Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ağustos '12

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Ağlayan Şehir Saraybosna

Ağlayan Şehir Saraybosna
 

saraybosna gülü


Sokaklarda yürürken kendinizi Türkiye' de hissedeceksiniz. Anadolu' nun şehirlerine çok benziyor.
Gezilecek yerler diye başlamak yerine içimi ağlatan 'Saraybosna Gülü'nden bahsetmek istiyorum. Şehrin merkezinde klisenin önünde görebileceğiniz boyalı alanın anlamı orada bir yaşamın son bulmasındadır gelir. Havan topu patlamasının beton zemin üzerinde bıraktığı iz kırımız rengiyle karşımıza çıkar.

Yine savaşı bizlere savaşı hatırlatan Markale Pazarı'dır. Pazarda  5 Şubat 1994'te meydana gelen ve 68 kişinin ölümüne ve 144 kişinin yaralanmasına yol açan patlamayla ilgili olarak da Sırplar suçlanmıştır. Vefat eden insanların isimleri duvarda yazmaktadir.

Bu iki görüntü savaşı Bosnalılara unutturmayacaktır.

2.savaşın izlerini taşıyan bir müze karşınıza çıkacak. 2. Dünya savaşının başlamasına sebep olan olayın gerçekleştiği yer şu an müze olmuştur. 28.06.1914' de Avusturya- Macaristan velihattı Ferdinand burada öldürülmüştür.

Gazi Hüsrev Bey Cami' i Saraybosna' nın merkezinde yer alan Mimar Sinan eseridir. Tam bu caminin önünde kenti modern/eski diye ikiye ayıran bir çizgi yer alır. Kaldırım taşlarının değişmesiyle beraber bir taraf Osmanlı etkisinin ağır bastığı bölge, diğer taraf modern yapıların olduğu  bölgedir.

Ne yenir:

1) Köfte: Porsiyonları büyük ve biraz tuzludur. Eski Galatasaraylı Tarık Hoçiç’in köftecisi Türk turistlerin uğrak yeri. Bayrakları gördüğünüzde hemen tanıyacaksınız.

2) Boşnak Böreği: Gerçekten müthiş! Sarımsaklı yoğurt ve ayran ile tadına doyamazsınız. Ağzınızda eriyor.

3) Sarajevska Birası: Denemelisiniz...

Bunların hepsini Sebilin bulunduğu Başçarşı' da görebilirsiniz. Küçük bir yer. Türkçe bilen kişi sayısı çok fazla. T.C vatandaşlarına vize uygulaması olmadığı için Türk turist sayısı da çok fazla.

Tüm resimler için: http://emirergin.blogspot.com/2012/08/saraybosna-da-savasin-izleri.html

 

 

 
Toplam blog
: 56
: 1239
Kayıt tarihi
: 14.11.11
 
 

30 ülke ve yüzlerce şehir gezisi için tatiliyet İstanbul Üniversitesi Arkeoloji ve Tarih bölümü, ..