Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Temmuz '08

 
Kategori
Dünya
 

Altına bir de limuzin çekseydiniz!..

Altına bir de limuzin çekseydiniz!..
 

Hani şu yanda duran resimdeki katil var ya! Binlerce Boşnak’ın katili!
Hatırladınız değil mi?Hani yakalandığında, adına kahramanlık hikayeleri uydurulup, yok burada yemek yerdi, yok burada içerdi, şu işi yapıyordu gibi hikayeler uydurulan kasap!, ,
Srebrenica katliamı ile kanlı Saraybosna kuşatmasındaki rolünden ötürü savaş suçu işlemekle itham edilen Bosnalı Sırp lider Karadziç, dün büyük(!) güvenlik önlemleri altında Lahey’e götürüldü.
Geçen hafta Belgrad’da yakalanan Karadziç, bugün uluslararası mahkemeye çıkarılacak. Avukatları, Bosna’dan gelen ailesini görebilsin diye Sırp mahkemesinin sınır dışı kararına itiraz etmedik diyorlar. Düşünün adam binlere insanın ölümü için emir veriyor ve binlerce masum, gariban insan ölüyor. Yıllarca kaçak yaşayan bu kasap, yakalanıp, zoraki sınır dışı ediliyor. Ve dünyada bu şahsı savunacak avukatlar çıkıp, dünya medyasına demeç verebiliyorlar.
Değişik kılıklara girerek 13 yıl boyunca Sırplar tarafından korunan ve bu sebeple adaletten(!) kaçmayı başaran, ancak geçen hafta Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da (nasıl olduysa)yakalanan Bosnalı Sırp kasap Radovan Karadziç, eski Yugoslavya’da işlenmiş savaş suçlarının faillerini yargılamak amacıyla kurulan özel uluslararası mahkemeye çıkarılmak üzere dün Hollanda’nın Lahey kentine gönderilmiş. Bundan sonrası daha enteresan,
Gözaltında tutulduğu hapishaneden alınan Karadziç, maskeli Sırbistan gizli polisinin eşliğinde, kendisini Lahey’e götürecek uçağa bindirilmiş. Belgrad’dan kalkan uçak, sabaha karşı Rotterdam havalimanına inmiş. Karadziç uçaktan indirilerek Lahey yakınlarındaki Scheveningen tutukevine konulmuş.
Mahkemenin Hollandalı yargıcı Alphons Orie, Karadziç’in bugün yerel saatle 16.00’da mahkemeye çıkarılacağını ve mahkemesinin kendisine hakkındaki 11 suçlamayı kabul edip etmediğini soracağını açıklamış. Her halde kabul etmeyecek, o zaman ne olacak? Bırakacak mısınız?
Bosnalı Sırp liderin avukatı Sveta Vuyaciç, 63 yaşındaki müvekkilinin hakim önüne ilk çıktığında savunma vermeyeceğini, savunma hazırlamak için 30 gün süre isteyeceğini bildirmiş.
Karadziç, soykırımla bağlantılı 11 suçtan yargılanacak. Bu suçlar şöyle:
Srebrenitsa ile Bosna’nın diğer yerlerinde soykırım, soykırım suçuna iştirak, insanlığa karşı işlenen toplu imha suçu, insanlığa karşı işlenen cinayet suçu, savaş yasaları veya geleneklerini ihlal ederek cinayet işleme, Cenevre Sözleşmelerinin savaşla ilgili maddelerini ihlal ederek kasıtlı adam öldürme, zulmetme, siviller üzerinde terör uygulama, rehin alma, sınır dışı etme ve diğer insanlık dışı eylemlerde bulunma.
BOSNA-Hersek’te 1992-1995 yılları arasında yaşanan iç savaş sırasında bu ülkedeki Sırpların lideri olan Radovan Karadziç, kendisini destekleyen eski Yugoslavya ve Sırbistan Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç gibi, Hollanda’nın Lahey kentine bağlı Scheveningen liman kentindeki özel BM tutukevine konulmuş.
Hırvatistan, Bosna ve Kosova’da işlenen savaş suçlarından yargılanmaları süren 37 sanığın tutulduğu tutukevinde, 84 hücre var. Bu hücrelerde her türlü imkan mevcutmuş.
Satranç, Tuvalet, duş ve çalışma masası bulunan hücrelerde, bilgisayarla serbest internet kullanımı, Flamanca, Fransızca ve Almanca televizyon kanalları ile, uydu radyolarından kendi dilinde yayınları dinleme imkanı da varmış. Tutuklular, sanat ve bilim kursları alabiliyor, spor salonundan ve kütüphaneden yararlanabiliyomışr.
Avluya açılan hücrelerin kapıları, günün büyük bölümünde kilitlenmiyor. Davaları bitip hüküm giyenler, gönüllü ülkelerin cezaevlerine nakledilerek cezalarını farklı ülkelerde çekebiliyormuş.
Şimdi bu Adalet divanının bağlı oldukları ülkelerde suç işleyip te bu mahkemede yargılananlar aynı lüksü görebiliyor mu?
Lafta yargılama, kendi memleketinde bulamayacağı lüks bir yaşam. Daha ne istesin.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..