Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ekim '13

 
Kategori
TV Programları
 

Alevileri Gayri Müslim olarak gören Fatih Portakal Paketi

Alevileri Gayri Müslim olarak gören Fatih Portakal Paketi
 

Kaynak; ensonhaber.com


Başbakan’ın Demokratikleşme Paketiyle ilgili yaptığı açıklamalardan sonra herkes paketi yorumluyor.

FOX TV Haberlerinin ünlü yorumcusu Fatih Portakal’da bunlardan biri.

Gündemin üst sıralarında olan bu konu Demokratikleşme Paketi mi, Seçim Paketi mi tartışmaları içinde yorumlanırken paketin en çok üzerinde durulan konusu da Aleviler konusu oldu.

Fatih Portakal da gündemin önemli konusu Demokratikleşme Paketi ve Alevilerle ilgili haberi sunarken;

"Bir de paketin Gayri Müslimler tarafı var" sözlerinin ardından ekrana Semah dönen Alevi vatandaşları getirdi.

Görüntülerden sonra Portakal, paketle ilgili beklentilerini;

"Bakın beni ne şaşırtırdı biliyor musunuz? Beni mesela Cem evlerine yasal düzenlemenin statünün verilmesi yani ibadethane olarak kabul edildi veya edilecek diye bir cümlenin Başbakan’ın ağzından kurulması veya Diyanet İşleri Başkanlığı'nı kaldırıyoruz diye cesurca bir cümlenin kurulabilmesi veya en azından imar planında bir izin o cümle bile Alevi kesimin için çok önemli olabilirdi."

Bu sözlerle açıkladı.

Siz önce Alevileri Gayri Müslimler kategorisine sokacaksınız ardından da ezbere söylemlerle paketti yorumlayacaksınız. Aman kalsın sizin yorumunuz...

Paketin kendisi gibi yorumcuları da bu mantıkla baktığı sürece demokratikleşsek ne olur demokratikleşmesek ne olur diyor insan…

Zihniyetler değişmediği sürece paketler ne işe yarar?

Alevileri sadece Semah gösterisine sığdıran anlayışın uzantısı tamda toplumun baktığı yerdir aslında.

Yıllardır mezhepleri üzerinden aşağılanmış, hor görülmüş bir topluma paketler üzerinden haklar getirilse de bu anlayışı nasıl değiştirecekler asıl sorulması gereken soru bu olmalıdır bence…

Sadece Alevilikte değil Romanlar için düzenlemeler yapılıyor, yapıldığı söyleniyor.

Ama öte yandan Çanakkale’nin bir okulunda Roman çocukları ayrı bir sınıfa toplanıyor. Bu ayrımcılıklar yaşanırken hangi paketle eşitleyeciğiz Romanları. Üst kimlik alt kimlik egosunda olan insanlar varken.

Düne kadar vatandaş kimliği bile olmayan Romanlara “Roman Dil ve Kültür Enstitüsü” kurmak toplumda onlara olan bakışı değiştirecek mi?

Nasıl ki Alevilerin Müslümanlığı hala anlaşılmıyorsa Romanların insanca yaşama hakkı da anlaşılamamıştır. Toplumsal algılar paketlerin önünde sorun olarak dururken ve siyasi zihniyetler bir de bunları körükleyen bilgi yoksunu yorumcularla tetikleniyorsa hangi paket bizi demokratikleştirir?

Nefret suçlarına cezalar getirildi örneğin işleyişte ne yapılacağını merak ediyorum. Mecliste görev alan tüm Milletvekilleri, Bakanlar ve Genel Başkanlar sürekli nefret suçu işlerken uygulamada dokunulmazlıkları yüzünden suçsuz görüleceklerse sadece halka işleyen cezalarla Nefret suçlarının varlığına kim inandırabilir beni…

Ve yine ünlü TV yorumcularının yaptığı yorumlar nefret suçu olurken ya da nefreti körüklerken atılan adımlar sözde demokratikleşmeden başka nedir?

Evet yavaş yavaş yerine oturacak taşlarda diyebilirsiniz ki öyle de ama bir paketin içinde çocuk haklarından söz edilmiyorsa, eş cinsel haklarının varlığının kıyısından bile geçilmiyorsa, engellilere yüzeysellikten öteye geçmeyen haklar sunuluyorsa, seçim sitemiyle ilgili radikal değişiklikler yoksa milletvekili dokunulmazlıkları kalkmıyorsa ileri demokrasi içinde nerede eşitlik…

İşte Fox’un haber bülteni tamda bunun özeti. İlerleyelim ama şeklen. Algılar ve bilgiler aynı yerde dururken ilerlemeden söz edebilir miyiz?

Ya da uygulamada işlemeyen ileri demokrasiden…
 

oyatekin@gmail.com               

https://twitter.com/#!/oyatekin (@oyatekin)

http://yurthaber.mynet.com/yazarlar/tum/1/o.tekin35

OYA TEKİN / MEDYABEY.COM

Not: Burada yazılan tüm yazılarım elektronik imza ve zaman damgası güvencesi altında yasal hakları korunmaktadır. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilmeksizin izin alınmadan kullanılamaz.

 

 
Toplam blog
: 295
: 3718
Kayıt tarihi
: 01.10.06
 
 

Milliyet Bloğa nasıl geldim ve nasıl yerimi aldım bilmiyorum. Sanırım uzun yıllar okuduğum bölüml..