Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ocak '10

 
Kategori
Siyaset
 

ANDY-AR: Baykal'lı CHP artık "yavru muhalefet"!

ANDY-AR: Baykal'lı CHP artık "yavru muhalefet"!
 

Çok önemli olaylar olmadığı takdirde halkın temayüllerinin akşamdan sabaha değişmesi mümkün olmadığından bu konudaki öngörüler uzun bir zamana gereksinim göstermektedir. Mevcüt durumu zaten bilimsel ve tarafsız olarak yapılan anketler % 2-3 gibi yanılma paylarıyla ortaya koymaktadır. Önemli olan bir yıl veya iki yıl sonrasını bugünden okuyabilmektir. Bu, bir falcılık da değildir. İyi bir gözlemci bu konuda anketler kadar başarılı öngörülerde bulunabilir. Aslında siyaset yazan bizim gibi yazarların yaptıkları da bundan farklı değildir. Öngörülerimiz doğru çıktığı oranda bizler de o ölçüde başarılıyız demektir.

Memnuniyetle sizlerle paylaşmak istiyorum ki; son günlerde yapılan anketler benim iki yıl önceki bir öngörümü doğrulamaktadır. Aralık ve Ocak ayını kapsayan bütün anketlerde Ak Parti ile birlikte CHP'nin oy oranlarında da bir düşüş gözlenmektedir. ANDY-AR Sosyal Araştırmalar Merkezi tarafından 26 ilde 6181 kişi ile yapılan ve Vatan Gazetesi'nın Web sayfasında yayımlanan son anket ise, benim için hiç de sürpriz olmayan çok çarpıcı sonuçlar ortaya koymuştur. Bu anket sonuçlarına göre partilerin oy oranları aşağıdaki gibidir:

Ak Parti: % 36.7

MHP: % 19.7

CHP: % 14.4

TDH: % 10.8

BDP: % 6.2

SP: % 5.8

DP: % 2.3

Diğer: % 4.1

Bu anketin çarpıcı oluşunun sebebi; farklı şirketler tarafından daha önce yapılan anketlerde CHP'nin düşüşü oranında MHP'de bir yükseliş ve bu iki muhalefet partisi arasındaki açığın kapanmakta olduğu gözlenmekte iken, ilk defa bu ankette MHP anamuhalefet partisi ve CHP de üçüncü parti, yani "yavru muhalefet" olarak gözükmektedir.

Ve ben tam iki yıl önce 22.1.2008 tarihinde yazdığım "Devlet Bahçeli'yle MHP anamuhalefete doğru..." başlıklı yazımda:

"... Şimdi de, geniş halk kitleleriyle problem yaşayan, gerilim üreten ve bu haliyle kan kaybetmeye devam eden anamuhalefet partisi CHP'nin yapamadığı tutarlı ve yapıcı muhalefeti gerçekleştirmekte, örnek olmaktadır. Bu haliyle toplumun sempatisini kazanmakta ve yelkenlerini doldurmaktadır.

Siyaset mühendisliğine soyunmaya çalışan bazı köşe yazarlarının geleneksel merkezleri yeniden hortlatmaya çalışmaları ve bu oluşumları desteklemeleri beyhude uğraşlardır. Ak Parti'ye kerhen oy vermiş veya pişman olmuş olanların, hatta CHP'den halen devam etmekte olan kaçakların gidecekleri adres bellidir; o da MHP'dir...

Başlangıçta söylediğim gibi, esas sevindirici olan; halkımızın yüksek temyiz gücüne sahip olması, iyiyi ve doğruyu takdir edebilmesidir. Artık siyaset şarlatanlarına kanmamakta ve onlara yüz vermemektedir." demiştim.

Bu yazımın altına bugün de imzamı atıyorum. İlave yapmam gereken sadece bir nokta bulunmaktadır. İki yıl önce, Sarıgül'ün bugün kurma hazırlıklarını yaptığı TDH bulunmamaktaydı. Artık Ak Parti'den de CHP'den de gidecek oyların yeni bir adresi daha oluşmuştur. Daha kurulmadan anketlerde % 10'larda oy toplayan bu hareketin kurulduktan sonraki günlerde daha da yükseleceği kuşkusuzdur. Ve yükseldiği oranda da AK Parti % 30 cıvarına, CHP ise baraja doğru kayacaktır.

Halkın oylarına dayalı bir iktidarı hedeflemeyen, halktan kopuk, ilkesiz ve tutarsız, güven vermeyen, gerilimlerden medet uman bir siyaset, Ergenekon yandaşlığı ve avukatlığı, olursa bir "beleş iktidar" ne ala, olmazsa da CHP gibi bir partinin genel başkanlığı, milletvekilliği, İş Bankası ortaklığı, "şak şak"çıların her halükarda alkışlarıyla dikensiz gül bahçesi de hiç fena olmasa gerek! Ama "Ağustos Böceğiyle Karınca" masalındaki gibi; nereye kadar? İşte ağustos böceğinin kaderi... Ve karınca Sarıgül... Baykal, temelleri sağlam hazır bir binayı adım adım yıkarken, Sarıgül ise sıfırdan yeni bir bina inşa etmektedir. Bununla ilgili de 14.9.2009 tarihli "Hoşgeldin Yağızoğlan, Bay Baykal sana by by!" başlıklı yazımı sayfamdan okuyabilirsiniz...

Yani Baykal için ikinci defa "Barajda derin dalış" söz konusu olacaktır. Birincisinde dipten dönüşü başarmıştı. İkincisinde, artık yaşının da musait olmaması nedeniyle, yukarı çıkışa nefesinin yeteceğini sanmıyorum.

Son günlerdeki CHP'li partizan yazarların "CHP'nin iktidar yürüyüşü" başlıklı yazılarını tebessümle izliyorum. Bu anlamda Sarıgül için "Sol iktidarın önünü kesiyor", "hain" suçlaması yapacaklarından da eminim. Tabii ki bunların hepsi birer boş bahanedir

"Aç tavuk kendini darı ambarında zannedermiş!"

 
Toplam blog
: 337
: 4184
Kayıt tarihi
: 03.08.07
 
 

Hukukçuyum... Hukukun üstünlüğünün ve hukukçunun saygınlığının ülkemde gelişmesini ve kalıcı olma..