Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '11

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Antakya mutfağı Dünya Mirası olma yolunda

Antakya mutfağı Dünya Mirası olma yolunda
 

Antakya tarihi dokusu ve doğal güzellikleri ile önemli olduğu kadar mutfağı ile de oldukça önemli bir ilimizdir. Kentin köklü geçmişi ve oradaki  kültürlerin birbiriyle kaynaşmasından  bir lezzet şöleni ortaya çıkmıştır. Mutfak bir gelenek görenek zenginliğidir.

Antakya mutfağının kendisine has bir çok özelliği vardır. Yaklaşık 460 çeşit yemeği, mezesi ve hiçbir mutfafta bulunmayan geleneksel tatları ve bu tatların ayrı hikayesi, şiirleri ve deyimleri vardır. Beslenme açısından incelendiğinde protein zincirini tamamlayıcı ve zenginleştirici özelliğe sahiptir.

Bu ihtişamlı mutfakta  yemeklerin lezzetini özel baharatlar ve ekşiler vermektedir.Bu tatlardan bazılarının size tanıtmak istiyorum.

Tuzda tavuk: Özel sosla hazırlanan tavuk yaklaşık 7 kilo tuzla üzeri kaplandıktan sonra odun ateşine atılır. Bir buçuk iki saat odun ateşinde pişer. Tuz tokmak ile kırılır ve ortaya muhteşem bir tat çıkar.

Tepsi kebabı: Özel hazırlanan zırhlanmış kıymayı tepsi içine yayıp mumlu kağıt üzerinde fırında pişirilen bir yemektir.

İçli köfte: Hatay mutfağının en önemli lezzetlerinden biridir. Tam bir lezzet şölenidir. Bulgur yoğurlulur ve hamur kıvamına getirilir ve şekil verilir içi kıymayla doldurulur.

Künefe: Dünyada sıcak sunulan 9 tatlıdan bir tanesidir. Tuz peynir ile yapılan tadına doyum olamayan eşsiz bir tatlıdır.

Bunların yanında kebapların, pilavların, mezelerin, sulu yemeklerin önemi büyüktür. Akdeniz mutfağında kullanılan malzemelerin hepsi kullanılır. Zeytinyağı ve tereyağı kullanılan yağların başında gelir. Kağıt kebabı, oruk, humus, zahter salatası, peynirli irmik helvası, cevizli biber, yumurta öccesi en tanınmış tatların başında gelir.

İşte son derece leziz  yemeklerin  bulunduğu, kültürlerin kaynaşmasından doğan ve gelenek ve görenekle yoğuralan bu muhteşem mutfak artık dünyaca tanınma yolunda. Dünya GASTRONOMİ şehri ünvanını alma yolunda ilerlemektedir.

 " Antakya  Belediye Başkanı Lütfü Savaş, kentin uluslararası tanınırlığını arttırmak ve Antakya mutfağının bir bir dünya mirası olarak yaşayan kültür mirasına dönüşmesinin amaçlandığını kaydetti."

Unesco yaratıcı şehirler ağına aday olarak başvuran Antakya Belediye'sinin şu ana kadar Gastronomi üyesi kabul edilen üç şehirden sonra (Çin'in Chengdu ,İsviçre'nin Östersund ve kolombiya'nın Popoyan Gastronomi şehirler arasına girmeyi hedeflemektedir.

Diliyorum ki bu kadar güzel lezzetleri barındıran bu zengin mutfak, büyük bir kültür mirası olarak yaşamaya devam eder ve bu ihtişamli tatlar tüm dünyaya tanıtılır.

 

 

 
Toplam blog
: 14
: 1289
Kayıt tarihi
: 29.11.11
 
 

1987 yılında İskenderun'da doğdum. Türk Dili ve Edebiyatı mezunuyum. Yazmanın insanı rahatlatan e..