Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Temmuz '21

 
Kategori
Hukuk
 

Aile Konutu Koruması

Aile konutu, eşlerin bütün yaşam faaliyetlerini gerçekleştirdiği, acı ve tatlı günleri içinde yaşadığı, aile yaşantısının merkezinde bulunan anılarla dolu meskendir.
 
Aile konutuna dair korumaların düzenlendiği MK 194 gereğince eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz. Aile konutu üzerinde işleme malik olmayan ya da kira sözleşmesinin tarafı bulunmayan eş rıza göstermezse işlem, hem onu yapan eş hem de işlemin diğer tarafı için kesin olarak hükümsüz olur. 
 
Aile konutuna dair korumalar, evlilik birliğinin resmi olarak kurulması ile birlikte başlamaktadır. Bu kapsamda aile konutu nitelemesinden söz edebilmek için ortada bir evlilik birliğinin var olması ve bunun devam etmesi gerekir. Eşlerden herhangi birinin aile konutu terk etmesi durumunda dahi aile konutuna dair korumalar devam eder.
 
Bu konuda Yargıtay 2. Hukuk Dairesi tarafından yapılan yakın tarihli bir değerlendirmelerde şu tespitlere yer verilmiştir:
 
“Taşınmazın sırf kentsel dönüşüm alanında kalıyor olması, şerhin kaldırılması için yeterli değildir. Bu bakımdan yerel mahkemenin buna ilişkin gerekçesi doğru bulunmamıştır. Bununla birlikte davalı erkeğin 6284 sayılı yasa uyarınca evden uzaklaştırıldığı bunun üzerine tarafların ayrı yaşamaya başladıkları, ayrı yaşamaya başlamadan önce dava konusu taşınmazda birlikte oturdukları ve bu yerin aile konutu vasfını taşıdığı, erkeğin aile konutundan ayrılıp başka yere taşınması, evlilik birliğinin devam ettiği de dikkate alındığında taşınmazın aile konutu olma özelliği ortadan kaldırmaz.” (Yargıtay 2. Hukuk Dairesi E: 2015/6593 K: 2018/13387 K.T.: 22.11.2018)
 
Görüleceği üzere evden uzaklaştırma kararı verilmiş ve taraflar bu sebeple ayrı yaşıyor olsa dahi aile konutuna dair korumalar devam etmektedir.
Sağlıklı Günler
Avukat Yaşar ÖKSÜZ
www.yasaroksuz.av.tr
 
Toplam blog
: 80
: 35
Kayıt tarihi
: 07.08.19
 
 

  İlk ve Orta öğretimini Amasya'da tamamlayan Avukat Yaşar ÖKSÜZ, 2012 yılında İstanbul Üni..