Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Temmuz '11

     
    Kategori
    Kültür Turizmi
     

    Antalya'da antik bir cennet: Phaselis

    Antalya'da antik bir cennet: Phaselis
     

    Doğa ve tarihin muhteşem buluşması Phaselis'ten bir kesit...


    Phaselis Antalya’da Kemer yolu üzerinde antik bir kent. (Kemer’e 15 km) İlk kez çok küçükken gitmiştim ve aklımda “cennete en çok benzeyen yer” gibi kalmıştı. Çocuk aklı işte.. Dört ay önce uzun bir aradan sonra yeniden gittiğimde, çocukken gördüğüm güzelliği görmenin keyfiyle gezdim oraları.. İnce kumu, yemyeşil ağaçlarla çevrelenmiş olması, kırmızı gelinciklerle süslü sahil yolu ve muhteşem antik kentiyle seneler sonra yeniden büyülendim. Kültür turları deyince aklıma gelen ilk yerdir! Phaselis, Lykia ve Phamphelia sınırlarında yer alıyor. İlk dönemlerinde Phamphelia daha sonraları ise Lykia eyaletlerine (Roma hakimiyeti altında) dahil edilmiş. Rodoslu kolonistler tarafından 690 yılında kurulduğu tahmin ediliyor. yazıtlarında ve duvarlarında 300 yılına kadar Dor Lehçesinin Rodos’a özgü biçimi kullanılmış. Ayrıca Phaselis, Bizans Dönemi’nde Psikoposluk merkezi olmuştur. Milattan sonra 3. yüzyılda korsanların saldırısına uğramış ve yavaş yavaş tahrip olmaya başlamış.. Milattan sonra 6. yüzyıldan itibaren ise Arap akınlarıyla gittikçe fakirleşip yok olmaya yüz tutmuş o güzelim kent.. Ve nihayet M.S. 11. yüzyılda Selçuklular’ın Antalya ve Alanya limanlarına önem vermeleriyle, Phaselis tarih sayfasından çekilmiş…

    Üç limanı vardır. Bu da Phaselis’in denizcilikte ve ticarette ne denli önemli rol oynadığını göstermeye yeter. 5. yüzyıldan kalma sikkelerinin bir yüzünde gemi pruvası, diğer tarafında ise geminin arkası resmedilir. Sikke basımı da 3. yüzyılda son bulmuş. Antik kaynaklarda (yazıtlarında) Phaselis için yüksek ve rüzgarlı sıfatları kullanılmış. Gelelim tarihi kişiliklere.. En önemli filozoflardan olan Theodektes Phaselis’lidir. Isokrates’in öğrencisidir. Bilmeceler üretmek ve çözmekle ününe kavuşmuştur. Hatta kentte bu ünlü düşünürün bir de heykeli vardı. Phaselis ayrıca yaban gülleri ve gülyağı parfümü ile de ünlenmiştir. Aynı zamanda sisoe adını verdikleri özel bir saç biçimi kullanmışlardır. Enteresan şekilde de bu saç şekli sonraki zamanlarda ve farklı bölgelerde yasaklanmış. Nedeninden emin değilim.

    Yolu Antalya’ya düşenler ya kendi kendilerine ya da kültür turları aracılığıyla mutlaka ziyaret etmeli Phaselis’i. Gezginler, meraklılar değil illa, her vatandaş görmeli dünya üzerindeki cennetlerden birini! 

     
    Toplam blog
    : 1
    : 680
    Kayıt tarihi
    : 04.07.11
     
     

    Seyahat tutkunu, yaldızlı kimliklere öykünen bir deli...