Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Haziran '09

 
Kategori
Dünya
 

Almanya PKK'yı kovuyor!

Almanya PKK'yı kovuyor!
 

Almanya sekiz bin PKK sempatizanına kapıyı gösterdi.

Türkiyede Kürtlere herhangi bir ayrımcılık yapılmadığı gerekçesiyle Alman Yüksek Mahkemesi, PKK sempatizanı Kürtlere ya örgütten ilişkinizi kesin ya da "işte kapı" dedi..

Bu karar PKK'nın bitirilmesi yönünde Avrupa merkezli önemli bir karardır. Almanya'nın yaptığını diğer kıta Avrupası ülkelerde yapabilir; hatta yapacaktır.

Almanya bunu niye yapıyor?

Almanyadaki bu keskin politik değişikliğin hem iç, hem dış nedenleri var bence..

Bir kere Almanya, bastıran ekonomik krizin de etkisiyle, "safra atmak" için bahane arıyor. Ülkesindeki sekiz bin Kürt'ü atmak için yukardaki mahkeme kararı da iyi bir fırsat.

Ayrıca, Obama ile başlayan ABD politikalarındaki değişim de Almanya'nın bu tutumunu açıklar mahiyette.

Tabii Türkiye'nin son yıllardaki demokratik ve insan hakları açılımları da Almanya'nın bu kararı almasını kolaylaştırdı.

Şimdi Almanya'daki sekiz bin Kürt için iki tercih söz konusu: Ya örgütten ilişkilerini kesecekler, ya da Almanya'yı terk edecekler..

Her ne kadar Almanya için, ikincisi tercihe şayan olsa da, oradaki örgüt bağlantılı Kürtler'in Almanya'yı terk etmek yerine, örgütü terketmeyi tercih edeceklerine hiç şüphe yok..

Sonuçta, PKK'nın Avrupa ayağı kesilecek..Terörü bitirme konusundaki uluslararası uzlaşma terörün en önemli can damarlarından birini böylece kesimiş oluyor.

Bundan sonra PKK'nın dağlarda barınması da kolay olmayacak..

Şimdi yapılacak iş, ulusal bir mutabakat kurup dağdakileri indirmek ve otuz yıldır kanayan yarayı kapatmak olacaktır.

Bu "sulh"a, içerdekileri ikna etmek, dışardakilerden daha zor olacak kuşkusuz.. Ancak, bu defa, "yurtta sulh, cihanda sulh" ilkesi, tersinden yürümüş olacak: "cihanda sulh, yurtta sulh"..

Mesele şu ki, nasıl olursa olsun, önemli olan barışın gerçekleşmesi, akan kanın durdurulması ve ulusal uzlaşmanın sağlanmasıdır..

Cumhurbaşkanı Sayın Gül'ün; "iyi şeyler olacak" sözüne, bir gün bile sabredip beklemeden, "iyi şey nedir, neler olacak, hani ortada bir şey yok!" diye telaşe memurluğu yapanlar için, Almanya'nın yaptığı önemli bir "iyi şey" örneği oluyor.

İnşallah, daha iyi şeyler de olacak..

Yeter ki, biz içerde birbirimizi yemek, birbirimizin ayağını kaydırmak konusunda bu kadar "kararlı" olmaktan vazgeçelim..

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..