Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ağustos '17

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Algı Ve Kültür Arasındaki Bağ Nedir?

Bu konuya değinmeden önce algı ve kültür için birer tanım yapmak çok daha doğru olacaktır.
 
Algı 
Dış dünyadan gelen bilgilerin bilinçli varlık tarafından anlamlandırılması işine algı diyoruz. Fakat tanımda da kullanıldığı üzere bilinçli varlık tarafından gerçekleştirilen bu anlamlandırma duyusal ve zihinsel birikimler eşliğinde yorumlanması sayesinde yapılmaktadır.
 
Kültür 
Bilinçli varlığın yaşadığı sosyal ortam içerisinde geliştirdiği sanatsal, dilsel, davranışsal ve geleneksel tüm birikim ve alışkanlıkların tümü de kültürü oluşturmaktadır.
 
Bu iki tanımın eşliğinde algı ve kültür arasındaki bağ nedir? sorusunu cevaplamış bulunuyoruz. Çünkü herhangi bir faktöre karşı yorumlama yapacak bilinç içinde bulunduğu kültürün ona kazandırdığı alışkanlıklar ışığında bu işlevini gerçekleştirmekte.
 
Tabii ki algı neticesinde ortaya çıkan davranış biçimleri de kültürün yerleşmesi ve gelişmesi sürecine etki etmekte. Ulaşım ve enformasyonun az ya da zor olduğu dönemlerde belli konu ve öğelerde belli yerleşik kültürlerin ünlü hale gelmesinin başlıca sebebinin de bu olduğu yadsınamaz bir gerçek.
 
Deniz kıyısındaki bir toplum için balık eti, balıkçılık, otelcilik ve geçici bir çok unsur kolaylıkla benimsenebilirken bu toplum içine sonradan ve dışarıdan dahil olan ziyaretçilerin bu konularda garipseme ya da ayıplama hissetmeleri çok normal olmaktadır.
 
Aynı şekilde bir toplumun bireyleri yerel kültürden beslenerek benzer bir algı sistemi geliştirdiğinden zaman içinde gelenek dediğimiz sistemler oturmuş algı da bunu beslediği için böyle süre gelmiştir. Ulaşım ve enformasyonun kolaylaşması ile eskiden kültürü koruyan algı dış uyarıcılar ile daha sık karşılaşır olmuş bu da dejenerasyon ya da kültür yozlaşması dediğimiz sonuçları beraberinde getirmiştir.
 
Sonuç olarak kültür algıyı oluşturmakta, algı da kültürü besleyip geliştirmektedir. Toplumsal yönlendirmesi güçlü yapılarda algı sağlamlaşmayı sağlarken tersi durumlarda kültürü bozan ya da değiştiren şeyin de algı olduğu bir gerçektir.
 
Mert Kültür | https://twitter.com/MertKultur
 
Toplam blog
: 13
: 895
Kayıt tarihi
: 26.07.17
 
 

21 Temmuz 1990'da İstanbul'da doğdum ve yaşantıma hala İstanbul'da devam ediyorum.. 6 farklı dizi..