Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ocak '14

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Anne sütü ve emzirme

Anne sütü ve emzirme
 

Anne sütü ve emzirme


Doktorlar yeni doğan bebeklerin ilk altı ay boyunca anne sütü ile beslenmesi gerektiğini önermektedir. Yeni doğan bebekler için anne sütü altın niteliğinde bir besindir. Anne sütü herhangi bir mikrop üretmez, bozulmaz ve bir hastalığa neden olmaz.
 
Anne sütünün bebek üzerinde faydaları
 
Anne sütü alan bebeklerde enfeksiyon riski daha az olur
Anne sütü ile beslenen bebeğin beyin gelişimi daha güçlüdür
İshal, alerjik reaksiyonlar ve solunum yolu ile alakalı hastalıklar anne sütü alan bebeklerde daha az görülür.
 
Anne sütünün anneye faydaları
 
Bebeğini kendi sütü ile besleyen annelerde;
Yumurtalık kanseri
Osteoporoz
Meme kanseri
Kansızlık riski daha azdır.
 
Yeni doğan bebek için en özel besin anne sütüdür;
 
Anne sütü her zaman çok özel bir besin kaynağıdır. Anne doğum yaptığın ilk bir hafta göğüslerinden ‘’kolestrum’’ olarak adlandırılan bir sıvı gelir ve bu sıvı bebeği enfeksiyon riskine karşı korur.''Doğal Doğum ve Avantajları'' başlıklı yazımda doğal doğum ile ilgili bilgiler vermeye çalıştım. 
 
Anne sütü ile bebeğin emzirilmesi
 
Anne bebeğini dünyaya getirdiği ilk saatlerden itibaren uygun şartlarda ve doğru bir şekilde emzirmesi bebek için oldukça önemlidir. Emzirme anında göğüslerde prolaktin ve oksitosin adı verilen hormonlar salgılanır ve bu hormonlar göğüslerdeki sütün boşalmasını sağlar ve yeni süt üretimi için baskı uygular.
 
Bebeği doğru emzirebilmek için ilk olarak bebeğin kucak pozisyonunun doğru olması şarttır. Anne bebeğini rahat edebileceği bir şekilde kucağına yatırmalı ve bebeğin rahat ettiği şekilde emzirmeye başlamalıdır. Bebek bu şekilde daha rahat ve yorulmadan beslenecektir.
Emzirme sıklığı hangi aralıklarda olmalıdır?
 
Yeni doğan bir bebek doğum gerçekleştikten sonra, en kısa sürede emzirilmelidir. Emzirmenin aralığı ve sıklığı bebeğe göre ayarlanmalıdır. Doğumdan hemen sonra süt gelmeyebilir. Sütün oranı bebek emdikçe artacaktır. Bebeğe ilk 2 ay her istediğinde anne sütü verilmelidir. Bebeğin her emdiğinde göğsün bir tanesi tamamen boşaltılmalıdır. İkinci emişte diğer göğüs verilmelidir. Bebeğin emme süresi genellikle 10 – 15 dakika arasında değişim göstermektedir. Bu dönem geçtikten sonra bebeğin beslenmesi 2 – 3 saat kadar aralıklar ile yapılabilir.
 
Anne sütünün bebek için yeterli olduğu nasıl anlaşılır?
 
Bebeğin yeteri kadar beslendiği gün içinde yaptığı idrarla ve kilo artışı ile anlaşılabilir. Bebek gün içinde en az 5 defa idrarını yapmalı ve ayda ortalama olarak en az yarım kilo almalıdır. Ancak bebeğin dışkılama sayısı, huzursuzluğu ve uyku düzeni bebeğin kilo almasını engelleyebilir. Bu gibi durumlarda bebek için anne sütü yetersiz düşünceleri yersizdir.
 
Bebeği emzirirken yapılan hatalar
 
Bebek emmeye başlamadan önce göğüs ucunun çeşitli kremler ile temizlenmesi bebeğin memeyi tutamamasına neden olabilir. Meme temizliğinde en doğru bakım anne sütü ile yapılan bakımdır. Bebek emerken ortamın fazla sesli ve kalabalık olması bebeğin güç emmesine neden olabilir. Fazla sıcak, sıkı kıyafetler yine bebeğin emmesini olumsuz etkileyen faktörlerdir. Bebeğin doymadığını düşünerek bebeğe biberon ile ek besin verilmesi, yalancı memenin şekerli maddelere batırılması bebeğin emme isteğini büyük ölçüde azaltabilir.
 
Anne sütünü arttırmak için yapılabilecekler nelerdir?
 
Emziren annelerin kendi ve bebeklerinin sağlıkları için beslenmesine çok özen göstermesi gerekir. Anne düzenli ve dengeli bir şekilde beslenmelidir.
 
Anne sütünü arttırabilmek için en önemli yaklaşım bol sıvı tüketmektir. Bol su tüketmeye özen gösterilmeli ve suyun haricinde taze meyve suları da tüketilmelidir.
 
Öğünlerde ağırlıklı olarak yeşil salata tarzı su oranı yüksek gıdaların tüketilmesi anne sütünü arttırmak için faydalı olacaktır.
 
Emziren annenin stres ve sıkıntılardan uzak durması anne sütünü arttırmak için etkili olacaktır. Çünkü stres anne sütünü azaltan önemli bir faktördür. Anne kendini ne denli huzurlu ve mutlu hissederse bebeğine verdiği sütün oranı o denli artacaktır.
 
Prof. Dr. Bülent Tıraş 
 
 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..