Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Haziran '09

 
Kategori
Dünya
 

Amerika ve İslam

Amerika ve İslam
 

New York Times


Geçmişte ABD ile Sovyetler Birliği rekabeti, başta Afganistan olmak üzere birtakım İslam ülkelerinde rejim ve sistem değişikliğine yol açmıştı.

Geri kalmış ve Orta Çağ karanlığını yaşayan İslam ülkelerinin o zaman içinde yapacağı pek bir şey de yoktu. Belli sürelerle Afganistan rejimi ve yönetimi ABD ile Sovyetler Birliği arasında iki üç sefer el değiştirdi .Öyle zaman oldu ki Afganistan’da Talibanlar, Mücahitler, El Kaideler yetiştirildi. Afganistan iç savaş yaşadı. İnsanlar öldü, kan döküldü. İslam adına olmadık olaylar yaşandı. Kız çocukları okullardan çekildi. Kadınlar memuriyetten alındı, peçe ve kafeslere sokuldular. Binlerce yıldır ayakta kalan tarihi eserler “put” diye havadan ve yerden bombardıman edildi bizzat Afganlar tarafından.

Şimdi de Pakistan’da aynı olaylara benzer durumlar tezgahlanıyor. Terör her geçen gün şiddetini artırarak devam etmekte, terörün etkili olduğu ülke yönetimlerinde belli güce eriştiği çeşitli basın ve yayın organlarından anlaşılmaktadır.

Terör, ihtiyaç duyulduğunda kullanılmak üzere önce beslenmiş, sonra kontrolden çıkmıştır.

"Önce İslam lideri, sonra terör başı ve Amerika karşıtı."
"Besle kargayı, oysun gözünü" gibi.

Terör, Afganistan, Pakistan, Irak derken büyük bir ateş topu olarak Türkiye sınırlarına dayanmıştır.

Amerika Devlet Başkanı Barack Obama, yeni Amerika imajı ile İslam ülkeleri turlarına devam etmektedir. Başta İsrail Filistin anlaşmazlığı olmak üzere çözüm bekleyen sorunları görüşmek ve Amerika İslam ülkeleri ilişkilerini geliştirmek üzere, bu gün, 3 Haziran 2009 Çarşamba öğleden sonra Sudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a gelerek Kral Abdullah ile görüşmüştür.Beş gün kadar sürecek bu gezi çerçevesinde Mısır’a yapacağı ziyaret ve Hüsnü Mübarek ile yapacağı görüşme birkaç aydır önemli görülmektedir.

Arap ülkeleri ile İsrail ilişkileri , Filistin İsrail barışı, Irak’ta ABD ile ittifak yapılması veya yardımcı olunması konuları ile, İran ABD, ve İran’ın bölgede tehdit güç olduğu konusunun Obama tarafından dile getirilmesi beklenmektedir.

Ayrıca Arap ve İslam ülkelerine sert olmayan, ince ve yumuşak demokrasi vurguları ile mesajlar verileceği yorumları yapılmaktadır.

ABD, Müslüman ülkeler ve Müslüman Arap ülkeleriyle görüşme gündemine aldığı konularda yalnız değildir. Önemli konularda Avrupa ülkeleriyle tamamen görüş birliği içinde olmasa da daha önce Avrupa liderleri ile görüşmesinden bazılarından destek aldığı düşünülebilir.

İslam adına, terör, gittikçe yayılma eğilimi görüntüsü veriyor. Bakalım, ABD buna hangi şekli vermeye çalışacak ve Türkiye nasıl etkilenecek. Hüseyin SEYFİ

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..