Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mart '08

 
Kategori
Haber
 

AKP' ye kapatma davası

AKP' ye kapatma davası
 

Bugün Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, AKP' nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Daha evvel Fazilet partisi ve Refah Partisinin kapatılmasına neden olan Anayasanın 69 maddesine göre laikliğe aykırı davranışlarının odak noktasına gelmesine neden olan AKP' ye kapatma davasınının açılması gündemin ilk maddesinde yer alıyor. Laikliğe aykırı davranışları nedeniyle kapatılan Refah partisinin Avrupa İnsan Hakları mahkemesine yaptığı başvuru ise, insan hakları mahkemesi sözleşmesinde laiklik kelimesi geçmemesine rağmen, laikliğin demokrasinin vazgeçilmezleri arasında olması nedeniyle reddedilmişti.

Şimdiki kanunlara göre, bir parti kapatıldıktan sonra parti üyelerinin milletvekillikleri düşmekte ve 5 yıl boyunca siyasi yasaklı durumuna düşmektedirler. Savcılığın kapatılma davasında, AKP yöneticileri ile Cumhurbaşkanı da bu kapsama girmektedir.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu karar kime ne kazandıracak, ne kaybettirecek diye görüş belirtmiştir. Cumhurbaşkanının yargılanması konusunda değişik görüşler belirtilmektedir. Kapatmaya neden olan davranışların başlangıç tarihinde Abdullah Gül, Dışişleri bakanı olduğundan yargılanma görüşüne karşılık, Cumhurbaşkanının yargılanması konusunun bazı şartlara bağlı olması da yargılanmama konusunu da gündeme getirmektedir.

Ancak parti kapatılması için Anayasa mahkemesinin 4/5 oranıyla karar vermesi gerektiğinden, 11 üyesi olan Anayasa mahkemesinin 7 üyesinin kapatma yönünde oy kullanması gerekiyor.

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..