ta bitecek. 16 takımın katıldığı turnuvanın favorileri; evsahibi Gana, Fildişi Sahilleri, Nijerya, Kamerun, Mısır ve Senegal olarak gözüküyor. Afrika Kupası'na katılan futbolculara baktığımızda ise Avrupalılar'ın niye isyan ettiklerini görebiliyoruz.

Şampiyonlar Ligi'nde ikinci tura çıkan takımlardan Chelsea turnuvaya dört futbolcusunu gönderiyor. Fildişi Sahilleri'nde oynayacak olan Didier Drogba ile Salomon Kalou (bu ikilinin gitmesi 15 milyon pounda patladı) Gana'lı Michael Essien ve Nijeryalı John Obi Mikel. Chelsea gibi hem Premier Lig'in zirvesine oynayan hem de Şampiyonlar Ligi'nde mücadele edecek olan Arsenal de kupadan dolayı dertli: Savunmanın önemli isimleri Kolo Toure ile Emmanuel Eboue Afrika yolcusu. Barcelona orta sahasından Yaya Toure ile forvet Samuel Eto'o yu gönderiyor. Sevilla Seydou Keita, Frederic Kanoute ve Arouna Kone'yi; Real Madrid Mahamadou Diarra'yı Afrika Kupası'na gönderiyorlar.

Avrupa devlerinin dışında ortalama Avrupa kulüplerinin turnuvaya gönderdiği futbolcular da hiç yabana atılacak sayıda değiller: Premier Lig'de beşinci sırada yer alan Everton ideal onbirinden Joseph Yobo ile Yakubu'yu, dokuzuncu Portsmouth en önemli futbolcularından birkaçını (John Utaka, Kanu, Sulley Muntari, Papa Diop ve Lauren) Newcastle Martins'i, Galatasaray Song'u ve saymakla bitmeyen niceleri de nice futbolcularını bu dönemde Afrika'ya gönderiyorlar.

Futbolun küreselleşmesiyle beraber Afrika'dan futbolcu göçü de artıyor ve Avrupalılar'ın ihtiyacı da sona ermiyor. Bu durumda Avrupa Futbolu ile Afrika Futbolu karşı karşıya geliyor. Sıcaklardan kaçan Afrikalılar ile futbolcularından mahrum kalmak isteyen Avrupalılar için en iyi çözüm nedir? Bence, -aslında bütün milli takım organizasyonlarında olması gereken- FIFA yurtdışından futbolcu çağırılmasını yasaklamalıdır. Nitekim, yıldızlardan kurulu takımlara karşı diğer Afrikalılar da çaresiz kalıyorlar ve turnuva ''Afrika Kupası'' olmaktan çıkıp ''Avrupa'da oynayan Afrikalılar-Afrikalılar'' mücadelesine dönüşüyor. Uluslararası alanda uygulanması uzun vadeye yayılacaksa, Afrika'da uygulamasına daha kısa vadede başlanabilir ve sonuçları izlenebilir.

İki tarafın da haklı olduğu durumlarla karşılaşabiliyoruz. Bu durumda, yapılması gereken üst bir kurumların devreye girmesi olmalıdır. Son yıllarda inanılmaz zevkli maçlar izlediğimiz Avrupa Kupaları'nda zevkin daha da artması için en azından bu kupalarda forma giyecek futbolcuların Afrika Kupası'na gitmesi yasaklanabilir. FIFA'dan icraat bekliyoruz...

 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..