Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Kasım '08

 
Kategori
İnançlar
 

AKP nin alevi açılımı ve laiklik

AKP nin alevi açılımı ve laiklik
 

AKP sonunda aleviler için bir açılım yapmaya niyetlendi.

Peki bundan sevinmek mi gerek, yoksa kuşkuyla mı yaklaşılmalı?

Bir alevi olarak ilk bakışta cem evlerinin ibadet yeri olarak tanınması sevindirici olur. Tabi olursa.

Ama dağ nasıl bir fare doğuracak bekleyip göreceğiz.

Bu açılımı değerlendirirken bir alevi olarak sevinmiyorum. Zira alevi toplumu herkes gibi dedelerini, babalarını çanakkale de, yemen de şehit vermiş. Birlikte kurdukları cumhuriyetin en kararlı savunucuları olmuştur.

Yıllardır cumhuriyetin laik ilkesini savunan bu toplum;

Devlet dine karışmamalı, dini siyasete alet etmemeli diyen bu toplumun tek kazancı Dede ve Baba'larının maaş almasını sağlamaktan başka ne kazanç sağlayacak? Devlet kabul etsede etmesede cem evleri alevi toplumunun ibadet yerleridir. O halde bu toplumun laiklik savunuculuğu duruşunda bir geri adım olmamalı.

AKP eğer samimi ise, devletin elini inançlar üzerinden çekmeli. Hertür inanç'a aynı mesafede durmalı. Durmalı ki dinin siyasetin oyuncağı olmasını önlesın. Bunu en çokta kendi inanışında olan sunni kesim için istemeli.

Devlet sunni, (hanefi) hamveli, maliki, şafi, yezidi, hiristiyan, musevi, alevi, kısaca hangi inanç'tan olursa olsun karışmamalı, aynı mesafede durmalı. Devletin asıl görevi insan onuruna yaraşır bir yaşam standardı sağlamak.

Biz aleviler ya da kişisel görüşüm olarak devletin maaşına da bedava elektrik su ve kömür dağıtarak sadaka politikasına da karşıyım. Devlet olmanın gereği her vatandaşına eşit davranmaktır. İnançlar ise önce kişilerin sonrada o inanç toplumlarının sorunudur.

Devlet yeteri kadar cami, imamlarına ve camilerin elektrik suyuna haksız harçamalar yapıyor. Buna alevi dede'lerinin alet edilmesi doğru değildir. Devletin asli görevi kriz bahanesi ile sokağa atılan binlerce işsize iş bulmak, onların onurunu kurtarmak. İşsiz ve onursuz yaşayan bir insanın inancı ile ilgilenmek çok anlamsız geliyor bana.

Korkum o ki;

Çanakkale'de, Yemen'de, Kurtuluş Savaşında şehit verdiği atalarının emaneti Laik demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin kararlı savunucuları alevileri, dede mamaşı ile şeriat özlemlerine alet edilmesinden korkarım.

Zira cem evlerinin devlet tarafından tanınması olumlu olsada. Cem evleri devlet kabul etsede etmese de Alevilerin ibadet yerleridir.

Biz aleviler hiçbir insanın dil, din ve ırkı ile ilgili değiliz. İnsanı inancından dolayı değil insan olmasından dolayı severiz. Devletin de insanlar arasındaki farklı inanç ları ile ilgilenmesinden rahatsızız. Devlet her yurttaşına eşit mesafede durmalıdır. Bu ülkede alevilerden başkaca inançlardan olan topluluklar var. bir kişide olsa farklı inançlara saygılıyız. Devletin müdahelesini de istemiyoruz.

Bizler alevi açılımı değil. Devletin inaçlar için bütceden pay ayırmasına ve dini siyasete alet edimesinden rahatsızız.

Bu ülkede yaşayan tüm insanlarla alevilerin hiçbir sorunu yok. Maraş'ta kesilmiş, Sivas'ta yakılmış olsak ta biz herkese dostluk kuçağını açıyoruz. Biz inancımızı devlet yardımına ihtiyaç duymadan da yaşarız.

Vip camiler, cem evleri yapmak yerine isşizlere iş bulmada üretimde kullanılsın devlet bütçesini.

Devlet'ten istediğimiz balık vermesi değil. Balık tutmayı öğretsin bize.

Kendi ayaklarımız üzerinde duramadığımız zaman diyet ödemek zorunda kalacağımız unutulmamalı.

Gerçeğe hu.......

 
Toplam blog
: 139
: 795
Kayıt tarihi
: 29.09.06
 
 

10.12.1949 yılında Nurhak'ta fakir bir ailenin yedinci cocuğu olarak dünyaya geldim. Ziraat okulunda..