Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Nisan '08

 
Kategori
Dünya
 

Amerika'yı Amerikalılar mı yönetiyor?

Amerika'yı Amerikalılar mı yönetiyor?
 

Amerika Birleşik Devletleri’nde Kasım ayında yapılacak seçimler için adayların propagandaları aralıksız sürüyor. Şu anda her iki taraf da başkanlık adaylığı için mücadelelerini kıyasıya sürdürüyor. Cumhuriyetçilerde John Mc Cain’in diğer rakiplerine karşı aday olma olasılığı daha fazla. Fakat Demokratlarda ise durum farklı, iki aday Barak Obama ve Hillary Clinton arasında yarış sürüyor. Başkan aday adayları seçmenlerin güvenini kazanmak için birçok ilginç çıkışlar yapıyor. Üstelik bu çıkışlardan bazıları oldukça sivri bir şekilde dile getiriliyor.

Buna son örnekdde Demokrat kanatta yarışan adaylardan Barak Obama’nın rakibi, aynı zamanda eski başkanlardan Bill Clinton’ın eşi olan Hillary Clinton.

Bayan Clinton dün katıldığı bir televizyon programında İran’ı sert bir şekilde uyardı.

Clinton şöyle diyordu:”İranlıların bilmesini isterim ki, eğer ben başkan olsam, İran’a saldırırdık” diyor ve ekliyor:

(Gene İran’ı kastederek)”Aptalca İsrail’e bir saldırı başlatmayı düşünecekleri gelecek on yılda, onları tümüyle ortadan kaldırabiliriz”.

Evet, şimdi buradan ne anlayabiliriz. Yapılan bu açıklamaları acaba Bayan Clinton seçildiği takdirde faaliyete geçirecek mi? Ve aynı zaman da böyle bir olasılık var mı?

Şu anda böyle bir olasılık görünmüyor. En azından dünya gündeminden yansıyan gelişmelerle böyle bir olasılık dünya ülkelerinin takındıkları tavır, pozisyon ve aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri’nin Irak’ta bulunduğu durum itibariyle zor gözüküyor.

Bunu birçok stratejist de dile getirmekte. O zaman Hillary Clinton böyle bir çıkışı neden yaptı?

Üstelik eşi Bill Clinton dönemindeki Amerikan politikalarının aksine daha tutucu ve adeta cumhuriyetçi partilere taş çıkartan bu açıklamayı neden yapmış olabilir?

Öncelikle şu konuda herhalde hemfikiriz.

Amerika Birleşik Devletleri’nin 1948’te var ettiği ve şu ana kadar ki İngiltere ile birlikte en sadık müttefiki İsrail. Aynı zamanda şu an günümüz dünyasında en güçlü lobi faaliyetlerini yürüten ülke de İsrail. Dolayısıyla bütün dünyada olduğu gibi Amerika Birleşik Devletleri’nde de çok büyük bir etkinliğe sahip.

Hillary Clinton’ın çıkışını bu açıdan ele alırsak İran uyarısı kendisi için çok büyük bir ehemmiyete haiz. Gerçekten de başkan adayı Bayan Clinton bu çıkışını başkan olması halinde yerine getirecek mi bilinmez ama dünya gündemini takip eden kişiler de Amerika’yı Amerikalılar mı yönetiyor acaba? Sorusunu sormaktan kendini alamıyor.

 
Toplam blog
: 204
: 673
Kayıt tarihi
: 07.02.08
 
 

Adım Harun ÖZYURT. 11 Şubat 1983 günü Almanya'nın Frankfurt şehrinde doğdum. 1986'da Türkiye'ye dönd..