Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ağustos '12

 
Kategori
Tarih
 

Alphonse Marie Louise Prat de Lamartine

Alphonse Marie Louise Prat de Lamartine
 

Alphonse Marie Louise Prat de Lamartine


(21 Ekim 1790 – 28 Şubat 1869)

1854’te Histoire de la Turquie (Osmanlı Tarihi) adlı eseri yayınlandı.

İstanbul’da Osmanlı Dönemi Yaşamış Yazar

Fransız yazar, şair ve politikacı.

Alphonse Marie Louise Prat de Lamartine…

Ben bu yazarı bir TV’de izlemiştim. Belgesel gibi bir yayındı. Osmanlı ile ilgiliydi. Onun yazdığı kitaptan, İstanbul’da kaldığı zamanlardan, İstanbul ve Türkler hakkındaki fikirlerinden söz ediyordu.

Osmanlı’ya büyük bir ilgisinin olduğunu ve sevdiğini anlatmışlardı. Şimdi hayatını daha dikkatli incelediğimde haklı olduğunu görüyorum. Nede haklı Osmanlı’yı sevmekte tabi…

İstanbul’a geldiğinde padişah Abdülmecid tarafından karşılanmış, Aydın’da çiftlik hediye edilmiş. Daha ne olsun.

Sonra gitmiş, yıllar sonra bir daha gelmiş, çiftliğine yerleşmiş, fakat tekrar gitmiş.

Özet olarak ona Osmanlı çok iyi davranmış.

Osmanlıda yazarlara çok büyük ilgi gösteriliyormuş zaten…

Aynı zamanda politikacı olan Yazar:

Yazarın savunduğu konulardan ikisi; İdam cezasına karşı oluşu, köleliğin kaldırılmasıymış.

Lamartine, 21 Ekim 1790 tarihinde Macon'da doğdu. Doğumundan bir yıl evvel gerçekleşmiş olan Fransız İhtilalinden dört yıl sonra, Milly yakınlarında bulunan bir çiftliğe taşınan ailesiyle birlikte mütevazı bir hayat yaşadı. Bir süre eğitim gördükten sonra gençlik yıllarında İtalya'ya gitti. Hıristiyanlık dininde karşılaştığı tezatlıklar dininden soğumasına, uzaklaşmasına ve felsefi bir akıma kapılmasına sebep oldu. Görünüşte kaliteli olma ve kalp temizliğini esas alan transandantalizm felsefesine bağlandı.

Lamartine, ilk şiir derlemesiyle ün kazanmasına ve genç romantik kuşak tarafından üstat ilan edilmesine rağmen, tercihini başka bir alanda kullandı. Diplomatik kariyer yapmak gayesiyle politikaya atıldı. Bunda savurgan bir hayat yaşaması ve daha çok para kazanma isteği de etkili oldu. 1820 yılındaki evliliğinden kısa bir süre sonra Napoli'deki elçilik kâtipliğine atandı. Burada bulunduğu sırada, "Şairce Düşünceler" adlı eserini yayınladı. Bu eser aynı zamanda onun ilk büyük eseridir. Akabinde, "Sokrat'ın Ölümü" ve "Şairce Dini Ahenkler" isimli eserleri başta olmak üzere başka eserler de yayınladı.

Lamartine, kral tahtına Louis Philippe'in geçmesinden sonra diplomatik görevlerinden istifa etti. Napoli'den ailesiyle birlikte ayrılarak Doğu seyahatine çıktı. Sırasıyla Marsilya üzerinden Malta, Yunanistan'ın başkenti Nauplion ve Atina'ya uğradıktan sonra Beyrut'a gitti, Suriye ve Lübnan'ı dolaştı, Filistin'i gezdi. Bu gezi sırasında milletvekili seçildiğini öğrenince tekrar İstanbul üzerinden Fransa'ya dönmeye karar verdi. 20 Mayıs 1833 tarihinde İstanbul'a geldi. Bu sırada tahtta bulunan Osmanlı padişahı Abdülmecid tarafından iyi karşılandı. Kendisine Aydın'dan bir çiftlik hediye edildi.

