Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Haziran '13

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Akıllı hedefler (Smart Goals)

Akıllı hedefler (Smart Goals)
 

Sadece istemek, hayal kurmak, temennilerde bulunmak, yarın/haftaya/önümüzdeki ay/seneye yaparım diyerek sürekli ertelemek ve istekleri sadece kelimelerde bırakmak başarı için yetmiyor. Rekabetin çok daha fazla arttığı bir yüzyılda yaşadığımız hayat; oturduğu yerde bekleyen kimsenin ayağına şansı, fırsatları ve başarıyı getirmiyor.

Peki, ne yapmalı? Öncelikle “Başlanmalı…” Peki başlanması arzu edilen hedefler nasıl olmalı?

Hedefler kişilerin kendi seçimlerine ve amaçlarına göre değişkenlikler gösterebilir. Her ne tarzda ya da kategoride olursa olsun seçilen hedefler öncelikle tutarlı, zamanlı ve net olmalıdır.

Konulan hedefler akılcı hedefler olursa kişinin hedefine ulaşabilmek için çizeceği yol haritası da çok daha net, istikrarlı ve başarıya ulaştırabilecek bir yol haritası olabilir.

Hedefler; belirli (Specific), ölçülebilir (Measurable), ulaşılabilir (Achievable), gerçekçi (Realistic), zamana bağlı (Time-bound) hedefler olmalıdır ki; başarıya ulaşma ve gerçekleştirilebilme oranı çok daha yüksek olsun.

Hedefin küçüğü ya da büyüğü olmaz. İki ayda, beş kilo vereceğim de bir hedeftir, bir ayda üç kitap bitireceğim de bir hedeftir, altı ayda şu kadar para biriktireceğim de bir hedeftir, şu kadar sürede şu kadar satış yapacağım da bir hedeftir, şu tarihe kadar şu projeyi sonuçlandıracağım da bir hedeftir.

Önemli olan hedeflerin akıllı hedefler (SMART goals) olabilmeleri ve kişinin yetenek sınırlarının ya da olanaklarının çok fazla üzerinde olmamasına dikkat edilerek seçilebilmeleridir.

Kişinin kendi gücünü, olanaklarını ve yeteneklerini çok fazla aşan, gerçekçilik oranı düşük hedeflerin gerçeğe dönüşme ihtimali açıkçası çok düşüktür.

Kendini iyi tanımak

Hedefleri oluştururken kişinin kendisini iyi tanıması da hedeflerin başarıya ulaşabilmesi anlamında belirleyici bir faktördür.

Yapabileceğinin çok üstünde hedefler koymak kişiye zamanla stres vermeye başlar, sıkıntıya sokar ve başlanılan şeyler zamanla bu sebeplerden dolayı ya yarıda kalır, sonuçlandırılamaz ya da sürekli ertelenerek hiç başlanamaz.

Hedef koyarken dikkat edilmesi gereken diğer bir önemli faktör de kişinin tam olarak ne istediğini iyi bilerek ve ulaşmak istediklerinin neler olduğuna emin olarak kararlar alabilmesidir.

Aksi takdirde ilk anda oluşabilen ani heveslerin kısa vadede çabuk sönmesi olasıdır.

Hedeflerin daha başarılı sonuçlar getirebilmesi için hedefin gerektirdiği davranışlara endekslenmek de başarılı sonuçlara ulaşmak için önemli bir unsurdur.

Hedefleri yazmak

Hedefleri bir kağıda ya da bir deftere yazmak hedeflerinize neden ulaşmak istediğinizi belirleyebilmek, başarılı olunduğunda size neler kazandıracağını hayal ederek gözünüzün önünde canlandırabilmek açısından motive edicidir.

Yazmak ve notlar almak hedeflerinizi daha rahat tartabilmenizi, hedeflerinize nasıl ulaşabileceğiniz konusundaki fikirleri oluşturabilmenizi ve bir yol haritası çizebilmenizi de sağlar.

Daha önce aldığınız notlarınıza ara sıra geri dönüp bakmak; notlarınızı aldığınız sırada oluşan hevesiniz ilerleyen zamanda söndüyse sizi yeniden heyecanlandırmak anlamında yardımcı olabilir. Ya da hevesiniz halen devam ediyorsa ve zaten ilk adımları attıysanız hedeflerinize giden yolda zaman içerisinde ne kadar ilerlediğinizi ya da ilerleyemediğinizi ölçebilmenizi sağlayabilir.

Kontrol listenizde yer alan maddeler üzerinde günlük ya da haftalık hedefleriniz ile ilgili notları alabilir, gerçekleştirdiğiniz kısımları işaretleyebilir, ertelediğiniz ya da o gün ya da hafta, ay içerisinde gerçekleştiremediğiniz kısımlar varsa harekete geçebilmek adına sizi güdümleyebilecek stratejiler geliştirebilirsiniz.

Kazananlar kulübünde yerinizi ayırttınız mı? Kendinize güvenin çünkü siz başaracak güce sahipsiniz!

Başarısızlık korkusu ve önyargısı olmadan, kendi gücüne ve yeteneklerine inanarak çalışıldığında, zorluklardan, önüne çıkabilecek engellerden yılmadan ve kendine inancını kaybetmeden sonuna kadar hedeflerin peşinden gidildiğinde başarıya ulaşma ihtimali çok daha yüksek değil midir?

İstenilen sonuçlara varıldıkça ve ulaşılan hedeflerin sonuçlarından tatmin olundukça hayatın akışında ve insanın kendisinde olumlu değişiklikler başlayacak, kişinin kendine güveni ve çevresinin ona duyduğu güven daha da artacak, fırsat kapıları o kişiye çok daha fazla açılacaktır. Bir hedefi ya da hedefleri olduğunda; kişinin yaşama duyduğu heyecan ve bağlılık da çok daha fazla olacaktır.

Ulaşılan ve gerçekleştirilebilen her hedefin sonucu; kişiyi motive etmekle kalmaz, kendisine olan inancını arttırır, kendisini çok daha özel hissettirir.

Farklılık yaratabilen insanlar hayallerinin peşinden gidebilen, hayallerini gerçekleştirebilmek için kendini geliştirebilen ve sonucunda da bu hayallerine ulaşan insanlardır.

Siz de kazananlar kulübünde yer alan ve fark yaratabilen insanlar arasında olmak istemez miydiniz?

Güneşinizin ışığı bol olsun.

*Yeşim BUYURGAN*

Yaşam ve İlişki Koçu

NLP Practitioner, Eğitmen

 
Toplam blog
: 92
: 4767
Kayıt tarihi
: 10.11.10
 
 

İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü'nden Kimyager olarak mezun olmuştur. 1996-1997 yılları ..