Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ekim '13

 
Kategori
Bilim
 

Apple iflas yolunda

Apple iflas yolunda
 

Arşiv


“Öngörüleri nedeniyle tüm dünyada Dr. Kıyamet olarak bilinen yatırım uzmanı Marc Faber, Apple'ın son dönemde piyasaya sürdüğü yeni ürünlerine ilişkin olumsuz eleştirilerde bulundu. Faber ‘Apple'ın son dönemde ardarda piyasa çıkardığı ürünler çok boş ve manasız. Bu durum Apple'ın sonunu getirecek. Bugün iflas edecek demiyorum, ancak bu eninde sonunda olacak’ diye konuştu.”

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/24925718.asp

 Buna yakın şeyleri ben de düşündüm. Ancak, sanırım ben biraz daha temkinliyim.

 Faber, durumu başka bir örnekle de açımlıyor:

“Apple'ın bugünkü durumu tıpkı 1970'lerin Polaroid’ine benziyor. Polaroid’in yaratıcısı Doktor Edwin Land, dünyada kimsenin sahip olmadığı kadar çok patente sahipti. Ancak 1982 yılında Land’in şirketteki görevinden ayrılması, şirketi kaçınılmaz sona sürükledi. 2001 yılına gelindiğinde ise, Polaraid  resmi olarak iflasını açıkladı.”

İtirazlarımı belirteyim:

Tabii ki Jobs ölünce, Apple değişti ama bu illa ki bu değişim olumsuz olacak demek değil. Kaldı ki Apple’ın başarısı, IBM’in Microsft’a özel bir başarı yolu açması / sağlaması gibi bir durum: Microsoft da, Quark Express’i kendi yazmışken, Word’ü 30 küsur yıldır en dandik durumda hala tutmakta ve bu da tabii ki Apple’ın grafik / yayın alanında büyük başarısını sağlar ve sağladı da. (IBM de, süper bilgisayar konusunda tekel olmak için, Microsoft’u PC alanına sürdü gibi.)

Bir de ek bir durum var:

Microsoft bazı düşünceleri, yine birçok patenti olan Xerox’tan yürüttü. Adamlar hala kopya çoğaltma konusunda bir numara ama bazı patentlerin / düşüncelerin de (kendi alanlarında olmadığı için) para getireceğini öngöremediler ya da bununla ilgilenmediler, pastayı da başkası, burada Microsoft yedi.

Ek bir durum daha var:

Herkes para peşinde değil. Milyarlarca dolar edecek düşünceleri insanlığa hediye edenler de var. İnternet mucitlerinden biri için de bu böyle.

Gelelim Apple’ın gerçek hatalarına:

Bir: Saat-bilgisayarın pili daha önemli ama Apple bunu görmüyor.

İki: Giyilebilir bilgisayar konsepti, ancak askeri alanda işe yarar tam olarak. Apple da bu alanın dışında.

Üç: Sürpriz ata oynayıp epeyi kez kazanan biri, sürekli sürpriz ata oynamaya başlar ama teknoloji tarihi sürpriz atlara sınırlı bir olanak tanıdı hep.

Dört: Nokia ve Motorola’nın sonunu unutmamak gerekli. Burada hatayı Google yapmış oluyor: Çok fazla genişlemek ve çok fazla alanda tekelcilik oynamak. Apple, bunu dar bir alanda, akıllı telefon alanında yinelemiş oldu.

Genel olarak:

E tabii ki devletler gibi şirketlerin de sonu var ve ayrıca uzun süren devletler de, şirketler de sürekli metamorfoza uğrayarak sürebiliyor ve artı kriz süreksizlikleri de yaşıyor mutlaka. Bu, Apple ve Google gibi dev teknoloji şirketleri için de geçerli.

Sorun tarihin yolunu tıkamama ilkesinde. Apple da, Google da, o noktaya geldi de oraları geçti çoktan.

Eh, yarışı ya zirvedeyken bırakırsın, ya da birileri er geç seni geçer ve sen kalma ısrarınla sonunda sürklase olarak rezil rüsva olursun.

 

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..