Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mart '18

 
Kategori
Güncel
 

Akıllı Öfkeni Kullan! Safsatacılar, Çiftlik Bank Benzeri Safsatalarla Kimseyi Kandıramasın!

Akıllı Öfkeni Kullan! Safsatacılar, Çiftlik Bank Benzeri Safsatalarla Kimseyi Kandıramasın!
 

Konu: Safsataları nasıl püskürtelim?

Kemal: Akıllı Öfke Kazansın “A.Ö.K” kanunları odaklı çözümler arıyoruz.

Serdar: Çoğu insan, safsatalarla gerçeği ayıramaz, safsatalara kanar?

A.Ö.K.K.1: Sağlık ve Mutluluk iş yerlerimizde Başlar. Evlerimizde Devam Eder! Öfke Koliklere Yer yok!

Can: Akıllı Öfkesini devreye alan bir insan; mantıklı düşünebilir, olaylar arasındaki ilişkileri anlayabilir, neden-sonuç ilişkileri kurabilir. Ne yazık ki, çoğu kez bu mümkün olmaz, bazı sosyal, duygusal ya da biyolojik süreçler devreye girer, bunu engeller.

Caner: Gündelik yaşamda, 7/24 safsataları dört bir yandan sağanak gibi yağar. Safsata sağanaklarından sıradan mantık yürütmeyle kaçmamız oldukça zordur. Safsata kurgucuları bizleri aldatmak için beynimizin mantık yürütmesini devre dışı bırakmaya çalışır.

Kemal: Safsatacılar daha çok bizlerin duygularına hitap eder. Bizleri çalışmadan, kısa yoldan, köşeyi dönmemizin mümkün olduğuna inandırır. İnsan beyni inanmak istediği şeylere kolayca inanır. Bizler mantıksız davranmaya başlarız. Safsatacılar cebimizi boşaltır, bizleri kullanır, oyumuzu alır, kendi amaçları paralelinde her istediklerini bizlere kolayca yaptırırlar.

A.Ö.K.K.2:Lütfen Kalp Kırmayalım. Öncelikle Kendi Kalbimizi! Yalanlara Yer Yok!

 

Serdar: Safsatacılar, Akıllı öfkemizi bizlere unutturmaya çalışır Ancak bu yolla bizim üstümüzden para, çıkar, menfaat sağlamaları mümkün olabilir.İnsanlar inanmak istedikleri şeylere inanmayı severler. Bu bizi rahatlatır. Alışık olmadığımız ya da sevmediğimiz şeyleri duymak ise zor gelir. Duymazlıktan gelir, önemsizmiş gibi davranarak kendimize yalan söyleriz.

Can: Özellikle bizi kişisel olarak ilgilendiren konularda önyargılarımız, korkularımız, şüphelerimiz, ümitlerimiz ve diğer hislerimiz devreye girerek safsatalara inanmaya meylederiz. Mantıklı kararlar almamız zorlaşır.

A.Ö.K.K.3:Şimdiyi yaşayınız! Keşke, Asla, Her Zaman, Mutlaka Demeye son veriniz!

 

Kemal: Safsatacılar insanoğlunun çok genel bir zaafından yararlanırlar. İnsanlar, dünyayı ve çevresini anlayabilmek için, olayları ve etrafındaki nesneleri sınıflandırmaya çalışır. Ortalama her insan gündelik yaşamını genellemeler ve basitleştirmeler yaparak sürdürür. Bu genellemeler çoğu zaman önemli detayların gözden kaçmasına neden olur.

Serdar: Safsatacılar konuşurken asıl söylemek istediklerini direkt olarak söylemekten kaçınırlar. Bizleri kandırmaya çalışırken, bir şey anlatmaya çalışırken bizim akıllı öfkemizi devre dışı bırakmaya çalışır.

