Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ocak '12

 
Kategori
Bilim
 

Akademisyen olmak isteyenlere tavsiyeler 6

Akademisyen olmak isteyenlere tavsiyeler 6
 

Yüksek Lisansta Yayın Çalışmaları ve Kongreler

            Yüksek lisansta yayın yapmak tamamen şanstır. Eğer öğrenci danışmanı çalışkan ve filmsel hareketler yerine bilimsel çalışmalar yapıyorsa 1-2 yurt dışı yayın bile yapabilir. Ama hoca profesör ise ve yüksek lisans yapan bir öğrenciyseniz derleme yayın bile yapmak zorlamayla yüksek lisans seminerinden çıkabilir belki. Yüksek lisans öğrencisi kongre ya da sempozyumlara gittiğinde kesinlikle poster sunu yapmalıdır. Eğer sözlü sunu yaparsa, katıldığı toplantıda danışman hocası da yoksa, toplantıya katılan diğer hocalar, öğrenciye her türlü soruyu sorup rezil etmek için ellerinden geleni yaparlar. Yurt dışında olduğu gibi cesareti ve çalışması için tebrik yerine küfre yakın hakaret vari davranışlar sergilerler. Çünkü kendilerine daha önce öyle davranılmıştır.

Yüksek Lisans Tez Sunumu ve Tez Bitirme Yemeği, Doktora Hayalleri ya da Akademik Hayattın Bırakılabileceği En Kritik Karar Aşaması

Günümüzde yüksek lisans öğrencilerin önemli bir kısmı kendi paralarıyla yüksek eğitim yapmaktadırlar. Dolayısıyla yüksek lisans ya da akademisyen olmayı düşünenlerin yüksek lisansta ve doktorada büyük oranda cepten para harcayarak eğitim alma ihtimallerinin yüksek olduğunu her zaman hatırlamaları iyi olur. Tez sunumu danışman hoca ile ilişkiler iyi ise sohbet havasında geçer. Tez sınavına katılan diğer hocalar formaliteden 2-3 soru sorarlar, sınav biter, doktoraya giriş çalışmalarına başlanır.

Akademik hayatta sizi sınav yapmak isteyen ya da yapan ister danışman olsun isterse de tez hocaları olsun, jüri sizi sınavdan geçirmek istemez ise yani danışman hocanız onay vermezse tüm soruları bilseniz kitapları yalayıp yutsanız da asla ve asla sınavı geçemezsiniz. Bu durum yüksek lisansta da aynıdır, doktora sınavında da aynıdır doçentlik sınavında da aynıdır. Akademik hayatın değişmez kurallarından biridir bu durum.

Tezi bitirdiğiniz zaman genelde öğleden sonra tez kutlama yemeğine götürürsünüz hocaları. Hiçbir zaman gidemeyeceğiniz bir restorana gider,maaş ya da burs almasanız dahi tez kutlaması için fedakarlık edip hocalara yemek ısmarlarsınız. Tez sınavı ve tez yemeği sonrası akademik hayatı bırakmak için elinizde bir fırsat vardır. Ya devam etmek için çabalarsınız ya da kurtulmak ya da vazgeçmek için bir seçeneğiniz vardır. Ama çoğunlukla bu aşama da doktoraya devam yönünde karar verirsiniz ya da ortam onu gerektirir. Geri dönmek ya da uzaklaşmak için bir şansınız vardır ama değerlendirme yerine doktoraya devam kararı alırsınız bu kararın hayatınızı sonsuza kadar değiştireceğini bilemeden.

 
Toplam blog
: 537
: 1884
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Gündemi ve olayları yakından takip etmeye çalışıyorum. Sinema, kitaplar, spor, doğa, siyaset, miz..