Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mayıs '10

 
Kategori
Haber
 

Allahıma bin şükürler olsun kız çocukları yanmayacak...

Allahıma bin şükürler olsun kız çocukları yanmayacak...
 

Kız çocukları da yangında kurtarılabilecek!


İki farklı ülke iki farklı siyasal anlayış, iki ülkenin insana, kadına(çocuklara) bakışına dair çarpıcı iki farklı hikaye. Yorum yapmaksızın sizlerle paylaşıyorum. Allahıma bin şükürler olsun kız çocuklarıda yangında kurtarılacaklar listesine alındı! İnsanlık alemine açılan iki pencere!

Suudi Arabistan’da artık kız çocukları da yangın esnasında itfaiye ekipleri tarafından kurtarılabilecek. Mekke’de 8 yıl önce 15 kız çocuğu, din polisi yangından kaçmalarına izin vermediği için hayatını kaybetmişti.

Suudi Arabistan din polisi, Mekke'de 2002 yılında bir okulda çıkan yangından kaçmaya çalışan 15 kız çocuğunun dinî kurallara uygun giyinmedikleri için dışarı çıkmalarına izin vermemiş, bu yüzden de kız çocukları yanarak can vermişti.

‘Suudi Gazete'nin haberine göre, Suudi Arabistan Eğitim Bakanlığı olaydan 8 yıl sonra gerekli dersleri çıkararak, bundan böyle kız çocuklarının da okullarda meydana gelen yangınlar sırasında itfaiye erlerince kurtarılmasına izin verdi.

Gazetenin haberine göre eğitim bakanlığı, okullara bir genelge yollayarak, kız çocuklarının da acil durumlarda kurtarılabilmesi için, itfaiye ekiplerine yardımcı olunmasını istedi.

Kıyafetleri uygun değil diye yanmalarına göz yumuldu Görgü tanıklarının ifadelerine göre, 2002'de Mekke'deki kız okulunda meydana gelen yangında din polisleri binadan çıkmayı başaran kız çocuklarını, dinî kurallara uygun kıyafet giymedikleri için döverek yanan binaya geri göndermişti. Öğrencileri kurtarmaya çalışan itfaiyecilere de, kızlara dokunmalarının günah olduğu gerekçesiyle okula girmelerine izin verilmemişti.

Olay, ölen kızların aileleri ve Suudi basın yayın organlarınca sert şekilde eleştirilmişti.

Suudi Arabistan'da özelikle kadınların kıyafet ve davranışlarını kontrol edip müdahale eden görevliler oldukça fazla. Din polisi adı verilen bu görevliler, devlet tarafından uygulanan kadın-erkek ayrımından kaynaklanan kurallara uyulup uyulmadığını kontrol ediyor. Din polislerinin, kurallara uyulmadığını tespit etmesi halinde, kadınları dövme ve gözaltına alma yetkisi bulunuyor.

Kız çocuklarının eğitim aldığı okullara erkeklerin girmesi yasak ve çocuklar kadın öğretmenler tarafından okutuluyor. Kız öğrenciler ise genellikle okul binalarında başörtüsü ve uzun çarşaf kullanmıyorlar. Milliyet 18.5.2010

Küba'dan dünyaya ders olacak hareket.

20'nci yüzyılın en büyük felaketlerinden biri olarak gösterilen Çernobil nükleer santral kazasının kurbanlarına Küba yardım eli uzatıyor.

Onlarca kişinin hayatını kaybettiği facianın yaşayan kurbanları efsanevi lider Fidel Castro'nun Küba'sında ücretsiz tedavi ediliyor. Küba şimdiye kadar 24 bin Ukraynalı çocuğu tedavi etti.
Küba, başkent Havana dışındaki Tarara kasabasında bulunan Pediatri Hastanesi'nde şimdiye kadar 24 bin Ukraynalı çocuğu sağlığına kavuşturmak için tedavi etti. Sağlık hizmetlerinin ücretsiz olduğu Küba'da Pediatri Hastanesi 1990 yılında kuruldu. Hastanede 1990 yılından bu yana 24 bin Ukraynalı çocuğun yanı sıra Belarus ve Rusya'dan da çocuklar rehabilite edildi.
Ukrayna'nın Çernobil kasabasından tedavi edilmek için Küba'ya getirilen 12 yaşındaki bir çocuk başından geçenleri şöyle anlattı: "Buraya gelmeden önce saçlarım sürekli dökülüyordu. Şimdi tedavi altına alındım. Saçlarım çıkmaya başladı. Bizi rehabilite ederken müzik dinletiyorlar."
Ukrayna'nın Çernobil kasabasında 26 Nisan 1986 yılında meydana gelen patlamada 31 kişi hayatını kaybetti.
Ancak kaza sonrası atmosfere büyük miktarda radyasyon salınması sonucu sadece Ukrayna'da değil komşu ülkelerde de milyonlarca insan olumsuz etkilendi. Kaza sonrası 100 binlerce sakat doğum vakasına rastlanırken, bölgede kanser olaylarında da ciddi artışlar görüldü. Karadeniz Bölgesi'nde de kanser vakalarında artış olduğu görüldü. Kanser hastalığına yakalanarak hayatını kaybeden ünlü müzisyen Kazım Koyuncu da Çernobil kurbanı oldu. MİLYON ÇOCUK TEDAVİ EDİLMELİ
Dönemin BM Genel Sekreteri Kofi Annan, 2000 yılında yayımlanan BM Çernobil Raporu'nda, 3 milyon çocuğun tedavi görmesi gerektiğini ve bir çoğunun ana karnında öleceğini vurgulamıştı.
Daha kötüsü, 7.1 milyon insanın gelecekte ciddi sağlık sorunları yaşayacağını belirtmişti.
BM raporunda korkunç patlamayla yayılan radyoaktivitenin etkilerinin tamamını 2016 yılına kadar kestirmenin zor olduğu da vurgulanmıştı.

 
Toplam blog
: 221
: 1905
Kayıt tarihi
: 27.09.06
 
 

Evli bir kız çocuğu babasıyım. Yüksekokul mezunuyum. Bir kamu kurumunda çalışıyorum.16.03.2017 ta..