Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Eylül '11

 
Kategori
Yurtdışından Bildiriyorum
 

Almanya'da sonbahar

Almanya'da sonbahar
 

fotoğraflarımdan..


Almanya'da sonbahar: “KOCAKARI YAZI”

Deyimin kökü, cermen (german) mitolojisine gider. Almanca karşılığında anlatılmak istenen örümcek ağlarıdır. Bunlar, ağlarıyla kendilerini rüzgara bırakıp kışı geçirmek için uygun yer arayan örümceklerdir.

Güneşli güz günlerinin berrak sabahlarında çok belirgin olarak görülebilen ağların gümüş parlaklığı, Germanlara yaşlı kadınların ağarmış saçlarını hatırlatmış ve mevsime kocakarı mevsimi denmesine sebep olmuştur.

Halk arasında, bu örümcek ağlarının yaşlı kadınların ak saçlarını tararken kaybettikleri oraya buraya uçuşmuş ve ağaçlara, dallara, çiçeklere, otlara, çalılara, evlerin çatılarına, duvarlara takılıp kalmış teller olduğuna inanılırdı. German Mitolojisinin kader tanrıçası “Nornen”, kader ağlarını örmekte denilirdi. Ağların, takılan insanlara şans getirmesi beklenirdi.

Cermenlerin Hristiyanlaştırılmasından sonra, gümüş örümcek ağları Meryem Ana'nın iplikleri, ipekleri, saçları olarak da adlandırılmaya başlandı.

Deyimin Almanca karşılığı olan “Altweibersommer”'deki “Altweiber (kocakarı)” sözcüğünün, küfür ifade eden bir sözcük olmadığına ve medyaların, sonbahara, kocakarıların yazı demekle yaşlı bayanlara saygısızlıkta ya da kişisel haklarına saldırıda bulunmadıklarına, 1989 yılında Darmstadt Mahkemesi tarafından karar verildi.

Handan Koçak 

 
Toplam blog
: 26
: 723
Kayıt tarihi
: 15.06.10
 
 

Antalya doğumluyum. Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü mezunuyum. ..