Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Haziran '09

 
Kategori
Siyaset
 

AKP ve Gülen'i bitirme planı -1

AKP ve Gülen'i bitirme planı -1
 

Enteresan iddiaların olduğu "bitirme planı" gazete manşetlerinde !...


Günlerdir hep beraber takip ediyoruz. Bir "bitirme planıdır" sürüp gidiyor gazete manşetlerinde. Sözüm ona asker hem Akp'yi, hem de Gülen cemaatinin yapısal şeklini bitiren bir darbe girişimi hazırlığı ve kurmacası içindeymiş.

Hatırlayacak olursak, ne yazmıştı bazı gazeteler ? Gazetelerden başlıklar şöyle

<ı>“Taraf Genelkurmay'ın raporlarına sızmayı başardı. Kıdemli albayın hazırladığı plan ortalığı karıştıracak”.
<ı>
“Taraf yine kamuoyunu sarsacak bir habere imza attı. Genelkurmay'ın raporunu ele geçirdiğini iddia eden gazete, şok belgeleri "AKP ve Gülen'i bitirme planı" manşetiyle duyurdu”

“ Taraf'ın iddiasına göre; Ergenekon'a misillemede bulunulacak. AK Parti çökertilecek. Gülen cemaati PKK ile ilintili gösterilecek. Kurtlar Vadisi başta olmak üzere bazı diziler medyada kötü gösterilecek. İnternete düşen ses kayıtları irticacıların işiymiş gibi gösterilecek”

Ergenekon davası sanıklarından olan emekli bir subayın evinde ele geçirildiği söylenen, daha doğrusu iddia edilen “AKP ve Fethullah Gülen’i bitirme planı” adındaki belgelerin ortalığı nasıl karıştırdığına tanık oluyorsunuz. Basın da bu konuda oldukça telaşlı ve de iştahlı. Ortalıkla sayısız fikir ve haber uçuşuyor. Bu kadar haber ve bilgi karmaşasında, haber alma ve haber verme özgürlüğü çerçevesinde, elbette ki bir bilgi kirliliği de yaşamıyor değiliz.

Son zamanlarda dikakt ettiniz mi bilmiyorum ama bu tarz belgeler oldukça fazlalaştı. Ve hemen hemen hepsi malum dava “Ergenekon” ile de paralelleştiriliyor. Bu son zamanlarda ortaya çıkan malum hareket ile ilgili ne iddialar var ?

Öncelikle, eğer sahte ve kurmaca değilse bu şok belgelerde hem Akp örgütünü, hem de Gülen cemaatinin teşkilat yapılanmasının bitirileceği iddia ediliyor. Bununla birlikte de, askerle hükümeti karşı karşıya getiren bu iddialara çeşitli analizler ve yorumlar üretilirken, bunlara bağlı olarak da çeşitli senaryolar da ardı ardına geliyor. Bunlara bir göz atacak olursak, üç senaryodan bahsediliyor :

1-) Belgeyi Fethullah Gülen’e bağlı cemaat yazdı..

Türk Silahlı Kuvvetlere sızan Fethullah Gülen cemaatinin kendine yönelik başlayan Işıkevleri operasyonunu engellemek için, cemaatin kanaat önderleri tarafından sahte belgeyi hazırlandığı senaryosu..

2-) Genelkurmay’da kaleme alındı ...
Genelkurmay Harekât Başkanlığı'nda hazırladığı iddia edilen 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı', bir şekilde ele geçirilip, 12 Haziran'da Taraf Gazetesi'nde yayımlandıktan sonra, Ergenekon soruşturmasıyla başlayan kutuplaşma daha da esrarengiz bir hal alırken, darbe iddiaları bir kez daha gündemdeki yerini korudu.

3-) Askerle AKP’ye kızan ulusalcılar yaptı...
Bir diğer senaryoya göre de, bu belgelerin, ordunun, siyasi iktidarla ve özellikle Akp hükümetine yakın politikalar izlediğini düşünen “ulusalcıların” böyle bir işe kalkışarak bir tür manipülasyon yapmak olduğu konuşuyor.

Peki nedir manipülasyon? Aslında Manipülasyon, bir finans terimi. Sermaye piyasalarındaki alım-satım işlemlerde, işlem, gerçekte yaptıranın kimliğini gizleyerek, başkalarına, suni fiyat oluşturarak haksız kazanç elde edecek şekilde işlem yaptırmaya deniliyor. Bu işlemi yaptıran, perde arkasındaki kişiye de manipülatör deniliyor. Manipülasyon kelimesi yerine “hileli yönlendirme”, “hile ile yaptırma” yada kısaca “hile” kelimesini kullanabiliriz. Burada da kimliği belirsiz kişilerin “hileli bir rolü “ var mı, yok mu, bunu adli ve emniyet birimleri açığa çıkartacaklardır. Ama bu üç senaryonun üçü de ciddidir. Diğer ikisini silseniz, bir tanesi bile konuşulacak bir konudur ve ispatlanması durumunda ciddi sonuçlar ve gelişimler doğurabilir.

Bu senaryoların açılımını biraz alıntı yaparak diğer yazım da biraz daha açacağım.

../..

 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..