Can: kendimizle ya da karşımızdakilerle iletişimimizdeki bütün bu zayıflıklarımız Safsatacıların potansiyel safsataları için kaçırılamayacak fırsatlar doğurur. Her birimiz her gün onlarca, belki de yüzlerce karar alırız. Sabah üzerimize hangi kıyafeti giyeceğimizden tutun, akşam evde hangi kitabı okuyacağımıza kadar bütün günümüz, hatta hayatımız kararlarla doludur. Bizler doğru kararları aldığımızı sanırız. Oysa gerçekte safsatacıların çıkarlarına uygun kararlar alırız.

A.Ö.K.K.4:Güç/Tüketim Sarhoşluğundan ayılalım. 6 S Uygulayalım.      

 

Caner: Sabah evden çıkarken yanımıza şemsiye almamanın sonuçları çok önemli olmayabilir. Ancak çocuğumuzu hangi okula göndereceğimiz, iş yerinde ya da okulda hangi sözleri söyleyeceğimiz, ya da kazandığımız parayı nasıl harcayacağımız gibi kararlar önemlidir. Bunlar hayatımızı etkilerler.

Kemal: Eşimizle, ailemizle, arkadaşlarımızla, hatta kendimize rakip gördüğümüz insanlarla sürekli konuşuruz, tartışırız. Kimi zaman onlar bizi bir konuda ikna etmeye çalışırlar, kimi zaman ise biz onları. Çoğu kez de iki taraf birbirini ikna etmek için uğraşır durur. Tartışmaları, iddiaları kazananların çoğu iş bilir safsatacılar arasından çıkar:

A.Ö.K.K.5:Öfkeye Karşı Sünger Olmayalım. Teflon Olalım.  Günde 10.000 karar hedefimiz Olsun.

 

Can: Akıllı öfke kazansın kanunlarını uygularsak, karşımıza çıkan safsatacıların  (ya da yazıların, yayınların vs.) bizi kandırıp, kendi çıkarlarına alet etmelerine engel olabiliriz. Safsatacılar, mantıklı ve doğru kararlar almak isteyen insanlar için akla hayale gelmeyecek tuzaklar kurarlar. Onlar, biz farkında dahi olmadan bizleri kandırabilirler.

Caner: Sizler, bu satırların okurları dahil, hepimiz hayatımız boyunca bir çok kez, bilerek ya da bilmeyerek, safsatacı olmak istemişizdir. Safsatalarımızla karşımızdaki kişileri bir konuda ikna etmek için safsatalara başvurmuşuzdur. Dolayısıyla, safsatalara karşı Akıllı Öfke Kanunlarını uygulamak, sadece bizi kandırılmaya karşı değil, istemeden başkalarını kandırmaya karşı da korur.

A.Ö.K.K.6:Güler Yüz. Güzel Duruş. Güzel Söz. Güzel Enerji göndermek bedavadır!

 

Kemal: İnsanoğlu sosyal, duygusal ve biyolojik bir varlık olarak yaratılmıştır. Olası bir safsatacı ve sosyal bir varlık olarak safsataları kullanmamız, ya da başkalarının kullandığı safsatalara kanmamız son derece her zaman olasıdır. Ancak bu konuda Akıllı Öfke Kanunlarını kullanarak kendimizi geliştirebilir, insanları daha az kullanır, kendimiz daha az kullanılabiliriz.

Serdar: Bazen bir safsatacının yalanlarına kanarak, onun peşinden gitmemiz, yanlış bir karar olarak hayatımızı kökten değiştirebilir, yıllarca telafi edilemeyecek zararlar getirebilir. Yeryüzündeki suç örgütlerinin başındaki kişiler usta birer safsatacılardır. Akla hayale gelmedik safsatalarla sıradan insanları kolayca kandırarak onların hayatlarını mahvedebilirler. Bunlardan biri olmamamız için çok uyanık olmamız, Akıllı Öfke Kanunlarını hayatımızın merkezine almamız oldukça önemlidir.