Lamartine, İstanbul'un bir çok yerini gezdi. Beyoğlu'nda kaldığı süre zarfında sık - sık binaların çatısına çıkarak İstanbul'u seyretti. Padişah sarayını gezme ve görme imkânını da buldu. Bir süre Fransız elçiliğinin Tarabya'daki yazlığında kaldı. 23 Temmuz 1833 tarihinde karayoluyla İstanbul'dan ayrıldı. Edirne, Sofya, Niş, Belgrat ve oradan da Viyana'ya geçti. Yapmış olduğu seyahat ile ilgili hatıralarını 4 cilt halinde 1835 yılında bastırdı.

Lamartine, 1848 devriminden sonra Cumhuriyetin ilk geçici hükümetini kurdu. Liberal fikirlerinden ötürü büyük sermaye grubuyla anlaşamayınca tedrici olarak siyasi hayatın dışına itildi. Bu arada ekonomik sıkıntıya düştü. Bu gelişmeler üzerine tekrar doğuya yöneldi. Marsilya'dan yola çıktıktan sonra 1 Temmuz 1850 yılında İstanbul'a vardı. Bu gelişince Mustafa Reşit ve Âli Paşaların yardımıyla padişahla görüşebileceğini öğrendi. Görüşmeye giderken henüz inşaatı devam eden Dolmabahçe sarayını gördü. Ihlamur Kasrında Sultan Abdülmecid ile görüştü. Akabinde Sultan ile birlikte Harbiye Kışlasındaki Harbiye öğrencilerinin imtihanlarına katıldı.

Lamartine'in, bu ikinci gelişindeki maksatlarından bir tanesi İzmir'de bir çiftlik işletmekti. Yaklaşık on beş gün İstanbul'da kaldıktan sonra İzmir'e gitti. Ancak, çiftlik işletme işinde başarılı olamayınca tekrar memleketine dönmeye karar verdi. Herhangi bir gelir kaynağı olmadığından, seyahatinden sonra kaleme aldığı, yolculuğunun konu edildiği eserini yayınlayarak (1852) geçimini sağlamaya çalıştı. Daha sonra 1854 yılında yayımlanan Histoire de la Turquie (Osmanlı Tarihi) adlı eseri kaleme aldı.

1851 yılındaki darbeden sonra hayatının geri kalanını yoksulluk içinde geçirdi ve 1869 tarihinde öldü.

LamartineBilinen Bazı Yapıtları

Confidences (Sırdaşlıklar)
Nouvelies Meditations Poetiques (Yeni Şairce Düşünceler)
La Mort De Socrate (Sokrat'ın Ölümü)
Le Dernier Chant Du Pelerinage D'harold (Harold'un Haccının Son Şarkısı)
Les Harmonies Poetiques Et Religieuses (Şairce ve Dini Ahenkler)
La Chute D'un Ange (Bir Meleğin Düşüşü)
Recueillements Poetiques (Şairce İçe Kapanışlar)
L'historie Des Girondins (Jinondenler Tarihi)
Les Nouvelles Confidences (Yeni Sırdaşlıklar)
Genevieve, Histoire D'une Servante (Genevieve, Bir Hizmetçi Kızın Hikâyesi)
Le Tailleur De Pierres de Saint-point (Saint Point'daki Taş Heykeltraşı)(alıntı)

Nazan Şara Şatana

http://www.facebook.com/nazansara.satana.5

http://twitter.com/#!/nazansarasatana

 

 
Toplam blog
: 1731
: 4678
Kayıt tarihi
: 09.12.10
 
 

Turizmci; Genel müdür Yazar ; Romanlar, senaryolar müzikkaller... Sinema filmleri, TV filmleri.....