Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mayıs '08

 
Kategori
Kuş Gözlem
 

Ağaçkakan

Ağaçkakan
 

Bahçemizde Ağaçkakan


İzlediğim Woodpecker (ağaçkakan) karton filmlerinde görüyordum ağaçkakan kuşunu. İstanbul da elli yıldır yaşayan birisi olarak hiç görmemiştim şirin, akıllı kuşu…

Bir haftadır bahçemizde dolaşan rengârenk bir kuş dikkatimi çekti. İki gün önce bu kuş bir ağacın gövdesine tutunmuş, gagasıyla gövdeye darbeler vuruyordu. Tamam dedim, kesinlikle ağaçkakandı. Kuşu takibe alıp fotoğraflarını çekebilirmiyim heyecanını kapıldım… Birkaç gün izlemeden sonra, bahçemizdeki misafir kuşu fotoğraflamayı başardım…

Ağaçkakanın ayakları dörder parmaklıdır. İkisi öne ikisi arkaya yönelmiştir. Keskin ve çengelli tırnaklarıyla ağaç gövdelerine sımsıkı tutunur. Dik ve sivri tüylerden meydana gelen, kıvrılmayan güçlü kuyruğunu da destek olur. Kısa sıçramalarla ve hızla ağaç gövdelerine tırmanırlar.

Renkleri çeşitli olup, boyları cinslerine göre 9 ile 50 cm arasında değişir. Çok ürkek olduklarından tenha orman, park ve bahçeleri tercih ederler. Çoğunlukla ağaçlarda gagaları ile oydukları yuvalarında barınırlar.

Ağaçkakanların boyun kasları çok gelişmiştir. Beyinleri, güçlü kafatası kemikleriyle örtüldüğünden, gagalarıyla yaptıkları darbe sarsıntılarından korunurlar. Uzun, sert ve kuvvetli gagalarını bir keski (iskarpela) gibi kullanarak, ağaç kabuklarını didiklerler. Kabukların altında yaşayan tırtıl ve böcekleri bulup yerler. Ağaçkakanların dili uzun ve solucana benzer olup, hızla, gaga ucundan daha uzağa uzanabilir. Dilin dibi, ileri gidip gelebilen kıkırdaklı bir kısma bağlıdır. Bunun sayesinde dil rahatça ileri uzanıp çekilebilir. Ucu yapışkan ve kancalı olan dili ile tırtıl ve böcekleri zıpkınlayarak kabuk altındaki galerilerinden çekip alırlar. Bazı çeşitlerinin dil ucunda ince, sert, dikencikler de vardır.

Ağaçkakan, gagasıyla ağaç gövdesine belli aralıklarla vurur. Yansıyan sesleri değerlendirerek kabuğun hangi noktasında tırtıl bulunduğunu keşfeder. Böylece boşuna delme zahmetinde bulunmaz. Ağaçkakanların kabuk altlarındaki böcekleri görmeden yerlerini kesin olarak tespit edebilmeleri merak konusudur.

Önce sevmek… Doğayı sevmek, hayvanları sevmek, insanları sevmek, hataları sevebilmek… Ama hep sevmek, sevebilmek… Her şeyin sevgi de olduğuna inanıyorum…

Ağaçkakan fotoğraflarımdan düzenlediğim, Panoramik slâyt video’yu “Videolarım “ ikonundan seyredebilirsiniz…

Kaynak: wikipedi

 
Toplam blog
: 359
: 4545
Kayıt tarihi
: 05.06.06
 
 

İstanbul Kadıköylüyüm.Yardım seven, sevimli bir insan olduğumu söyler dostlarım... Eşimi, kızımı,..