Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ocak '13

     
    Kategori
    Müzik
     

    Albüm satışlarını arttırmak mümkün!

    Albüm satışlarını arttırmak mümkün!
     

    Farklılaşarak Albüm Satışlarını Arttırın


    "İnternet en büyük darbeyi müzik endüstrisine vurmuş! Şirketler zarar ediyor hatta kapanıyorlarmış..." Diye devam edeceğimiz milyonlarca klişe söz söyleyebiliriz. En yakın çevremizdekiler bile bu devirde cd mi kaldı! O işlerde para yok! diye her gün kafamızın etini yemeye doymadılar. Tamamı doğrudur. Ama karamsar olmaya gerçekten gerek var mı diye bir daha düşünmek lazım.
     
    İnternet daha çok müzisyenin sesini duyurmasına destek olmakta ve fırsat eşitliği sağlamaktadır. Geçmiş dönemde bu piyasayı ele geçirmiş büyük karar verici şirketler artık yok! Herkes özgürce müziğini yapabiliyor en önemlisi dinleyicilerine kolaylıkla ulaşabiliyorlar. Bu kolaylıktan dolayı ortada bir müzik kalabalığı var. Albümünüzü duyurabilmeniz için bu kalabalıktan sıyrılmanız ve fark edilmeniz şart. Bu zor ama imkansız olmayan yolda nacizane bir iki sözümüze kulak vermenizin size katkısı olacağını düşünmekteyiz.
     
    Öncelikle her müziğin az ya da çok mutlaka bir dinleyicisi ve seveni olduğunu unutmayın. Yaptığınız müzik toplumsal yapıdan kaynaklanan müzikal beğenilere uygun olmasa da 75 milyon kişinin yaşadığı kalabalık bir ülkede sizi de dinleyecek birileri mutlaka vardır! Önemli olan o birilerine ulaşmaktır.
     
    Merak etmeyin, artık hiçbir albüm 100 binlerce satmıyor dolayısıyla hedeflerinizi artık korkmadan ve sıkılmadan daha gerçekçi koyabilirsiniz. Piyasaya yeni girmiş bir müzisyen için 1000 adet satış başarı, 5000 adet satmak üstün başarıdır.
     
    Yaptığınız işin gerçekten bir iş olduğunu unutmayın! Albümünüz üzerine bandrolü vurulup piyasaya sürüldüğü andan itibaren TİCARİ BİR MAL'dır. İşin içine ticaret girdiği andan itibaren de "bizi anlamıyorlar, bir gün değerimizi anlarlar" demek yerine," kendimizi anlatmak zorundayız ve bunun için yöntemler geliştirmemiz gerekiyor" demeniz daha doğru bir bakış açısı olacaktır.
     
    Gözlemlediğimiz kadarıyla müzik grupları ve müzisyenler albümün kayıt aşamasında o kadar çok efor sarf ediyorlar ki, albüm sonrası yapılması gerekenlere pek de odaklanamıyorlar. Oysa albüm üretim süreci stüdyo kaydıyla değil, albümün dinleyiciye ulaşmasıyla nihayetleniyor. Bu nedenle planlı programlı çalışarak ve stüdyo sürecini gerek maddi gerekse manevi anlamda çok yara almadan sonuçlandırmak şart.
     
    Albümünüzün sadece şarkılardan oluşmadığını grafik çalışma ve ambalajlamanın da satın alma davranışında çok etkili bir araç olduğunu göz ardı etmeyin. Mümkünse çok iyi ve yaratıcı bir grafikerle çalışın. Müzik marketlerde albüm kapakları konusunda ciddi araştırmalar yapın ve ortaya gerçekten farklı bir albüm kapağı çıkarmaya gayret gösterin. Ayrıca Albüm paketlerinin dışına albümle ilgili alıcının ilgisini çekecek etiketler yapıştırmak da müzik marketin rafında albümünüzün daha görünür olmasını sağlayacaktır.
     
    Stüdyo sonrası albümünüzü duyurmak için neler yapacağınızı doğru planlayın.
    Ve sıralayacağımız üç şeyi mutlaka ama mutlaka yapın!
     
    1-Albüm ve sizinle ilgili bir web sitesi, facebook sayfası ve twitter hesabı mutlaka oluşturun. Mümkünse albüm çıkışından önce bu sayfaları çalışır halde tutun.
    2-İyi kötü bir video klip çekin (kendi resimlerinizin arka arkaya döndüğü slayt showlar bile olabilir) ve YouTube, DailyMotion, Vimeo vb. mümkün olan bütün video sitelerine koyun ve paylaşın.
    3-Basın bülteni hazırlayın ve bu bülteni albümünüzle birlikte maksimum sayıda gazete ve dergiye ulaştırın.
     
    Ne kadar çok duyulursanız o kadar çok satarsınız. Bunun sebebi insanların kulaklarında yer etmek değil, albümünüzü gerçekten dinleyecek ve satın alacak insanlara: "bak tam sana göre bir albüm yaptık" diyebilmektir. Koskoca bir denizde balık avladığınızı düşünün. Bir olta ile mi yoksa kocaman bir ağ ile mi daha çok balık yakalama olasılığınız var? Albüm çıkış sonrası öncelikle, mümkünse radyolarda şarkılarınızın yer almasını sağlayın. Eğer olmazsa üzülmeyin Facebook, twitter gibi sosyal medya ortamları da bu iş için uygun mecralardır. Takipçisi fazla olan sayfaların sahipleriyle irtibata geçerek hatırı sayılır bir dinleyici kitlesine sesinizi duyurmanız mümkün. Sosyal çevrenizdeki insanlardan facebooktaki şarkılarınızı paylaşmalarını isteyin. Günümüzde bütün müzik yazarlarının twitter veya facebook hesapları bulunuyor. Onlara ulaşmaktan çekinmeyin fakat ısrarcı olmamaya özen gösterin.
     
    Doğru bir çıkış parçası seçin. Bunu seçerken konu ile ilgisi olmayan insanların da tepkisini dikkate alın.
     
    Şarkılarınızın kısa versiyonları dışında tamamını internet üzerinden paylaşmayın. Zaman içerisinde başkaları tarafından zaten tamamı internette yayınlanacaktır.
     
    İnternet var diye klasik yollardan vazgeçmeyin. TV ve radyo hala en etkili tanıtım araçlarıdır. Mümkünse televizyona ve radyo programlarına çıkın. Emin olun çok zor değil. Önemli olan irtibatları bulmak. İnatla deneyin sakın pes etmeyin. Klip çekmeniz çok bütçenizde çok ağırlık yaratmayacaksa eli yüzü düzgün bir klibinizin olması faydalıdır. Müzik kanallarının bazıları klipleri ücretsiz olarak yayınlıyor.
     
    Her gün mutlaka albümünüzü tanıtmak için bir şeyler yapın. Müzik satmak dünyanın en zor işlerinden biridir ve bir günde olacak bir iş değildir. SABIRLI olun ve çalışmaya devam edin. Emin olun başarılı olacaksınız.
     
    Evet Müzik bitmiştir burası doğru! Ama sadece süperstarlar için!
    Doğrudur Albümler artık milyonlarca satmıyor! Ama milyonlarca albüm hala satılıyor!
    Sizinki neden satılmasın?
     
    Toplam blog
    : 1
    : 80
    Kayıt tarihi
    : 19.10.11
     
     

    Kültür sanat konularına ilgi duymaktayım. Seyahat etmek yeni yerler keşfetmek en önemli  hobim.  ..