A.Ö.K.K.7: Sağlıklı yaşayalım: Probiyotik Beslenelim. Bol Kahkaha atalım. 10.000 adım yürüyelim. Alaturka tuvalet kullanalım. Dijital  detoks uygulayalım. Şükredelim ve Dua edelim!

Can: Safsata Antik Yunan demokrasisinden doğmuştur. En güçlü safsata örneğini de oradan verelim;  Antik Yunan da bütün yurttaşlar eşitti, ancak bütün insanlar yurttaş kabul edilmiyorlardı. Mesela kadınlar ve köleler yurttaşlık haklarından yararlanamıyorlardı. Bunun bir safsata olduğunu kimse kimseye söyleyemiyordu.

A.Ö.K.K.8: KAİZEN Uygulayalım! Korkularımızı Unutalım. Yaşam Değerlerimiz için yaşayalım!

Son Sözler:

*Risksiz ya da çok düşük riskle çok yüksek getiri yoktur: Yüksek getiri isteyen parasının batma riskine razı demektir. “Garantili yüksek getiri” bir safsatadır. Yaklaşık yıllık faiz, yüzde 10-15 arasında iken bunun çok üzerinde getiri vaat edenler potansiyel safsatacılar olabilir.

* Değişmeyen yüksek sabit getiri bir safsatadır: Hem yüksek hem de düzenli sabit getiri ikilisi iyi bir safsatacıdan çıkabilir. Uzak durun.

*Kayıt dışı yatırımlar ancak bir safsatacı tuzağı olabilir: Safsatacıların kurumsal, kayıt içi organizasyonlardan kaçarlar. Örneğin, kamusal yatırım ve tasarruf otoritelerinden uzak dururlar. Şeffaflıktan nefret ederler. Bu yüzden hesaplara bakıp bilgi alamıyorsanız, uzak durun derim.

A.Ö.K.K.9Birbirimizi Akıllıca Dinleyelim. Empati kuralım! Amaç kavga değildir. Öfkenin kök nedenini yakalayalım!

* Safsatacılar, Yetkisiz ve lisanssız ürün/hizmet pazarlamaya çalışır: Kurumsal bir yapıdan kaçtıkları gibi, yetkili ve lisanslı olmaktan şeytan görmüş gibi kaçarlar.

*Safsatacılar, aklımızı devre dışı bırakmak için gizemli veya karmaşık yatırım stratejisi seçerler: Para yatıranların anlayacağı bir yatırım yönteminden kaçarlar. Sorana da tam bilgi vermekten kaçınırlar. Kahvehane sohbeti düzeyinde bilgi, parmak hesabıyla hesap verirler.

A.Ö.K.K.10: Çözüm odaklı iletişim kurulur. Ret edilemeyecek bir teklif  yapılır. Sonuçta kazanan Akıllı öfkemiz olacaktır!

*Safsatacıların tüm kayıtları tuhaflıklar ve anlaşılmazlıklarla doludur: Kayıtları görmezsiniz, karmaşıktır, özensizdir, tutarsızdır, hatalıdır, eksiktir.

* Safsatacıların değişmez parolası “Paranı isteme benden, buz gibi soğurum senden” kuralıdır: Yatırımı ya da getiriyi nakit olarak geri alamazsınız. Akla hayale gelmedik zorluklar çıkartırlar. Yatırımı uzatma ya da yenileme ısrarı onları temel stratejidir.

Faydalanılan kaynaklar:

https://www.pictaram.org/hashtag/safsata

https://yalansavar.org/2014/08/26/safsatalar/

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ugur-gurses/hamaseti-milli-tezgahi-evrensel-40785026

 
Toplam blog
: 92
: 440
Kayıt tarihi
: 10.10.11
 
 

Şükrü ÖZGÜR İ.T.Ü Metalürji mühendisliğinden mezun oldu. Kamu ve özel sektörde farklı pozisyonlar..