Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ocak '15

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az.

Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az.
 

 
Bu günlerde pek bir duygusalım. Tanıdığım tanımadığım, "olmazsa olmaz" dediğimiz işleri yapanlardan,öneminin farkında olmadığımız, "olsa da olur olmasa da olur" dediğimiz basit bir işi yapan herkese  "iyi ki varsınız" demek geliyor içimden. Diyorum da; insanlar şaşkın, şaşkın bakıyor yüzüme..
 
Geçen gün kapımın önündeki yaprakları süpüren temizlik işçisine "iyi ki varsın abi" dedim"siz olmasaydınız biz ne yapardık" Otobüs şoförüne, markettteki kasiyere fırıncıya, doktora,
veterinere, eczacıya... say say bitmez bu liste...
 
Kişisel gelişimde profesyonel olmak "OL-MAK",anlamına gelmiyor pek tabii. Son nefesimize kadar öğrenmeye, hayattan ders almaya,"OL-GUNLAŞMAYA" devam. Hayat daima kucağında pişpişlemiyor, aniden kucağından bırakıveriyor insanı.. İşte en kalıcı öğrenme ve olgunlaştıran çıkarımlar da böyle zamanlarda gerçekleşiyor. "Hayat"puzzlenın eksik parçaları kendiliğinden yerini buluveriyor.
 
Şu aleme bir bakın, tüm canlılar birbirine hizmet ediyor, birbirini tamamlıyor. Bu hizmetin sürekliliği ise, ciddi anlamda bir yaptırım gücüne ihtiyaç duyuyor. "PARA"..
 
Acaba para olmasaydı, bu dünyadaki hizmet ve gelişimin sürekliliği hangi yolla sağlanabilirdi?
Hayatiyetin devamlılığı ve ihtiyaçların karşılanabilmesi adına "para " çok önemli bir "ARAÇ"...
Hatta o kadar önemli ki, günümüzde artık "para"için yaşar duruma geldik ne yazıkki.. Para "araç"olmaktan çıkıp "amaç"haline gelince de, sahip olduğumuz en önemli hazine "duygusal zeka"denen birikimimizden harcamak zorunda kalıyoruz. Sonunda zengin ama fakir zavallılara dönüşüyoruz. 
 
IQ'muz para kazandırırken EQ'yu eziyor, parçalayıp öğütüyor...
 
Gerçekte ise, "duygusal zekasını" öğütmemiş olanlar karakter zengini olup stratejik düşünme,yaratıcılık,sonuç odaklılık,çözüm üretme özellikleri ile daha fazla başarı ve para sahibi olabiliyorlar.
 
O zaman "DUYGUSAL ZEKA" nedir?
 
Bir kişinin hem kendisinin hem de karşısındakinin duygularını anlayabilme ve olumlu yönde yönetebilme yeteneğidir. Bu konuda kendini geliştirmiş insanlar karşı tarafın o an hissettiklerini, o an içinde bulunduğu modu farkedebilir ve olumsuz durumlarda, o modu nasıl olumlu yönde değiştirebileceğini bilir ve hareketlerini bilinçli olarak şekillendirebilir.
Duygusal zekası gelişmiş biri, öncelikle kendi duygularını tanır, güçlü ve zayıf yönlerini bilir,kontrol altına alıp yönetebilir. Diğerlerinin de bulundukları durumu ve duygularını hızlıca yorumlayıp,kendi davranışlarını olması gerektiği gibi yapılandırabilir.Sabırlı olmayı,beklemeyi,yerinde ve zamanınıda konuşmayı,kendilerini ve diğerlerini motive etmeyi son derece iyi başarabilir, krizleri fırsata dönüştürmede ustalaşabilirler. Bu iş hayatında kalıcı ve sürekli başarıyı getirirken,sevgi deposunu da doldurmaya devam eder. 
 
Bugün karşılığı "para" olmayan işlerde sürekliliği sağlayan, duygusal zeka sahipleri, mükenmmel işlere imza atıyor. Gönüllerindeki tükenmeyen hazineden harcayan ve sermayeleri "sevgi" olan özel insanlar, tüm canlılara  hizmete devam ediyor. Zamanını,gücünü ve parasını bu yolda harcamaktan büyük keyif alıyor..
 
Duygusal zeka geliştirilebilir bir özellktir. "Anlayana sivrisinek saz, anlmayana davul zurna az".Etrafa anlamak için bakmak bile gelişmek için yeterli bir adımdır. Lakin eğitim, gelişimin ön şartı. Beşikten mezara kadar...
 
Toplam blog
: 57
: 4512
Kayıt tarihi
: 19.12.12
 
 

Kainatta nokta, nokta da kainat olan "İNSAN" İnsanı keşfetmek için cıkılan yolda bir yolcu sadece. ..