Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ekim '08

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Ankara’nın yaşanabilir şehir olmasında ölü binaların payı var mı?

Ankara’nın yaşanabilir şehir olmasında ölü binaların payı var mı?
 

Yıllardır bitirilemeyen Kızılay binası


Bu ay CNBCE business dergisinin belli kriteler kapsamında yaptığı araştırmaya göre Türkiye’nin 81 ili arasında Ankara, en yaşanılabilir şehir seçildi. Bu sıralamada Isparta ikinci, Bolu üçüncü, Eskişehir dördüncü, İstanbul ise 28. Sırada yer aldı.

Araştırma için belirlenen ana kriterler şöyle;

· Ekonomi

· Sağlık

· Güvenlik

· Kent hayatı

· Kültür sanat

Ankara, bu kriterlerden ekonomi ve sağlık alanında 1.,Kültür sanatta 2.,eğitimde 21.,güvenlikte 34.,kent hayatında 42. sıraya yerleşmiş(*)

Ekonomi ana başlığı altında ise 5 ana parametre göz önüne alınmış. Bu parametrelerden;

GSYİH( Gayri safi yurt içi hasıla) ‘da,Ankara 10.il,

Kişi başına yapılan kamu harcamalarında, Tunceli’nin ardından 2. İl olmuş.

Ankara ili, araç ve konut sahipliğinde üst sıralarda yer alıyor. 4.6 kişiye bir araç, 3.5 kişiye bir konut düşüyor.

Bütün bu verilerden kişi başına yapılan kamu harcamalarına bakıldığında, Ankara Belediyesinin krediyle yaptığı yollar, alt ve üst geçitler, çevre düzenlemeleri, kaldırım çalışmaları, ayrıca Eskişehir yolunda dizilmiş devasa Bakanlık binaları önemli bir pay oynamış görünüyor.

Bilkent köprüsününün hemen yanında trilyon dolarlar harcanarak yapılan, ancak işletmeye alınamayan eski Tekel idaresi için yapılmış ikiz gökdelenlerin, Bahçeli kavşağı metro çalışmaları sırasında Milli Kütüphane nin karşısında yapılan ve 2 yıldır boş duran( feasable olmadığı baştan belli olan bir yer) dükkanların, 15 yıl önce inşaatına başlanarak kabası bitirilmiş olan hala işletmeye açılamayan, şu anda Kızılay’ın göbeğinde bir alışveriş merkezi olacak olan devasa Kızılay binasının payı ne kadardır hesaplamak gerekir. Bu binalar, yıllardır Ankara’nın en gözde yerlerinde ölü doğmuş bir şekilde, boş yatmaktadır.

Sağlık alanında Ankara’yı birinciliğe götüren faktör, kişi başına düşen doktor sayısının 295 olması.Örneğin İstanbul’da 818.5 kişiye bir doktor düşüyor. Hastane alt yapısı açısından da üst sıralarda yer alıyor Ankara, yatak başına düşen kişi sayısı 295.

Kültür sanat başlığı altında incelenen müzeye gitme ve tiyatroya gitme oranlarında Ankara 1. sıraya yerleşmiş. Sinemaya gitme oranında ise 2. sırada yer alıyor.

Ankara’nın, eğitim ve güvenlik alanında karnesi pek iyi değil. Hüküm giyen suçluların toplam nüfusa oranında Ankara 43. sırada yer alıyormuş. Eğitim alanındaki sonuca bakınca, üniversiteler ve özel okullar şehri olarak bilinen Ankara’nın bu alanda 51. Sıraya düşmesinin yetkililer tarafından dikkatle değerlendirilmesi gerekiyor. Bu başlıkta İsparta birinci sıraya yerleşmiş.

Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in üstün gayretleriyle gelişmiş bir Avrupa şehriyle aynı refah düzeyine geldiği,pek çok kişi tarafından dile getirilen Eskişehir’in 4. Sıraya yerleşmesi çok da sürpriz olmasa gerek.


(*)CNBCE Business Ekim sayısı

 
Toplam blog
: 144
: 1429
Kayıt tarihi
: 12.09.07
 
 

ODTÜ İşletme mezunuyum, felsefe bölümünde master eğitimi aldım, uzun yıllar bankacılık ve finansm..